Erre figyelj, és akkor mindig lesz otthon elegendő alapanyag-választék ahhoz, hogy vitaminokban gazdag, kellő mennyiségű energiát adó, finom étellel kezdhesd a napod:
1. Mindig legyen otthon legalább kétféle nyers gyümölcs és friss citrom.
2. Tarts a hűtőben legalább háromféle nyers zöldséget, amit szívesen elrágcsálsz: ideális a sörretek, sárgarépa, szárzeller, fehérrépa, karalábé, paradicsom, paprika, hagyma, petrezselyem, uborka, cékla, káposzta.
3. Gondoskodj megfelelő fűszer- és ízesítőválasztékról. Ezek például jó alapok lehetnek: fahéj, sörélesztőpehely, frissen őrölt bors, currykeverék, mustár, hidegen préselt, jó minőségű salátaolaj, tengeri só, őrölt szezámmag.
4. Tarts otthon mindig zabpelyhet, zabkorpát, mazsola- és cukormentes müzlikeveréket, előre csomagolt, legalább 21 százalék rosttartalmú ropogós kenyeret és tejet, vagy tejet helyettesítő gabonatejet, joghurtot, illetve olyan sajtfélét, amit szeretsz.
Kezdd finom és egészséges reggelivel a napot!
A legfőbb szempont, hogy mindig tartalmazzon a reggelid elegendő mennyiségű rostot és vitaminforrást. Mindkét cél megvalósul, ha sok nyers gyümölcsöt és zöldséget eszel reggelire.
És íme a pár perc alatt elkészíthető választék:
Gyümölcsös zabkása
Főzd sűrűre a zabpelyhet a tejben, egy decire egy evőkanál zabpelyhet számítva. Szórj bele fahéjat, és keverj bele bőségesen nyers, feldarabolt gyümölcsöt, bármit, ami van otthon. A végén szórj bele egy evőkanál zabkorpát.
Gyümölcssaláta gazdagon
Aprítsd fel a gyümölcsöket (például fejenként egy alma, egy narancs, egy barack, pár szem ribizli), szórd meg fahéjjal, öntsd le citromlével, majd keverd össze két evőkanál mazsola- és cukormentes müzlikeverékkel.
Gyümölcsdarabok sajtkockákkal
Vágd fel kockákra a gyümölcsöket, a sajttal tégy ugyanígy, ha van, készíts oda egy marék diót is, és rágcsáld el így együtt.
Gyors saláta
Aprítógép vagy egy jó zöldséggyalu segítségével hamar elkészül. A megtisztított, finom állagúra aprított zöldségeket keverd össze, majd öntsd nyakon a következő dresszinggel:egy citrom leve, egy evőkanál olaj, egy teáskanál sörélesztőpehely, egy teáskanál mustár. Jöhet bele hagyma vagy fokhagyma is!
Zöldségpástétom
Előző este rakosgasd tűzálló, lefedhető tálba a megmosott, ha szükséges, akkor megtisztított zöldségválasztékot, majd süsd puhára. Másnap pépesítsd botmixerrel, keverj bele hidegen préselt olajat, sörélesztőpelyhet, citromlevet, frissen őrölt borsot vagy curryt, apró darabokra vágott hagymát. Nagyon finom a ropogós kenyérre kenve, és minden alkalommal kicsit más ízű a felhasznált zöldségektől függően.
Gyümölcsjoghurt zabpehellyel
Pépesíts botmixerrel néhány feldarabolt gyümölcsöt. Keverj bele friss citromlevet, joghurtot, egy-két evőkanál zabpelyhet és zabkorpát.
Kapcsolódó cikkeink: