Baba

5 meglepő dolog, ami befolyásolhatja az anyatej termelődését

Ha frissen szült anyuka vagy, bizonyára számtalan kérdés kavarog a fejedben a szoptatással kapcsolatban. Amellett, hogy vajon jól csinálod-e, gyakran ad okot aggodalomra az anyatej mennyisége is. Íme 5 dolog, ami valóban hatással lehet rá!
2016. December 01.

5 meglepő dolog, ami befolyásolhatja az anyatej termelődését

Rengeteg anyuka érzi úgy a szoptatás alatt (vagy előbb, vagy később), hogy nincs elég teje. Ha te is így vagy ezzel, megnyugtathatunk, hogy az édesanyák nagy többsége, amennyiben igény szerint szoptatnak és gyakori a bőrkontaktus a babával, garantáltan elég anyatejet képesek produkálni. Ugyanakkor valóban előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen oknál fogva kevesebb tej termelődik a kelleténél.

1. Allergia és megfázás elleni készítmények szedése

Az allergia és megfázás elleni, vény nélkül kapható készítmények gyakori összetevője a pszeudoefedrin, ami csökkentheti az anyatej termelődését. Ez nem a legjobb hír azoknak, akik allergiások vagy épp ledöntötte őket a lábukról a nátha… Azért nem kell pánikba esni, hiszen egy adag bevétele nagy eséllyel semmilyen kimutatható hatással nem lesz a tej mennyiségére, ha már beállt a tejtermelés. Ezért azt javasoljuk, hogy bár a szülés utáni pár hétben még mindenképp kerüld a pszeudoefedrin tartalmú gyógyszertári készítmények alkalmazását, később (alkalmanként) nyugodtan segítségül hívhatod őket.

2. Postpartum (szülés utáni) vérzés

Amellett, hogy elég ijesztő jelenség, a szülési trauma és a nagy vérveszteség sajnos a tejtermelést is negatívan befolyásolhatja. Hatással lehet a tejbelövellés idejére és arra is, hogy végül mennyi tejed lesz, különösen akkor, ha a vérzés miatt egy időre elválasztottak a babádtól. Ez azonban ne kedvetlenítsen el! Ha úgy érzed, hogy készen állsz, kezdd el nyugodtan igény szerint szoptatni a kisbabád, hogy a szervezeted megkapja a jelet, hogy valakinek szüksége van a tejedre! A mellszívó használata szintén segíthet a tejtermelés fokozásában.

3. Pajzsmirigy-alulműködés

A hipotireózis vagy pajzsmirigy-alulműködés is hatással lehet a tej termelődésére. A pajzsmirigy komoly szerepet játszik a prolaktin és az oxitocin hormonok szabályozásában, melyek a szoptatás fontos tényezői is. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a gyermeked nem jut elég anyatejhez, az első dolog, hogy ellenőriztesd, minden rendben van-e a pajzsmirigyeddel. A terhesség utáni pajzsmirigygyulladás a nők 4-9 százalékánál alakul ki a szülést követő egy éven belül.Ez eleinte pajzsmirigy túlműködéssel jár, melynek tünetei a szívdobogás, nyugatalanság, álmatlanság, majd átcsap alulműködésbe, melynek következtében fáradtságot, aluszékonyságot, hízást tapasztalhat a kismama. Ezeknél erősebb tünetek (pl. a pajzsmirigy megduzzadása, felületén göbök megjelenése) nem feltétlenül jelentkeznek, ezért érdemes minden esetben kivizsgáltatnod magadat.

4. Bizonyos gyógynövények és fűszerek

Arról biztosan hallottál már, hogy egyes gyógynövények – pl. a görögszéna – képes serkenteni a tejtermelődést. Léteznek azonban olyan gyógynövények és fűszerek is, amik épp ellenkezőleg: csökkenthetik az anyatej mennyiségét. A zsálya, a borsmenta, az oregánó, a citromfű, a petrezselyem és a kakukkfű nagy mennyiségben fogyasztva, akadályozhatják a tej termelődését. Nyugi, azért nem kell megijedni: hacsak nem eszed őket vödörszám, nem lesz semmi bajod tőlük. Szóval időnként nyugodtan főzhetsz velük, azonban a belőlük készült illóolajokkal már legyél kicsit körültekintőbb. Mielőtt ilyesmit használnál, alaposan nézz utána, milyen hatással lehet a szoptatásra.

5. Hormonális fogamzásgátló

A hormonális fogamzásgátló tabletták többsége kétkomponensű, ösztrogén és gesztagén hormont is tartalmaznak, ám szoptatás alatt ezek szedése nem ajánlott, ugyanis az ösztrogén hátrányosan befolyásolja az anyatej termelődését. Ezért ezalatt az idő alatt kizárólag gesztagént tartalmazó fogamzásgátlót szoktak felírni azoknak, akik ezt a fajta védekezési módszert választják. A szoptatás alatti fogamzásgátlásról bátran tedd fel a kérdéseidet a nőgyógyászodnak, és mindenképpen említsd meg azt a számodra fontos szempontot is, hogy ne befolyásolja a tej termelődését.Mind az öt okot kizártad, de még mindig aggódsz, hogy vajon elég-e a tejed? Hadd nyugtassunk meg: a tejmennyiség leginkább azon múlik, hogy milyen gyakran és milyen hatékonyan szopik a baba. Minél többet teszed mellre a gyermeked, annál több tejed lesz. A legtöbb baba, életének első évében 8-12 alkalommal szopizik 24 óra leforgása alatt. Tehát a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a tejed mennyiségének növelésére, ha gyakrabban szoptatsz.A másik lehetőség: keress fel egy szoptatási tanácsadót. Az, hogy az anyukád, a szomszéd néni vagy a legjobb barátnőd szerint kevés a tejed lehet, hogy nagyon szakavatott véleménynek tűnik, de egy szoptatási tanácsadó mégiscsak jártasabb a témában, lássuk be.Legfőképpen pedig ne aggódj, majdnem biztos, hogy pontosan annyi tejed van, amennyire a babádnak szüksége van! Ha pedig mégsem, egy kis mellszívózással, gyakoribb szoptatással vagy szakember segítségével biztosan sikerül növelni a mennyiségét. Csak tudd, hogy a tejtermelődés és a szoptatás általánosságban nem egy statikus dolog, hanem veled és a babáddal együtt folyamatosan alakul, változik.Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: