Gyerek

Csokitorta édesszájú apáknak

Hoztunk egy nagyon vagány receptet apák napjára, édesszájú papáknak, aminek kezdő cukrászok is örülni fognak. Igen, gyerekekkel együtt is elkészíthetitek.
2024. Június 14.
apa-lánya csokitortával
Kép: Getty Images

Apák napja alkalmából kedves rajzok, közös idő, kirándulás, ágyba kávé és persze nem hiányozhat az ünnepi menü, de minimum valami édesség. Csokitortát sütni valakinek, az maga a szeretet. Íme, egy nagyon csokis csokitorta, amitől minden édesapa elolvad majd.

Hozzávalók:

Kekszalap:
10 dkg zabkeksz vagy gyárilag darált keksz
10 dkg mogyoró
2 ek. porcukor
3 ek. kakaó
6 dkg olvasztott vaj

Csokikrém:
25 dkg étcsoki
3 dl tejszín
2 egész tojás
1kk. vaníliakivonat
csipet só

Máz:
5 dkg étcsoki
2 ek. tejszín
1 ek méz
1 ek. víz

 

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A kekszalaphoz használhatunk bolti darált háztartási kekszet, de haladók (és akiknek van otthon gépük hozzá) a kekszet egy aprítóban ledarálhatják. Ugyanezt tesszük a mogyoróval is (de ezt is el hagyhatjuk, úgyis remek lesz a végeredmény). Hozzáöntjük az olvasztott vajat és az egészet elegyengetjük egy 24 cm-es tortaformában. Betesszük a sütőbe és 10 percig sütjük, aztán kivesszük és megvárjuk, hogy kihűljön.

Amíg hűl a kekszalap, addig a tejszínt felforraljuk és beletesszük a csokit, simára keverjük.

Beleütünk két tojást, hozzáadjuk a sót, vaníliakivonatot, összekeverjük. Ráöntjük a kekszalapra és 20 perci sütjük 175 fokon.

Elkészítjük a mázat: a tejszínt a vízzel és a mézzel felmelegítjük, majd ráöntjük az aprított étcsokira. Simára keverjük. Megvárjuk, hogy torta kihűljön és ráöntjük a mázat. Spatulával vagy körbe forgatással elegyengetjük a mázat. Nem kell, sőt nem szabad hűtőbe tenni, pihentessük 1-2 órán át, mielőtt tálaljuk az ünnepeltnek.

 

(A receptet hosszú évek óta készítjük és eredetileg piszke blogján találtuk)