Terhesség

Mi az oka annak, ha rossz az ételek íze a terhesség alatt?

Miért lehet az, hogy akár korábban kedvelt ételek íze furcsa vagy rossz lesz a terhesség alatt?
2023. Április 25.
terhességi hányinger
(Kép forrása: Getty Images)

A várandósság több meglepő tünettel is együtt járhat – csupán néhány ezek közül a gyakori orrdugulás, a lábfej megnövekedése, vagy az olyan pozitív változás, mint a dúsabb haj. Egyes kismamák a terhesség alatt rossznak, furcsának érezhetik bizonyos ételek ízét, amit diszgeúziának neveznek – ez az ízérzékelés zavarát jelenti. Akik ezt tapasztalják, általában hasonló ízt éreznek a különféle ételek fogyasztásakor, például minden keserűnek vagy savanyúnak tűnhet. Jelentkezhet minden étellel és folyadékkal szemben, vagy csak bizonyos illatok, ízek vagy állagok esetében.

Ahogy számos egyéb terhességi tünet, úgy a diszgeúzia hátterében is a hormonok állnak, és általában nem veszélyes, írja a Parents. (Azonban szélsőséges esetben előfordulhat, hogy az ételektől való idegenkedés miatt nem eszik eleget a kismama.)

A portál szerint sokan tapasztalnak diszgeúziát a terhesség első trimeszterében, a hányinger és hányás mellett.

Az ösztrogén és a progeszteron gyorsan emelkedő szintje befolyásolhatja az ízérzékelést. Ezek a hormonok a nyálat savasabbá tehetik, ami megváltoztathatja az ételek ízét.

Dr. Nisarg Patel szülész-nőgyógyász azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a terhesség alatt előfordulhat diszgeúzia más kiváltó okok miatt is. „A diszgeúziát olyan tényezők is okozhatják, mint betegségek, gyógyszeres kezelés mellékhatása, az ízlelőidegek károsodása, a hormonális egyensúly hiánya vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása” – mondta el a portálnak. „Okozhatja cinkhiány, vitaminhiány vagy környezeti toxinok is” – tette hozzá.

A Parents szerint a diszgeúzia az első trimeszterben valószínűleg a normál terhességi változások következménye. Azonban lehetnek nem a terhességgel összefüggő okai, amiket fontos kizárni. „Ellenőrzök olyan állapotokat, mint a hyperemesis gravidarum (a terhességi vészes hányás), a reflux, a szájszárazság (xerostomia), vitamin- és ásványianyag-hiány, anyagcserezavarok, gyulladások, fertőzések, idegkárosodás és fogászati problémák” – mondta el a portálnak Dr. Alex Juusela szülész-nőgyógyász.

Megosztottak néhány tanácsot is, amivel meg lehet próbálni csökkenteni a kellemetlenségeket:

  • Ha bizonyos ízek vagy ételek váltják ki a tünetet, ha ezek rossz ízűek, azokat érdemes kerülni.
  • Van, akinek az egyszerűbb ízű, kevésbé erőteljes ízű ételek könnyebben tolerálhatók, mint például a kenyér, a rizs, a burgonya, vagy a natúr joghurt. Állandó rossz íz esetén ezek segíthetnek.
  • Zavaró fémes szájíz esetén csökkentheti ezt az érzést, ha az ételeket hidegen fogyasztjuk.
  • Fontos a hidratáltság, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is segíthet csökkenteni a tünetet.

Az ízérzékelés változása gyakori tünet, és általában nem ad okot az aggodalomra az első trimeszterben, de érdemes beszélned róla az orvosoddal. Ha a tünetek szélsőségesek, vagy a terhesség első 12-14 hetén túl is fennállnak, javasolt az orvosnak beszámolni róla, és abban az esetben is, ha az ételek ízétől való idegenkedés akadályozza a megfelelő táplálkozást, vagy tartósan fennálló hányást is tapasztal a kismama.

(Forrás: parents.com)