Baba

A legjobb tippek takarításhoz kisbabás anyukáknak

A legkisebb gondod a takarítás, mert a pici babád (és a nagyobbak) mellett alig jut bármire időd? Ezek a trükkök sokat segíthetnek!
2024. Október 16.
fiatal nő takarít, kisbabáját fogja közben

Fotó: Getty Images

A baba érkezése az egyik legcsodásabb időszak a család életében – de bizony a boldog pillanatok mellett kihívásokat is tartogat. Az újszülött egész embert (néha két-három egész embert) kíván, nem könnyű megoldani, hogy mellette másra is maradjon idő – a takarítás pedig egy olyan szükséges, de macerás dolog, amire nem szívesen „pazaroljuk” az időt. Persze fontos, hogy a baba körül tisztaság legyen, és amennyire lehet, rendezett legyen a lakás – ez mindannyiótoknak segít, hogy jobban, komfortosabban érezzétek magatokat. Persze hogy az adott helyzetben éppen mit jelent a rend, azt érdemes átgondolni vagy átértékelni.

Nem kell megszakadni

A baba érkezése olyan helyzet, amikor bizony el kell engedni a maximalizmust – legalábbis ami a takarítást illeti, biztosan. Nem, nem arról van szó, hogy nem kell takarítani – a tisztaság a baba körül kiemelten fontos. Hanem arról, hogy tudni kell priorizálni, és ha szükséges, lazítani az eddigi elvárásokon. Nem baj, ha nincs állandóan gyönyörű rend, ha néha csúszik a mosogatás, vagy a ruhák nem lesznek élükre vasalva, a lényeg, hogy ne abban merülj ki, hogy megpróbálsz ugyanúgy teljesíteni minden téren, mint eddig. Engedj meg magadnak némi lazaságot!

És ha átgondoltad, mi az, amiből nem tudsz vagy akarsz engedni, és mi az, amiben megengedőbb lehetsz, jöhetnek a konkrét tippek.

1. Legyen napi rutinod

Az alapdolgokat érdemes naponta vagy hetente rendszeresen megcsinálni – így sokkal kevesebb időbe és energiába kerülnek, mint ha egyszerre kellene elvégezned. Ha teheted, dobj be egy mosást, aztán később, amikor lesz rá érkezésed, teregess ki. Ha csak lehet, ne hagyd az edényeket felhalmozódni a konyhában – nehezebb nekiállni egy nagy rakás mosatlant bepakolni a mosogatógépbe vagy elmosogatni, mintha csak pár edénnyel kell megbirkóznod. Amire van erőd (étkezőasztal rendbe tétele, konyhapult elpakolása, mosdó áttörlése), csináld meg, de ha épp nincs, akkor se ess kétségbe, előbb-utóbb meglesz.

2. Fogadd el a segítséget

Ha a hozzád közel álló vendégek megkérdik, mit tudnának segíteni, szedd össze magad, és mondd meg nekik, milyen sokat számítana, ha kiporszívóznának, felmosnának, elmosogatnának, vagy bármit, ami tényleg jól jönne. Hidd el, a barátnőd, anyukád, anyósod, kedvenc szomszédod igenis szívesen segít, ha felajánlja, élj vele.

3. Kérj segítséget

És bizony az is ér, hogy jelezd, ha segítségre van szükséged. Nyugodtan kérd meg a párodat, a nagyobb gyerekeket, a szüleidet, az anyósodékat, vagy bárkit, akivel olyan a viszonyod, hogy segítsen pakolni, vásároljon be neked, menjen el az oviba a nagyobb gyerekért – általában szívesen segítenek, csak sokszor nem tudják, hogyan tegyék. Ne legyél szégyellős, mondd meg, milyen segítség jönne jól.

4. A baba is veled lehet

A hordozó csodája, hogy a rajtad alvó picivel is jöhetsz-mehetsz, akár pakolászhatsz, vagy a takarítás egyszerűbb, csendesebb részeit is meg tudod csinálni. A babának jó, hogy veled (rajtad) van, te pedig ki tudod használni az időt. (Azért ha nagyon fáradt vagy, és tudnál egy kicsit aludni a baba mellett, tedd azt, a takarítás megvár.)

5. Játszik? Ne zavard!

Ha azt látod, hogy a pici elvan egyedül, nézeget, fogdos játékokat (vagy bármit, ami nem veszélyes), esetleg a testvérei szórakoztatják, ne avatkozz be, ne ülj ott mellette (kivéve ha nagyon jól esne pár perc kikapcs), hanem pakolj egy kicsit, vagy csinálj meg valami egyszerű dolgot, olyasmit, ami közben szemmel tudod tartani a picit. Neki is jó, ha elfoglalja magát és tanul egyedül játszani, és neked is jól jön az idő.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

6. Osztozzatok a felelősségen

Jó, ha meg tudod beszélni a pároddal, hogyan osztjátok meg a feladatokat – nem egyedül a te felelősséged, hogy rend és tisztaság legyen. Ha eddig is együtt végeztétek ezeket a dolgokat, könnyebb dolgod lesz, de ha nem, akkor is érdemes beszélgetést kezdeményezni erről, és figyelni arra, hogy mindenki vállaljon, amit tud.

7. Mindent a helyére

Amikor használod a dolgokat, igazából csak néhány mozdulattal több azonnal a helyükre tenni őket. És ezzel később rengeteg időt-energiát spórolhatsz. Ha rögtön elmosod a mellszívót vagy elpakolod a pelenkázás kellékeit, később nem kell összeszedned az energiát és rávenni magadat arra, hogy megcsináld ezeket.

8. Egyszerű célokat

Határozd el reggel, mivel szeretnél haladni, de ne tervezz túl. Sőt, inkább tervezz alul, és ha összejön, örülj neki, esetleg ha belefér még valami, csináld meg azt is, de ne hajszold magad, ne akarj mindent egyszerre, tökéletesen megcsinálni.

9. Ágyazz be

Macerának tűnik, és néha feleslegesnek is, de beágyazással ezzel indítod a napot, azzal energikusabb, összeszedettebb lehetsz, és a lakás is rendezettebbnek tűnik. Bónusz, ha a kanapét is gyorsan rendbe teszed, így tényleg rendezetettebb hatást kelt az egész enteriőr.

fiatal nő ágyaz a hláószobában

Fotó: Getty Images

10. Moss ritkábban

Lehet, hogy több textilpelenkára, nyálkendőre, törlőre és rugdalózóra lesz szükség, de megéri az a néhány pluszdarab, hogy ritkábban kelljen a mosás-teregetés-vasalás „poklába merülni”. A vasalást érdemes csinálni, amíg pici a baba és fertőtlenítésre van szükség a ruháinál, de például egy szárítógép is segíthet ebben, és kiválthatja, és később, amikor már úgy érzed, nem elengedhetetlen, akkor elhagyhatod bátran.

11. Legyen egy gyorsdobozod

Néhány tisztítószert, mikroszálas kendőt, esetleg nedves törlőt tarts olyan helyen, ahol nagyon egyszerűen, gyorsan hozzáférsz – ha van pár perced, akkor ne a takarító holmik előpakolásával kelljen bajlódnod. Ráadásul ha nem macerás elővenni az eszközöket, sokkal könnyebben nekiállsz egy pár perces portörlésnek vagy csaptisztításnak.

12. Legyél esti rendrakó

Ha nem alszol be te magad is altatásnál, lefekvés előtt menj egy gyors kört, és pakolj el a helyére amit csak tudsz. Nem kell tökéletes rendnek lennie, de nagyon sokat számít majd másnap reggel, ha legalább nagyjából elpakoltál. És takarítani is sokkal könnyebb nekiállni, ha előtte nem kell a pakolással időt vesztegetni.

Forrás: trulydestiny.com, danielle-moss.com, babyquip.com