A felsőlégúti megbetegedések elleni és az influenzajárványra való felkészülésben is nagy segítség, ha a szülők ügyelnek gyerekeik megfelelő D-vitamin ellátottságára. A napfényvitamin ráadásul az első években az immunrendszer védekezőképességének kialakításában is kulcsszerepet játszik.
Kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, illetve könnyebben vészelik át a betegségeket a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező gyerekek. D-vitamin hiány esetén a fertőző légúti megbetegedések is lényegesen gyakoribbak. A szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin kevesebb mint 2-4 százalékához jutnak hozzá, télen ráadásul a D-vitamin képzés másik alapvető forrása, a napfény mennyisége is elégtelen.
Több kutatási eredmény is alátámasztja, hogy a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin az első életévekben kulcsszerepet játszik az immunrendszer védekezőképességének kialakításában. Egy, a Massachusetts General Hospital vezető kutatója által végzett vizsgálat során a szakemberek arra jutottak, hogy az újszülöttek D-vitamin szintje befolyásolja mind a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések, mind pedig a kora gyermekkori asztmás légzés előfordulásának valószínűségét és gyakoriságát.
“Ebben az időszakban minden évben jelentősen megnő a felsőlégúti megbetegedések száma a kisgyerekek körében, idén is ezt tapasztalom. Télen fokozottan kell figyelni az immunrendszer erősítésére. Különösen jellemző ez az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekek esetében” – mondja dr. Király Balázs házi gyermekorvos, a Felelős Szülők Iskolájának egyik szakértője. Szerinte a megfelelő vitaminellátottság – különösen a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin – fontos szerepet játszik a téli megbetegedések elkerülésében is.
D-vitamint nagyobb mennyiségben a tojás, a halolaj, a méz, az élesztő és a gomba, a müzlik, a joghurtok, a vaj, illetve a tengeri halak tartalmaznak. “Érdemes lenne ezeket valamilyen formában naponta belekombinálni a gyerekek étrendjébe, de sok olyan élelmiszer található közöttük, amit a kicsik nem kifejezetten kedvelnek, ráadásul a megfelelő mennyiségű D-vitamint csupán táplálkozás útján lehetetlen a szervezetbe juttatni.
A gyerekek nem esznek meg naponta 3 tojást, több dekányi halfilét és halmájat, de tapasztalataim szerint a gombát tartalmazó ételek sem a kedvenceik” – teszi hozzá dr. Király Balázs. A szakember éppen ezért javasolja a D-vitamin tartalmú junior gyerekitalok fogyasztását is.
Ezek is érdekelhetnek:
Forrás: Medipress