Zöldséges quiche
75 perc
Hozzávalók 6 személyre:
- 20 dkg zabpehelyliszt
- só
- 12 dkg vaj
- pár kanál hideg víz
- 10 dkg brokkoli
- 3 szál újhagyma karikákra vágva
- 1 reszelt sárgarépa
- 1 szeletelt piros paprika
- 3 tojás
- 1,5 dl tej vagy tejszín
- só, bors
A tésztához tegyük tálba a lisztet és a sót, majd morzsoljuk szét benne a vajat. Fokozatosan adjunk hozzá egy kevés hideg vizet, amíg egynemű tésztává áll össze. Pihentessük a hűtőszekrényben fél órát, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk a tésztát 3 milliméter vastagságúra, majd tegyük egy 23 centiméter átmérőjű, hullámos szélű kerek sütőformába, és 5-7 perc alatt süssük elő. A brokkolit szedjük rózsáira, és osszuk el egyenletesen a tészta tetején. Ezután szórjunk rá újhagymát és a répát, majd rendezzük el rajta a paprikaszeleteket is. Keverjük össze a tojásokat a tejjel vagy tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük az egészet a zöldségekre, és süssük 35 percig. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom!
Zöldborsókrémleves pulykagombóccal
35 perc
Hozzávalók 6 személyre:
- 1,5 liter csirkehúsleves (készülhet bio levesporból is)
- 70 dkg zöldborsó
- 25 dkg darált pulykamell
- só, bors
- egy csipet őrölt gyömbér
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál zabkorpa vagy rizsliszt
A csirkelevesben 15 perc alatt megfőzzük a zöldborsót, majd botmixerrel pürésítjük. (Ha vállalkozó kedvemben vagyok, át is szoktam passzírozni, mert így csodálatosan selymes, héj nélküli levest nyerek, és még a karizmomat is alaposan megdolgoztattam!) A darált pulykát összekeverjük a sóval, a borssal, a gyömbérrel, a petrezselyemmel, a tojással és a zabkorpával. Vizes kézzel apró, cseresznye nagyságú gombócokat formázunk belőle, és a forró leveshez adjuk. Nagyjából 10 percig főzzük még együtt, majd tálaljuk.
Mustáros csirke petrezselyemszósszal
30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet csirkemellfilé
- só, durvára őrölt bors
- 8 teáskanál nem csípős mustár
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor vagy zöldségleves (készülhet bio levesporból is)
- 4 csomó friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg darált dió
- 1,2 dl extra szűz olívaolaj
A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk. Ha a műveletet műanyag fólia alatt végezzük, a darabkák nem repkednek szét a konyhában. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, megkenjük egy-egy kanál mustárral, majd feltekerjük. Serpenyőben felhevítjük a két evőkanál szűz olívaolajat, és a tekercseket minden oldalon szép pirosra sütjük. Ezután aláöntjük a bort, letakarjuk, és fedő alatt, lassú tűzön 7-8 perc alatt puhára pároljuk. Miközben a csirke párolódik, megmossuk a petrezselymet, megszárogatjuk, és a szárakat eltávolítjuk. A leveleket a fokhagymával, a dióval, az extra szűz olívaolajjal, a sóval és a borssal összeturmixoljuk. A csirketekercseket a szósszal és párolt rizzsel tálaljuk.
Barackos tönkölylepény
1 óra
Hozzávalók:
- fél kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- két csipet só
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl víz
- 2-3 evőkanál búzadara
- 75 dkg sárgabarack magozva, félbevágva
- 3 dl habtejszín vagy szójatejszín, zabtejszín
- 2-3 evőkanál méz
- 1-2 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál Bourbon vaníliapor vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
A tésztához összekeverjük a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a vizet, és jó alaposan összegyúrjuk. Tíz percig pihentetjük, majd akkorára nyújtjuk, hogy a tésztából ne csak a tepsi aljára, hanem oldalára is jusson, hogy pereme legyen. A tepsit kivajazzuk, és beletesszük a tésztát. Megszórjuk a búzadarával, majd egyenletesen elosztjuk rajta a sárgabarackot, magházával lefelé fordítva. Ezután ráöntjük a mézzel, a keményítővel és a fűszerekkel elkevert tejszínt, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Forrás: Kismama magazin