Terhesség

Terhesség: mi az az SPD?

Az SPD-szindróma minden negyedik nőnél fordul elő terhesség alatt. Komoly fájdalommal jár elsősorban a medence környékén.
2017. Július 10.

Terhesség: mi az az SPD?

Az SPD egy rövidítés és a szeméremcsonti ízesülésnél tapasztalható fájdalomra vonatkozik. Az erős fájdalmat a terhességi hormon, a relaxin hatására fellazuló kötőszöveti rostok okozzák, általában a medence és/vagy a derék környékén okoz fájdalmat. A relaxin azért felelős, hogy ellazítsa az izületeket, ínszalagokat a medencecsont környékén, de a rugalmas medence séta, hosszú ideig tartó állás, magas sarkú cipő viselése, fekvés vagy lépcsőzés hatására fájni kezd. Az SPD jele lehet, ha a kismama fájdalmat érez a medence vagy az ágyék környékén, hát- és/vagy csípőtájékon, és ha a fájdalom végig sugárzik a lábakba is.

Az SPD a terhesség bármely szakaszában jelentkezhet, de főleg első szülő nőknél a szülés előtt rövid idővel alakul ki.

Enyhítheti a fájdalmat, ha a kismama a lábai közé párnát tesz az éjszakai alvás során vagy a csípőt is megemelheti egy párnával. Az SPD-vel küszködő nők esetében kifejezetten kerülni kéne a hanyatt fekvő pozíciót szülésnél, ehelyett a négykézláb vagy oldalfekvéses helyzet tanácsos.

Komoly, elviselhetetlen fájdalom esetén beszéljünk orvosunkkal és egy gyógytornász is enyhíthet a nehézségeken. Az úszás sajnos nem mindig segít, a mellúszás fájdalmas lehet, érdemes próbálkozni, hogy melyik úszásnem esik jól.

Kapcsolódó cikkeink: