Meglepően korán, már a magzati korban, az anyaméhben eldől, hogy milyen ízeket preferálunk – írja a hvg.hu egy kutatás eredményeire támaszkodva. Emma Beckett és Zoe Yates, a brit Newcastle Egyetem kutatóinak tanulmánya a World Economic Forumban jelent meg.
A kutatás azt állítja, hogy az anya terhesség alatti táplálkozása hatással van a gyerek későbbi ízpreferenciáira. Az anya változatos vagy éppen egyhangú táplálkozása a terhesség és a szoptatás alatt összefügg a gyerek későbbi étvágyával, az új ételekre való nyitottságával, azzal, hogy milyen ízeket kedvel és melyeket utasít el.
A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei általánosan jobb evők, mint az anyatej nélkül felnövő gyerekek.
A magzatvíz, később pedig az anyatej közvetíti a gyermeknek azokat az ízeket, amelyeket az anya elfogyaszt, az ismerős ízeket pedig később jobban kedvelik a gyerekek.
Ennek pedig evolúciós oka van: a túlélést segítette, ha a gyerek kedvelte a környezetében előforduló ízeket, azokat, amelyeket az anya a terhessége, a szoptatás alatt fogyasztott.
Kapcsolódó cikkeink:
- Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak
- Babát vársz! Mit miért eszel?
- A gyereked az, amit megeszel
Forrás: HVG.hu