Baba

5 érdekes különbség a fiú és a lány gyerekek között

A fiú és lány babák már egészen kicsi korban mutathatnak fontos különbségeket, az idő múlásával pedig még inkább szembetűnő lehet a különbség.
2022. Január 11.
Nem csak a pelenkacserénél szembetűnő a különbség! (Fotó: Getty Images)

Való igaz, hogy minden gyerek más és más, ezért nem lehet – és nem is kell! – általánosítani, a tapasztalatok és a kutatási eredmények azonban egybehangzóan állítják, hogy bizonyos különbségeket magukkal hoznak a kislányok és a kisfiúk, a testi sajátosságokon túlmutatóan is. Fontos leszögeznünk: rengeteg ellenpélda van, széles spektrumon mozognak a gyerekek, ahogy a felnőttek is.

Kapcsolatteremtés:

Úgy tűnik, hogy a kislányok jóval fogékonyabbak mások érzelmeire, már egészen kicsi korukban képesek értelmezni az arckifejezéseket, ebből adódóan a fiúknál hamarabb ráéreznek arra, kivel hogyan szerencsésebb kommunikálni. Lényeges különbség az is, hogy a kisfiúk inkább egyben tekintenek a környezetükben élőkre, miközben a lányok inkább az arcra fókuszálnak. Megfigyelhető az is, hogy a lányok sokkal könnyebben fejezik ki az érzelmeiket a fiúknál, ami sok esetben felnőtt korukra is megmarad.

Térlátás:

Ezen a területen a fiúk viszik a prímet: ők a lányoknál jóval korábban képesek arra, hogy elképzeljék, hogy néz ki egy-egy tárgy elforgatva, ezért is mutatnak nagyobb érdeklődést az építőkockák, kirakók és társaik iránt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kislányoknak rosszabb lenne a térlátása, mindössze arról van szó, hogy a kisfiúknál általában hamarabb kialakul ez a képesség. 

Játék: 

Mindegy, hogy kisfiú vagy kislány a babád, a játékok ugyanúgy lázba hozzák, és kisebb korukban még fogalmuk sincs arról, mi számít “fiús” vagy “lányos” játéknak. Ez inkább a felnőttek számára meghatározó, amit sokak szerint kár átültetni a gyerekekbe, mert a fejlődésükhöz sokat hozzátesz, ha fiúként babáznak néha vagy ha lányként játszanak autóversenyt. Egyes vizsgálatok szerint a fiú majomkölykök egyértelműen vonzóbbnak találták a kerekes játékokat a puha figuráknál, a lányok viszont mindkettőért ugyanúgy lelkesedtek.

Beszéd:

Általánosságban igaz, hogy a lányok 1-2 hónappal hamarabb kezdenek beszélni a fiúknál, második életévük első felében. 18 és 24 hónapos koruk között többnyire a lányok szókincse választékosabb. Jó hír, hogy a beszéd terén nagyon sokat nyom a latban a környezet és az otthoni minta, így a kisfiúk tökéletesen behozhatják ezt a kezdeti lemaradást, sőt túl is szárnyalhatják a lányokat!

Vehemencia:

Mindenki számára evidens, hogy a fiúk a “püfölősebbek”, ami nem teljesen alaptalan megállapítás. 2 éves koruk előtt már megfigyelhető, hogy vehemensebbek és bizonyos esetekben agresszívebbek a lányoknál, amiben fontos szerepe van a tesztoszteron nevű férfi nemi hormonnak. Ovis korukban gyakrabban harapnak vagy “csapnak oda” a fiúk, aminek hátterében állhat az is, hogy nehezebben fejezik ki az érzelmeiket, mint a lányok, ez pedig jelentős belső feszültséget generál. Később ők is megtanulják a szabályokat, és kommunikációs készségeik fejlesztésével az egyik fontos kiváltó ok is megszűnik.