Trend

Szőkített szemöldök – így reagálj, ha ilyet akar a kamaszod

Szőkítik, borotválják, vékonyra szedik: a sztárok rengeteg őrültséget művelnek a szemöldökükkel. Mit tehetsz, ha a kamasz gyereked utánozni szeretné őket?
2022. December 11.
szőkített szemöldök KRisten Stewart
Getty Images

Először is, ne borulj ki, és ne tiltsd meg kapásból. Hogy miért ne, hogyan érvelj inkább, és milyen alternatívákat kínálj, arról Tombor Saroltát, hazánk egyik legismertebb sminkmesterét kérdeztük.

Vezesd rá finoman

Ha már felmerült ez nálatok, a következő beszélgetésnél legyél óvatos és visszafogott. Ha még nem, de a kamasz gyereked figyeli a legaktuálisabb trendeket és bejönnek neki az extrémebb sztárok, akkor jó, ha felkészült vagy. „A szőkített és a borotvált szemöldök most valóban trendi, a kamaszok vagánynak láthatják, de érdemes tudatosítani bennük, milyen érzetet kelt a hiányzó szemöldök – javasolja a szakértő. – Nem szabad lendületből kritizálni, rondának, betegesnek minősíteni, hanem megkérdezni, hogy neki ez miért tetszik. Aztán azt is, hogy ha olyan embert lát, akinek hiányzik a szemöldöke, és nem egy sztárról van szó, az benne milyen benyomást kelt. Lehet arra terelni a beszélgetést, hogy általában annak hullik ki vagy ritkul meg extrémen a szemöldöke, akit valamilyen mérgezés, erős hormonhatás ér, kemoterápián vesz részt, sugárfertőzés éri, esetleg valamilyen autoimmun betegsége van. Tehát alapvetően az emberek többsége felé, akik nem feltétlenül ismerik ezt a friss szemöldöktrendet, ez az információ közvetítődik.”

A mélyen rejlő üzenet

„És itt is van a válasz, hogy miért követik a fiatalok ezt a trendet: a szemöldök eltüntetése, ahogy minden extremitás, ami a külvilág felé nem a harmóniát közvetíti, sok esetben lehet olyan, mint egy ki nem mondott segélykiáltás – figyelmeztet a sminkmester.

Jelezheti azt, hogy a társadalomból és a környezetből érkező rengeteg nyomás, elvárás sok nekik, és valahol tudat alatt azt akarják megmutatni, hogy ez mérgezi őket.

Persze nem mindig áll ilyen komoly ok a háttérben, van, hogy a kamasz egyszerűen különbözni szeretne. Meg akarja mutatni, hogy ő egy egyéniség. És nagyon jó, ha a beszélgetések során erre fény derül, mert akkor lehet közösen azon dolgozni, hogy megtaláljuk, ő miben ügyes, tehetséges, erős, mi az, amit szívesen csinál, és abba fektetni energiát. Így később olyasmivel tudja felhívni magára a figyelmet, amiben valóban különleges. Az, hogy leborotválja a szemöldökét furcsa, de nem „jó figyelemre” méltó.

Persze rengeteg olyasmit csinálnak a kamasz gyerekek, ami nem a „jó figyelem” felkeltésére irányul, ez inkább lázadás – ami teljesen természetes. És nem úgy lehet ellene tenni, hogy megtiltjuk, elfojtjuk, megakadályozzuk. Bizonyos dolgokban hagyni kell, hogy a gyerek kitombolja magát, viszont attól meg kell próbálni megóvni, hogy olyasmit tegyen, amit később megbánhat – a szemöldök tönkretétele is ilyen.”

Együtt könnyebb

„Azt javaslom azoknak az anyukáknak, akiknek ilyet szeretne a gyerekük, hogy töltsenek több időt kettesben, és csináljanak olyasmiket, amiket a gyerek szeret. Tudom, és elismerem, hogy olyan időket élünk, amikor a szülőknek sincs könnyű dolguk, és nehéz lehet beiktatni pluszban ilyen tevékenységeket. De megéri tiltás helyett szeretettel állni a kamaszokhoz, megpróbálni megérteni, mit akarnak kifejezni valójában, és törekedni arra, hogy támogassuk őket, mellettük legyünk. És ha mindenképp szeretnék kipróbálni, milyen az arcuk szemöldök nélkül, akkor adjunk nekik olyan ötleteket, amelyekkel ezt tartós következmények nélkül kipróbálhatják.”

Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók, ha szőkíteni vagy borotválni szeretné a szemöldökét a tinédzser:

  • Első körben érdemes sminkkel próbálkozni: speciális szemöldökszappannal fedni le a szemöldököt (drogériákban, parfümériákban beszerezhető), majd száradás után magas fedésű, erősen pigmentált alapozóval láthatatlanná varázsolni.
  • Sminkvideókon lehet látni, hogy erre a célra papírragasztó stiftet is szoktak használni – a szappan sokkal-sokkal kíméletesebb megoldás! A ragasztó irritálhatja a bőrt, roncsolhatja a szőrszálakat.
  • Ha mindenképp eltüntetni szeretné a szőrt, akkor semmiképp se gyantázza vagy szedje ki csipesszel – lehet, hogy sosem nő vissza az eredeti forma. És láthatjuk, hogy milyen gyorsan változik a szemöldökdivat is, és mennyire könnyen válik cikivé az, ami egyszer elképesztően divatos. A ruhatárat lecserélni könnyebben megoldható, mint visszanöveszteni a tönkretett szemöldököt!
  • Akkor már inkább használható megoldás a borotva: csakis nedvesen, borotvagél vagy hab használatával, speciális, kis fejű, arcra kifejlesztett eszközzel.
  • Ha a szőkítés a mániája, akkor azt csináltassa meg kozmetikussal. A DIY, hajfestékes, hidrogén-peroxidos szőkítő lecsoroghat, belekerülhet a szembe, ami nagyon veszélyes, irritálhatja a szemhéjat vagy a szemet.

Tudni kell azt is, hogy a barna vagy fekete szemöldök nem lesz hófehér, maximum sárga (a házi szőkítéstől legalábbis egészen biztosan). Ami valószínűleg nem az, amire a kamasz vágyik, mert inkább a ciki, mint a cool kategória. A sötét hajat sem egyszerű világosra szőkíteni, ügyes fodrász kell hozzá komoly gyakorlattal és anyagismerettel. Ugyanez igaz a szemöldök esetén is!

Nyitókép forrása: Getty Images