Kisgyerek

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

Milyen ételeket ajánl a dietetikus a kisgyermekek táplálásához? Az ötletadó mintaétrendből kiindulva az anyukák is könnyen változatossá tehetik az étkezéseket.
2002. December 20.

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

1. nap

Reggeli: kakaó, barna kenyér, margarin, Óvári sajt, retek

Tízórai: banán

Ebéd: magyaros burgonyaleves, pulykavagdalt, zöldborsófőzelék, bundás alma

Uzsonna: tej, kalács

Vacsora: gyümölcstea, rozsos kifli, körözött, uborka

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

2. nap

Reggeli: tejeskávé, zsemle, margarin, méz

Tízórai: gyümölcsjoghurt, sült gesztenye

Ebéd: zöldségleves, sült csirkecomb, rizibizi, narancslé

Uzsonna: tea, barna kenyér, májkrém, paradicsom

Vacsora: tökfőzelék, natúr sertés szelet, muffin

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

3. nap

Reggeli: tej, Graham kenyér, Kópé felvágott, margarin, retek

Tízórai: őszibarackturmix, Vitalinea keksz

Ebéd: pulyka raguleves, parajpuding sajtmártással, alma

Uzsonna: gabonapehely, tej

Vacsora: grapefruitlé, baromfi virsli, ketchup, magos zsemle

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

4. nap

Reggeli: kakaó, rozskenyér, selyemsonka, margarin, póréhagyma

Tízórai: túrós batyu

Ebéd: gombaleves, majorannás csirkemell, színes tészta

Uzsonna: narancs, piskótakocka

Vacsora: tea, kefir, kifli, zöldpaprika

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

5. nap

Reggeli: csokis tej, tönkölybúza kenyér, Medve sajt, kaliforniai paprika

Tízórai: natúr joghurt

Ebéd: zöldbableves, rántott pulykamell, petrezselymes burgonya, fejessaláta

Uzsonna: tej, félbarna kenyér, margarin, sárgabarack íz,

Vacsora: sóskamártás főtt tojással, csipketea

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

6. nap

Reggeli: tej, kifli, zelleres sajtkrém

Tízórai: müzli, zöldalmás joghurt

Ebéd: meggyleves, sajtos sertés szelet, párolt zöldségköret (kukorica, sárgarépa, zöldborsó)

Uzsonna: gyümölcssaláta (banán, narancs, kivi)

Vacsora: mákos zsemle, májkrém, kígyóuborka, limonádé

Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek

7.nap

Reggeli: tejeskávé, sonkás tojásomlett, pirítós kenyér

Tízórai: gyümölcsjoghurt, Cerbona szelet

Ebéd: frankfurti leves, túrós palacsinta (2 db)

Uzsonna: tej, briós

Vacsora: gyümölcstea, barna kenyér, párizsi, margarin, jégcsapretek

Receptek

Burgonyafőzelék
Burgonya 250 g

Tejföl 50 ml

Liszt 15 g

Babérlevél

Vöröshagyma

Édes-nemes fűszerpaprika

Olaj 5 ml

A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a főzővízbe babérlevelet és sót teszünk, majd elkezdjük főzni. Amikor megpuhult a burgonya, világos rántást készítünk kevés fűszerpaprikával ízesítve. A tejfölt hozzámelegítjük, és beletesszük a főzelékbe.
Olasz csirkecomb
Csirkecomb 1db

Gomba 25 g

Gépsonka 25 g

Trappista sajt 25 g

Paradicsompüré 10 g

Olaj 3 ml

Petrezselyemzöld

Borsikafű

A fűszerekkel megszórt csirkecombokat olajban megpirítjuk, és tepsibe tesszük. Meghintjük a külön megpárolt gombával, csíkokra vágott gépsonkával, paradicsompürével, reszelt sajttal és forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Almával töltött vagdalt
Darált sertéshús 40 g

Darált marhahús 40 g

Tojás 1/5 db

Alma 20 g

Olaj 4 ml

Borsikafű

A darált húsokat tojással, sóval, borsikafűvel összegyúrjuk, és olajjal vékonyan megkent alufóliára, téglalap alakban kiterítjük. Befedjük vékonyra szelt almakarikákkal, összegöngyöljük, sütőlapra téve megsütjük. A fóliából kibontva óvatosan felszeleteljük.
Töltött kifli
Kifli 1 db

Margarin 15 g

Párizsi 50 g

Tej 50 ml

Óvári sajt 20 g

Petrezselyemzöld

Mustár

A félbevágott kiflik kiszedett belsejét tejbe áztatjuk. Elkészítjük a tölteléket: ledaráljuk a párizsit, összekeverjük a margarinnal, a beáztatott, kicsavart kiflik belsejével, a fele reszelt sajttal és az ízesítőanyagokkal. A kifliket megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és grillsütőben megsütjük.
Masánszky rizs
Rizs 40 g

Tej 150 ml

Porcukor 25 g

Tojás 1 db

Alma 40 g

Margarin 4 g

Vanília rúd

Citrom

A rizst vaníliás tejben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, ízesítjük a cukor felével. A tojás sárgáját kikeverjük a margarinnal, reszelt citromhéjjal, majd összekeverjük a langyos tejberizzsel. Reszelt almával és felvert tojásfehérjével összekeverjük, és sütőben megsütjük.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babakonyha – Köles és zab
  • Nem akar enni a gyerek
  • Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu