Trend

9 tévhit a szülés utáni fogyásról

Ha úgy érzed, itt az idő, hogy leadd a terhesség után rajtad meredt felesleget, arra biztatunk, hogy vágj bele, de okosan és óvatosan: legyél tisztában azzal, milyen állapotban van és mit bír a tested. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket.
2024. Január 27.
anyuka edz, plankel, mellette a kisbabája, fogyás szülés után
Foró: Getty Images

Mindenki máskor jut el odáig, hogy szülés után az alakjával kezdjen el foglalkozni, és ez teljesen rendben van így. Nem vagyunk egyformák, a testünk sem egyformán változik, ahogy az élethelyzetünk, a terhelhetőségünk, a prioritásaink és a lehetőségeink is különbözőek. Ha téged épp elkezdett foglalkoztatni az, hogy újra formába hozd magadat, fittebb, erősebb vagy karcsúbb legyél, az szuper, vágj bele, de csak alapos felkészülés után. Ha az orvosod is azt mondja, nincs akadálya a sportolásnak, akkor szépen fokozatosan bele lehet vágni, de azért az intenzív edzéseknek és a drasztikus fogyókúrának nem biztos, hogy eljött az ideje (ha egyáltalán…). Összegyűjtöttük a szülés utáni fogyással kapcsolatos gyakori tévhiteket – te ne ess ezekbe a hibákba akkor sem, ha minél előbb szeretnéd visszanyerni a régi formádat.

1. A szoptatástól úgyis lefogysz

Van aki valóban sokat fogy a szoptatás ideje alatt, van viszont, aki nem, vagy épp ellenkezőleg, ebben az időszakban szed magára plusz súlyt.

Tipp: Természetesen megnöveli a szoptatás a test kalóriaigényét, energiafelhasználását, és ha ez kímélő mozgással és egészséges étrenddel társul, akkor megkönnyítheti a fogyást, de nagyon sok minden múlik a genetikán, az életmódon, az aktuális élethelyzeten.

2. Minél előbb elkezdesz edzeni, annál jobb

Nagyon sok tényezőn múlik, kinek hogyan regenerálódik a teste, mivel kell megküzdenie, milyen helyzetből kell visszahoznia magát. És egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban vágsz neki az edzésnek.

Tipp: A szétnyílt hasizommal, meggyengült gátizomzattal, nem megfelelően gyógyuló hegekkel végzett edzéssel, ha nem vagy óvatos, több kárt okozhatsz, mint amennyit használsz, szóval nem szabad erőltetni, sürgetni az edzésbe való visszaállást (vagy elkezdést).

3. Intenzív zsírégető gyakorlatokra van szükség, hogy megszabadulj a feleslegtől

Az intenzitást mindig az aktuális állapotodhoz kell megválasztani, és figyelembe kell venni nem csak az edzettségi szintedet, hanem a hasizmaid, a gátizomzatod állapotát, hogy szoptatsz-e, hogy mennyit tudsz aludni, pihenni a baba mellett.

Tipp: Érdemes ilyenkor személyi edző, gyógytornász tanácsát kikérni, vagy olyan mozgásprogramot választani, amelyet kimondottan szülés utáni regenerálódásra fejlesztettek ki – főleg, ha szülés előtt nem edzettél. Az intenzitást lassan, fokozatosan szabad csak növelni.

4. Sok felülést kell csinálni, hogy minél előbb lapos legyen a hasad

Ez az állítás nagyon sok sebből vérzik. Egyrészt a has formálására, a hasizmok erősítésére a felülés vagy hasprés korántsem az egyetlen és leghatékonyabb gyakorlat. Ráadásul ha a várandósság alatt szétnyílt hasizmaidat nem erősíted meg speciális gyakorlatokkal, akkor a hasprések és felülések nem csak hogy nem lesznek hatékonyak, de még rá is erősíthetnek a derékproblémáidra. Ráadásul a speciális hasizomerősítő gyakorlatok feszesíthetik ugyan a hasizmokat, de ahhoz, hogy ez igazán látványos legyen, a zsírpárnáktól is meg kell szabadulni – és a felülések bizony nem hatnak célzottan a has körüli feleslegre.

Tipp: Először fokozatos regenerálás, majd jöhet a fittség, erő és állóképesség fokozatos növelése – közöttük a hasizmok erősítése is. Ehhez erősítő gyakorlatok és sok séta (vagy ha szereted, akkor futás) szükséges. És nagyon jó, ha ebben az időszakban van segítséged vagy személyi edző, vagy legalább speciálisan összerakott program formájában.

5. Ha nem fogysz le minél előbb, később már nehezebb lesz

Ez egy nagyon káros tévhit, mert nagy nyomást helyez a frissen szült anyukákra, és esetleg olyan fogyókúrás programba hajszolja őket, amely túl megterhelő vagy intenzív még nekik. Ráadásul a gyors,kampányszerű fogyás életmódváltás nélkül ritkán tartós…

Tipp: Ne a fogyás, hanem a regenerálódás legyen az elsődleges cél: sokkal jobban jársz, ha a tested egészséges és jól működik, mint ha vékony ugyan, de itt fáj, ott fáj, ilyen-olyan problémáid vannak. Ha rendbe tetted magad, sokkal jobban fog esni a mozgás, és ha kis lépésekben változtatsz az étrendeden, könnyebb lesz betartani az új szabályokat.

6. Pár hónapot mindenképp ki kell hagyni a mozgással szülés után

Fokozatosságra biztatunk, de ha veled minden rendben, a tested jól regenerálódik, a szülés előtt is edzettél, akkor miért kellene kihagynod hónapokat?

Tipp: Ha a 6 hetes kontrollon az orvosod mindent rendben talált, szép fokozatosan visszaállhatsz az edzésekbe – természetesen a tested terhelhetőségét, a szoptatás miatt megváltozott lehetőségeket és igényeket figyelembe véve. És a hat hetet sem kell végigfeküdnöd: séta, óvatos nyújtás, jóleső átmozgatás belefér, ha tudsz magadra megfelelően figyelni.

7. Ha hamarosan szeretnétek kistesót, felesleges a fogyással vacakolni

Ha nem akartok sokat várni a két gyerek között, akkor különösen fontos, hogy jó állapotban legyen a tested, mielőtt újra teherbe esel. Ha a fő fókusz nem is a fogyás, a hasizmok visszaerősítése, a gátizmok regenerálása, a gerinc melletti izmok erősítése nagyon fontos, hogy a következő terhességet is aktívan, fájdalmak nélkül tudd végig csinálni.

Tipp: A speciális gyógytorna ilyenkor különösen jót tehet, ahogy a jóga is. Nagyon jó lenne, ha olyan edzővel tudnál dolgozni, aki képben van a várandósság és az azt követő időszak alatti terhelhetőséggel, testi változásokkal, tud segíteni abban, hogy a következő baba kihordásához megfelelő formába kerülj.

8. Bátran csináld tovább a terhesség előtti edzésrutinodat

Még ha olyan szerencsés vagy, hogy nem érzel belőle semmit, a tested nagyon sokat változott a várandósság alatt és a szülés során. Fontos, hogy erre tekintettel legyél, és fokozatosan térj vissza a terhesség előtti edzések intenzitásához és terheléséhez.

Tipp: Szép cél, hogy visszanyerd a terhesség előtti formádat, de nem szabad ezt minden áron erőltetni és sürgetni sem. Figyelj oda a tested jelzéseire, és módosítsd a régi edzésprogramot úgy, hogy fokozatosan nyerd vissza az erődet, terhelhetőségedet.

9. Egyél kevesebbet, és lefogysz, ilyen egyszerű

A terhesség és a szülés, majd a gyermekágy és a szoptatás időszaka is komoly hormonális változásokkal jár – amelyek azt is befolyásolják, hogy hogyan tudsz megszabadulni a feleslegtől. Ebben az időszakban a koplalás nagyon nem tesz jót: megnehezíti a regenerálódást, a tejtermelésre is hatással lehet, szóval nagyon nem jó ötlet. És nem ez az egyetlen tényező abban, fogysz-e vagy sem, szerepet játszik benne ahogy említettük, a hormonális állapotod, az, hogy mennyit alszol, mennyit pihensz, mennyire vagy aktív.

Tipp: Kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel sokkal energikusabb lehetsz, mint ha koplalnál vagy megvonnál magadtól mindent. És ha energikus vagy, akkor a fogyás is jobban fog menni, de ennél sokkal fontosabb lehet, hogy a mindennapokban is jobban működsz, ha a táplálkozásoddal is segíted az energiaszinted emelését.

Forrás: mutusystem.com, kc-weightloss.com, rootandbranchnutrition.com