Terhesség

Ezért fáj a szeméremcsontunk a terhesség alatt

A terhesség alatti szeméremcsont-fájdalom meglehetősen gyakori. A relaxin hormon hatására a medencetájéki izmok lazulnak, különösen a szeméremcsontnál. Ez jó dolog: megkönnyíti a szülést. Néha azonban elég fájdalmas lehet, és a szülés utáni is megmaradhat.
2022. November 23.
Kismama hasát fogva törökülésben ül az ágyon

Tünetek

Ha egy ízület túl a laza, akkor instabilitás és fájdalom léphet fel. A fájdalom leggyakrabban a szeméremcsont területén jelentkezik. Bizonyos mozgások fájdalmasak lehetnek, például az ágyból való felkelés, a kádba vagy autóba való beszállás, a nadrág felhúzása, vagy a hosszú ideig tartó ülés.

Előfordulhat az is, hogy a szeméremcsont környékén duzzanatot észlelsz, és a járás során billegést tapasztalsz. Észreveheted, hogy járás vagy lábmozgás közben kattogó hangot érez vagy hallasz.

Okok

A kismedencei terület instabilitása a symphisis pubis dysfunction (SPD) azért következik be, mert a relaxin az egész testben fellazítja az ízületeket és a szalagokat. A terhesség alatt a méh súlya miatt a medencére és a szeméremcsontra fokozott nyomás nehezedik.

Nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz szeméremcsont-fájdalmat, ha többes ikreket hordasz ki, ha nem az első terhességed, vagy ha nagyon nagy babát vársz. Az SPD egy korábbi terhességben való előfordulása szintén kockázati tényező.

Kezelés

Az SPD általában enyhül, amint megszületik a baba. Addig is rendelkezésre áll néhány módszer a terhesség alatti kellemetlenségek csökkentésére.

Ilyen a hát és a medence alsó részének támogatása kendővel, rugalmas övvel. Sokat segíthet a fizikoterápia és/vagy akupunktúra alkalmazása. Mindenképp kerüld a hirtelen mozdulatokat, finoman, lassan, megfontoltan mozogj, pl. ülj le, amikor felhúzod a nadrágod. Ne állj hosszasan egy helyben, ha muszáj, akkor figyelj a kényelmes cipőre és mozogj, még állva is, pl. állj egyik lábadról a másikra.

A jó hír az, hogy röviddel a szülés után sokkal jobban kell érezned magad, mivel a relaxin termelődése leáll.

Kép: Getty Images

Forrás: verywellfamily.com