Ha a mindennapi menü azért tartalmaz teljes értékű fehérjét, tejet, tejterméket, tojást, esetleg halat, nem kell attól tartanunk, hogy hiányállapot alakul ki. A kizárólag növényi eredetű táplálék azonban a gyermekgyógyászok és táplálkozási szakemberek álláspontja szerint nem elegendő a fejlődésben levő szervezetnek még abban az esetben sem, ha a baba szopik, tehát a növényi táplálék mellett teljes értékű “állati” fehérjéhez is jut.
A tisztán növényi étrend ugyanis fedezheti egy felnőtt igényeit, ám annyi már nem jut, hogy az anyatej B12-vitamin-tartalma is hosszú távon (tehát egyéves kor felett) elegendő legyen.
Hús, tej és tojás hiányában elsősorban a kalcium-, jód-, B12- és B2-vitamin-ellátás válik kérdésessé. Lassabban növekednek a gyerekek, nagyobb a valószínűsége a pajzsmirigy rendellenes működésének, és hiányoznak az egészséges csontfejlődés feltételei is.
A sokat emlegetett vashiány kevésbé fenyeget, mert a táplálékkal bevitt vas hasznosítása az igényeknek megfelelően módosul, és C-vitamin-bevitellel is fokozható. A szokásostól eltérő étrend többletfeladatot ró a szülőkre: utána kell nézniük, hogyan pótolják más nyersanyagokkal a hiányzó ásványokat, vitaminokat, fehérjét. Vegetáriánus családokban több zöldség-, gyümölcsféle, gabonatermék kerül az asztalra.
Az is fontos szempont, hogy ezek lehetőleg biotermékek legyenek, vagyis vegyszermentes gazdálkodást folytató termesztőtől származzanak.
Ezek is érdekelhetnek:
Forrás: Kismama magazin