Trend

Lusta, aki smink nélkül szül – mondta a műsorvezető

Te kisminkelted magad a szülőszobára menet? Mit szólnál, ha valaki azt mondaná, ha nem tetted, akkor valójában egyszerűen csak lusta vagy?
2023. Február 27.
Terhes nő sminkel szempillaspirál
Fotó: Getty Images

Hatalmas felháborodást váltott ki egy brit tévés műsorvezető és egy újságíró vitája arról, hogyan „kell” kinéznie egy nőnek, amikor szülni indul. A Good Morning Britain című adásban Naomi Isted műsorvezető alaposan összekapott Claire Muldoon újságíróval, amikor az előbbi azt állította: a szülés is egy olyan helyzet, amikor önmagad legjobb verzióját kell hoznod, és ebbe bizony a sminkelés is beletartozik. Aki pedig ezt nem teszi, az az egyszerűbb utat választja, szimplán lusta. Az újságíró szerint ez egy roppant veszélyes narratíva, amely rengeteg nyomást és elvárást tesz a várandós anyukákra és a frissen szült nőkre.

Hát, ettől nem lett jobb

Naomi próbálta aztán kifejteni, pontosan mire gondolt, az érvei között szerepelt például, hogy nehezen élte meg a terhességét, legalább azt a részét szerette volna saját maga számára élvezhetőbbé és magabiztosabbá tenni, amikor életet ad a gyermekének. Részéről ez azt jelentette, hogy előtte fodrászhoz ment, önbarnítószalonba, és sminket is feltett. Azt is említette később, hogy a sminket a vajúdás szüneteiben (ahogy fogalmazott, unalmas perceiben) tette fel, az önbarnító pedig később befogta az újszülött baba haját, miközben a nő szoptatta. A „lustát” aztán finomította arra, hogy mindenki el tudja dönteni, mennyi erőfeszítést halandó beletenni a kinézetébe – és vannak, akik ez ügyben nem tesznek erőfeszítéseket.

Döngő léptek

A vita kísértetiesen emlékeztet a Schobert Norbert nyilatkozata által kiváltott gigantikus felhördülésre 2020-ban, amikor is Norbi arról beszélt, hogy „ne csodálkozzanak a nők, ha szülés után súlyfelesleggel nem kívánja őket a párjuk, és ezért megromlik a házasságuk”. Természetesebben ezt sokkal szerencsétlenebbül sikerült megfogalmaznia, és rengetegen háborodtak fel, követelték tőle, hogy kérjen bocsánatot.

Mindkét ügyben kommentek százaiban fejtették ki az emberek a véleményüket, Norbi kijelentése után számos híresség posztolta a véleményét, és mondta el, miért csalódott hatalmasat Norbiban, és miért olyan felháborító, amit mond. Vajon a legfontosabb tanulságnak azonban jutott elég figyelem?

Milyennek KELL lenni?

Jön valaki, aki (elég tenyérbemászó módon) meg akarja mondani, hogyan kellene viselkednünk egy olyan helyzetben, ami egyszerre intim, csodálatos, félelmetes, rémisztő, fájdalmas, küzdelmes, veszélyes. És valószínűleg ez az, ami igazából kicsapja a biztosítékot (persze a szülés azért önmagában is egy vitákra okot adó téma) – ha megmondják, milyennek kellene lennünk. Egészen más szint ez, mint amikor tanácsot ad valaki: figyelj, így és így fogyhatsz le szülés után, ha majd lesz erőd, energiád hozzá, és szeretnél. Vagy: képzeld, nekem nagyon sokat segített, hogy a szülés nyugalmasabb pillanataiban feldobtam egy kis sminket, tök jól éreztem magam tőle.

Ami ehelyett történt mindkét esetben, az minősítés, méghozzá elég szenzációhajhász kijelentésekkel, és a saját elvárások másokra vetítése olyan körítésben, mintha az mindenki számára kötelező érvényű lenne. Lehet azon lamentálni, hogy ebben mennyi volt a tudatosság, a trollmarketing, a figyelemfelkeltés, de igazából nincs jelentősége. És lehet leoltani azt, aki hülyeségeket beszél, csak nem biztos, hogy érdemes. Az egyetlen, amivel bármit elérhetünk, ha saját magunkon dolgozunk, ha saját magunkat támogatjuk abban, hogy ne más véleménye, meggondolatlan és káros nyilatkozatai határozzák meg, hogy értékesnek gondoljuk-e magunkat. (Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, és van, akinek könnyebb, van, akinek nehezebb, de nagyon is megéri ebbe energiát tenni.) És hogy mi magunk sem próbálunk másokat meggyőzni arról, milyennek kellene lenniük.

Forrás: Daily Mail