Terhesség

8 étel, ami segíthet enyhíteni a terhességi rosszullétet

Milyen ételek segíthetnek enyhíteni a reggeli rosszullétet, a terhességi hányingert?
2023. Május 22.
nő pirítóst süt
(Kép forrása: Getty Images)

A terhességgel járó egyik leggyakoribb kellemetlen tünet a hányinger, amit – tévesen – reggeli rosszullétnek is neveznek (– ami viszont nem csak reggel jelentkezhet, hanem bármikor a nap folyamán). Ha te is küzdesz a rosszullétekkel, a következő ételekkel is érdemes lehet próbálkoznod a panasz enyhítése érdekében.

Sós keksz

Érdemes tartani egy kis sós kekszet az éjjeli szekrényen, hogy ébredés után el tudj belőle rágcsálni néhány falatot, hogy elkerüld a reggeli rosszullétet, írja a Parents.com. Az üres gyomor is okozhat hányingert.

Citrom

Egy kis citrom is segíthet leküzdeni a rosszullétet: szagold meg, facsarj belőle a vízbe, vagy egyszerűen nyalogass meg egy citromgerezdet. A frissítő illata és íze segíthet megnyugtatni a háborgó gyomrot.

Gyömbér

Nagyon gyakran ajánlják émelygés ellen a gyömbért is. Kipróbálhatod tea vagy más ital formájában, de a gyömbéres cukorka is működhet.

Banán

A káliumban és B6-vitaminban gazdag banánnal is érdemes tenni egy próbát. Remek szénhidrátforrás is, így energiát is adhat.

Pirítós

A pirítós és más száraz, szénhidrátban gazdag ételek is segíthetnek a rosszulléteken. Nincs túlzottan erőteljes ízük, így kevésbé valószínű, hogy reggeli rosszullétet váltanak ki. A keményítőben gazdag ételek, mint például a rizs vagy a burgonya jó savkötők is.

Hideg ételek

Az émelygés leküzdésében segíthet az is, ha hideg ételekből eszel néhány falatot, mert a meleg ételek nagyobb valószínűséggel lehetnek olyan illatúak, amelyek kiváltják az öklendezési reflexet. Ennek az oka az, hogy hőre van szükség, hogy jobban felfogjuk az illatokat, szagokat, így a melegebb ételeknek erősebb lehet az illata. Néhány hideg étel, amit érdemes megpróbálni a joghurt, a behűtött gyümölcs, vagy akár a sorbet.

Magas fehérjetartalmú ételek

A portál szerint a kutatások azt mutatják, hogy a fehérjében gazdag ételek, mint például a baromfihús, a marhahús, a hal, a görög joghurt, a babfélék, a diófélék, vagy a tojás segíthetnek távol tartani a hányingert, miközben energiával is feltöltenek. A kutatók úgy vélik, hogy a fehérje a gasztrin nevű hormon növelésével segíthet csökkenteni a reggeli rosszullétet. Az orvosoddal érdemes arról egyeztetned, hogy mennyi fehérjét fogyaszthatsz biztonságosan.

Húsleves

Ha a szilárd étel éppen nehezebben megy, a húsleves, a levesek jól jöhetnek. Ezek elektrolitokat tartalmaznak, és segíthetnek megakadályozni a kiszáradást, ami a hányás gyakori mellékhatása.