Terhesség

Videó: így változik a női test a terhesség alatt

Milyen nagy horderejű változások zajlanak a női testben a várandósság során? Nézzük részletesen!
2021. Április 06.
Így változik a női test a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Onnantól, hogy megfogant a babád, úgy érzed, egész szervezeted csak azért létezik, hogy őt kiszolgálja? Tulajdonképpen jól gondolod: tested legfőbb célja innentől kezdve az, hogy fejlessze, növelje a magzatot, miközben már ekkor felkészül a szülésre és a szoptatásra is. Mindezt testi, lelki átalakulások, hormonális és fizikai változások egész sora szolgálja.

Nyilván minden nő más, és mást találnak könnyebbnek vagy nehezebbnek a várandósság során. De azért van néhány elem, ami szinte mindenkinél előfordul.

Három hét: nagyjából ennyi az a nyugalmi állapot, amíg még valószínűleg nem érzel semmit a petesejt megtermékenyítése után.

Reggeli rosszullét: talán a legtöbbet emlegetett tünet. Nem mindenki találkozik vele, de azért a nők nyolcvan százaléka megtapasztalja. Émelygés, hányinger, hányás: általában ezek fordulnak elő, és sajnos van, akinél az a bizonyos reggel igencsak kitolódik, akár estig is… A jó hír az – és ezt minden ismeretterjesztő anyagban sietnek elmondani -, hogy a második trimeszterre a jelenség általában elmúlik – ekkor már csak minden ötödik nő szenved tőle. Az igazán pecheseket sajnos végigkíséri a teljes várandósság alatt.

De nézzük a többit!

Általában látványos a mellek változása. Megduzzadnak és érzékenyebbé válhatnak, a bimbóudvar megnő és sötétebb lesz, mirigyei megnagyobbodnak.

Tapasztalhatod, hogy egyre fáradtabb, gyengébb vagy a megnövekedett progeszteron-szintnek köszönhetően.

Hangulati ingadozások: nem mindenkire igaz, de a többség érzékenyebben reagál a jó és a rossz dolgokra egyaránt, például gyakrabban sírja el magát. Igen, a hangulatunk is hormonhatás alatt áll! Szerencsére ezt általában a környezetünkben is tudják, és megértőbbek velünk.

Sokan tapasztalnak kívánósságot. Nagy kedvenc a savanyú uborka és a fagyi, de vannak, akik egészen különleges dolgokat esznek meglepő párosításokban. Gyakori észlelés az undor is, például a kávétól, hústól.

Pisilés, pisilés és pisilés. Na, igen. A vége felé már legalább ötször kelünk fel éjjelente – sajnos ehhez hozzá kell szokni (később még jól jöhet).

Ami még adódhat: szédülés, gyomorégés, fejfájás… Széles a paletta.

A legszembetűnőbb változás természetesen a has mérete, bár általában az ötödik hónapig észre sem lehet venni a várandósságot (persze itt is nagyok az egyéni különbségek). A tipikus az, hogy a méh a hatodik hónap végére éri el a köldök magasságát, és onnan még egyre följebb és följebb kerül. Eközben a bőrünk csak nyúlik, és mi aggódva figyeljük: hogyan fog mindez valaha visszaváltozni?!

Vannak olyan változások is, amiket nem érzékelünk. Tágul a medencénk, lazulnak az ínszalagjaink. Amit viszont biztosan látunk: szaporodnak a zsírpárnák. A női szervezet ugyanis mindent raktározni kezd ilyenkor: fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat azért, hogy mindenből legyen elegendő a magzat fejlődéséhez. A szakemberek körülbelül 10 kg súlygyarapodást javasolnak (persze nagyban függ ez a kiindulási súlytól és attól is, hogy hány gyermeket hordunk a szívünk alatt), ennek nagy része a szülésnél majd a szoptatásnál eltűnik.

Van jó hírünk is azért: hajunk szebb, dúsabb lesz. Bőrünk állapota viszont többnyire romlik: pattanások, zsírosodás fordulhat elő. És persze ott vannak a striák. Nem mindenkinek keserítik meg az életét ezek a hasi csíkok (de a többség megismerkedik velük), amik elsősorban az anyagcserefolyamatok és a bőr tágulása miatt alakulnak ki.

Megjelenik a rejtélyes linea nigra, a függőleges csík a hason, amire még az orvosok sem tudják a pontos magyarázatot. De talán a legérdekesebb: sokan tapasztalják, hogy fél-egy számmal is nő a lábméretük, és ez a változás meg is marad.

A módosulások leglátványosabb részét videón is megnézhetjük. Az alábbi animáció megmutatja, amit másként alig tudunk elképzelni: hová kerülnek a szerveink, amikor a két-három kilós baba elfoglalja a helyüket?!

Egyre többen rögzítik testük átalakulását, mint például ez a blogger is:

Hazai követők is akadnak, Zsebibogyó például nem állt meg a szülésnél, de becsületesen azt is megmutatta, utána hogyan alakul vissza a teste. Mint mondja, hónapok munkájába került, és talán sosem lesz olyan, mint volt, de miért is lenne – teszi fel a kérdést, hiszen menet közben ő maga is sokat változott: nőből feleséggé, majd anyává vált.