Hogyan lehetséges az, hogy egy korábban húsimádó hölgy a terhessége alatt megundorodik minden állati élelmiszertől, vagy épp fordítva, egy évek óta vegetáriánus kismama állandóan steak-et enne? “Ennek nagyrészt hormonális okai vannak” – mondja Dr. Janet Pope a Louisiana Tech University dietetikus egyetemi docens. “Ahogyan a nők a menstruációs ciklusuk alatt is mást és mást kívánnak az egyes szakaszokban, úgy a terhesség alatt is valami hasonló történik.”
Vannak elképzelések, miszerint a testünk elég okos, és pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy kihordjon egy egészséges gyermeket. Ha például tejet kívánunk, valószínűleg kalciumra, ha pedig mondjuk narancsot, akkor C-vitaminra van szükségünk. “Egyébként érdekes módon pont a gyümölcsök, a tej és a tejtermékek (valamint a csoki és sós nasik) a leginkább kívánt ételek a várandósság alatt” – mondja Dr. Pope.
Amit biztosan tudunk, hogy a nők ízlése kissé átalakul a terhesség alatt, ami megváltoztatja azt, hogy milyen ételek kerülnek a tányérjára. A kismamák többsége például nagyon kívánja az édes ételeket (helló, csoki!). Tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknek ilyenkor megnövekedett kalóriabevitelre van szükségük.
A Dr. Valerie Duffy egyetemi docens által vezetett kutatás szerint a várandós kismamák:
– A 2. és 3. trimeszterben jobban kívánták a savanyú ételeket, mint az 1. trimeszterben vagy a terhességet megelőzően. “A savanyú íz utáni sóvárgás valójában arra készteti a nőket, hogy változatosabban étkezzenek” – mondja Dr. Duffy. “Ezzel magyarázható a tipikus savanyú és kovászos uborka utáni vágy megjelenése is a terhesség alatt. Mivel a gyümölcsök általában egyszerre savanyúak és édesek, ezért kívánják annyira őket a kismamák.”
Gyakran sóvárognak a sós ízek után (pl. chipsz és kovászos uborka). Mivel a kismamák vérmennyisége megnő, ezért több nátriumra lehet szükségük
– Gyakran sóvárognak a sós ízek után (pl. chipsz és kovászos uborka). Mivel a kismamák vérmennyisége megnő, ezért több nátriumra lehet szükségük.
– Az 1. trimeszterben sokkal intenzívebben érzik a keserű ízeket. Kutatók szerint ez egy evolúciós védelem a kismamák számára, hiszen sok mérgező növény és gyümölcs keserű. “Ez az ízérzékelésbeli változás attól is “megmenti” a nőket, hogy olyan magzatra káros ételeket/italokat fogyasszanak, mint pl. az alkohol” – mondja Dr. Duffy. Érdekes módon a keserű íz iránti ellenérzés csökken a harmadik trimeszterben, amikor a magzat fejlődésének kritikus szakaszai már lezajlódtak.
Súlygyarapodás
Sajnos azonban az édes és sós snack-ek utáni sóvárgás túlzott súlygyarapodást is előidézhet, ami nem kívánt veszélyeket rejthet. Amellett, hogy egész nap csokifagyit és nyalókát falatozni nem túl tápláló, a pluszkilók növelik a terhességi diabétesz és magas vérnyomás kialakulásának esélyét is.
Egy átlagos testsúlyú nőnek mindössze 300 extra kalóriára van szüksége egy nap, illetve a 11-15 kilós hízás mondható normálisnak a terhesség végére. “A bevitt kalóriáknak pedig egészséges ételekből kellene származnia. Természetesen néha egy-egy sütemény beleférhet, de általánosságban igyekezzen a kismama, ha mondjuk édesre vágyik, például édes gyümölcsöket nassolni” – tanácsolja Dr. Joanne Stone.
Íme néhány egészséges alternatíva kívánósság esetére:
- Fagyi helyett egyél sorbet-et (szörbet) vagy alacsony zsírtartalmú fagyasztott joghurtot.
- Ha fánkot vagy péksütit kívánsz, válassz inkább teljes kiőrlésű zsemlét vagy pirítóst egy kis lekvárral megkenve.
- Klasszikus csomagolt chipsz helyett egyél perecet, light sózatlan popcorn-t vagy tepsis krumplit.
- Ha állandóan csokit ennél, próbáld beérni néhány kockával vagy lassan kortyolj el egy bögre kakaót.
- Üdítőitalok helyett, igyál ízesített ásványvizet vagy vízzel higított 100%-os gyümölcslevet.
- Ha sütit, tortát, kekszeket ennél, készíts házilag alacsony zsírtartalmú banán- vagy cukkinikenyeret.
(Cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó cikkeink kívánósság témában: