A rizs is nagyon jó székrekedésre
Korunk egyik “népbetegsége” a székrekedés. Orvoslására az egyik legjobb megoldás, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Ehhez szeretnénk most ötleteket adni.
Mit ne?
Ha végiggondoljunk a napi étkezéseinket, be kell ismernünk, hogy sokszor nem tudatosan döntjük el, mi kerüljön a tányérunkra, hanem pillanatnyi hangulatunknak megfelelően választunk. Így fordulhat elő, hogy akaratlanul saját magunk idézzük elő a szorulást. Jó tudni, hogy a székrekedés előidézője lehet az összes tartósítószerrel rendelkező élelmiszer, a különböző gyorsételek, de okozhatja a túlzott zsír és a kevés rostbevitel is. Kerülni kell továbbá a bélmozgásokat lassító ételeket: a kakaót és csokoládét, valamint a finom kiőrlésű lisztes termékeket.
Rostos kérdés
Jóllehet a rostoknak kevés vagy elhanyagolható tápértékük van, fontos szerepet játszanak a szervezet emésztésének folyamatában. Az összes étel tartalmaz rostot, egyesek azonban többet, mint mások. Fő rostforrásaink a gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a hüvelyesek. Ráadásul rostokból is kétféle létezik: oldódó és nem oldódó. Mindkettő fontos szerepet játszik az emésztésben.
A nem oldódó rostok egészben mennek át a szervezetünkön, egyfajta súrolókefeként hatva, mert lesúrolják és magukkal viszik a felesleges anyagokat a végbélen át. Ide tartozik a rizs, a diófélék, az eper, illetve a teljes kiőrlésű pékáruk. Itt fontos megjegyezni, hogy a legtöbb rost a gabonák esetében a magvak külső felén található, amit a finomítás során eltávolítanak róluk. Ezért nem ajánlott a finomított liszttel készült ételek fogyasztása.
A másik csoport élelmiszerei, amik oldódó rostokat tartalmaznak, úgy szívják magukba a vizet, mint a szivacs, és ez segít a problémamentes ürítésben. A zab, a zab, a fekete kenyér, a hüvelyesek, és a legtöbb gyümölcs és zöldség ide sorolható. Persze vannak olyan élelmiszerek is, amik kevert rostokat tartalmaznak, azaz van bennük oldódó és nem oldódó rost is: például a szárított gyümölcsök, a búzakorpa, a gabonák, vagy az alma héja.
Székrekedés? Ez legyen a tányérodon!
Természetesen mindenkinek más az ízlése, de szeretnénk ötleteket adni, hogy miből válogass, ha szeretnéd elkerülni a székrekedés kellemetlen tüneteit.
Íme, egy ötlettár a reggeli menükhöz:
- zöldség- és gyümölcslevek
- almás zabpehely
- barna kenyér
- cukor nélkül készült gyümölcsjoghurt
- étkezési búzakorpa
- Graham- vagy teljes kiőrlésű lisztből készített pékáruk
- friss gyümölcsök
- gyümölcsös, cukor nélküli túrókrém
- gyümölcssaláták és -turmixok
- Korpovit keksz
- müzli
- paradicsom
- puffasztott rizs vagy búza
- rozskenyér
- rozsos és korpás Abonett
- szójás kenyér
- uborka
- zabkorpa tejjel vagy joghurttal
- zöldpaprika
A déli és esti menühöz ezeket ajánljuk:
- bármilyen rizottó
- zöldségleves
- főzelék (bab-, brokkoli- és zöldbab)
- főtt barna rizs
- karalábé
- karfiol
- kelkáposzta
- lencse
- patisszon
- zöldborsó
- teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészták
- cukkini
Itt pedig néhány rostban gazdag mintareceptet találhatsz, ami elősegíti az egészséges bélműködést:
Rostos müzli – reggelire
Hozzávalók 1 tálhoz:
- 3 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál búzakorpa
- 1 mokkáskanál lenmag
- 4 szem aszalt szilva
- 2 szem aszalt sárgabarack
- 1 felkockázott friss gyümölcs (alma, körte, eper, ananász, málna)
Elkészítése: a hozzávalókat kockázd fel, majd öntsd egy tálkába. Öntsd fel kefirrel, és kanalazd be reggelire!
Mennyei sárgarépa saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 szép sárgarépa
- 3 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg zsenge borsó
- 1 marék madársaláta
- só, bors, citromlé
Elkészítése: a répákat pucold meg, és hosszában vágd hasábokra. Helyezd grillrácsra, vagy a sütőbe grillfokozat alá. Süsd félpuhára, és amíg hűl, aprítsd fel a többi hozzávalót. A petrezselymet vágd nagyon apróra, a madársalátát és a borsót is készítsd elő. Forgasd egybe a keveréket, majd locsold meg olívaolajjal, citromlével, sózd és borsozd. A répát a végén vagdosd hozzá. Köretnek, vagy könnyű ebédnek is tökéletes!
Gyümölcsös-túrós zabpehely torta
Hozzávalók:
- 15 dkg friss gyümölcs (málna, eper, barack)
- 20 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 2 evőkanál méz
- két csipet szódabikarbóna
- egy kis víz
- egy csipet só
Elkészítése: bélelj ki alufóliával egy sütőformát. A zabpelyhet és a zabpehelylisztet gyúrd össze a sóval, a szódabikarbónával, a mézzel és a vízzel. Nyújtsd ki vékonyra, majd 20 percre told forró sütőbe. Közben a túrót keverd el a tejföllel. Ezzel kend meg a kész tésztát, majd rakd tele a friss gyümölccsel.
Kapcsolódó cikkeink székrekedés témában: