Baba

A baba agya szenvedi meg, ha a kismama stresszes

Az anyai stressz és szorongás negatívan hathat az agyfejlődésre.
2020. Január 14.
A baba agya szenvedi meg, ha a várandós anyuka stresszes (Fotó: iStock)

Az eddig is ismert volt, hogy a terhesség során stressztől, szorongástól, depressziótól szenvedő édesanyák gyermekeinél nagyobb a kockázata a veleszületett szívproblémáknak. A JAMA Pediatrics által közzétett legfrissebb tanulmány szerint ezeknek a babáknak még születésük előtt kulcsfontosságú agyterületeik is megszenvedhetik az anyai stresszt.

A témában szükség van további kutatásokra is, de a tanulmány szerzői szerint az eddigi eredményeik felhívják a figyelmet arra, hogy fontos lenne a kismamák esetében szűrni, mennyire stresszesek, mennyire szoronganak, és a stresszel élő édesanyák támogatására lépéseket kellene tenni, a babák agyfejlődésének védelme érdekében. – Arra már figyelmeztettek bennünket, hogy a kismamánál a stressz, a szorongás és a depresszió súlyos magzati szívproblémát okozhat a babánál. Fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy mennyire elterjedt a stressz, a szorongás a terhes nőknél, és hogy ez a magzatnál sérüléseket okozhat az agy azon területeiben is, amelyeknek nagy szerepe van a tanulás, emlékezet, koordináció és a társas viselkedés fejlődésében. Ezért is fontos, hogy már a terhesség korai szakaszában tudjuk szűrni a stresszt és a szorongást, és ezek a kismamák megfelelő segítséget kaphassanak – mondta el Catherine Limperopoulos, a Gyermekek Agyfejlődése Központ (Center for the Developing Brain at Children’s) igazgatója, a tanulmány egyik szerzője.

A leggyakoribb születési rendellenességek továbbra is a veleszületett szívproblémák, az azonban még egyelőre tisztázatlan, hogy az anyai stressznek való kitettség pontosan hogyan befolyásolja az agy fejlődését a veleszületett szívproblémában szenvedő babáknál.

A tanulmány során 48 olyan nőt vizsgáltak, akinek magzatát veleszületett szívproblémával diagnosztizálták, és 92 olyan nőt, akinél szövődménymentes volt a terhesség. A vizsgálatok során a következőt találták a résztvevőknél:

  • Azoknak a nőknek, akiknek gyermeküknél diagnosztizáltak veleszületett szívproblémát, 65%-a stresszes volt
  • Azoknak a nőknek, akiknek komplikációmentes volt a várandóssága, 27%-ánál diagnosztizáltak stresszt
  • Azoknak a nőknek, akiknek gyermeküknél diagnosztizáltak veleszületett szívproblémát, 44%-ánál diagnosztizáltak szorongást
  • Azoknak a nőknek, akiknek komplikációmentes volt a várandóssága, 26%-ánál diagnosztizáltak szorongást
  • Azoknak a nőknek, akiknek gyermeküknél diagnosztizáltak veleszületett szívproblémát, 29%-ánál diagnosztizáltak depressziót
  • Azoknak a nőknek, akiknek komplikációmentes volt a várandóssága, 9%-ánál diagnosztizáltak depressziót

A résztvevő 140 magzatnál összesen végeztek 223 MR vizsgálatot, a 21. és 40. terhességi hét között: lemérték az agyuk térfogatát köbcentiméterben, és külön a kulcsfontosságú területekét is, mint a kisagy, az agytörzs, vagy a jobb és a bal hippokampusz. A második trimeszterben az anyai stressz és szorongás a bal oldali hippokampuszra és a kisebb kisagyra volt hatással a veleszületett szívproblémában érintett magaztoknál, sőt egyes specifikus régiók hajlamosabbak voltak a nagyobb növekedésre. A hippokampusz kulcsfontosságú a memória és a tanulás szempontjából, míg a kisagy a motoros koordinációt szabályozza, és szerepet játszik a társas viselkedés fejlődésében.

Limperopoulos szerint nagyon fontos, hogy rendszeresen elvégezzék ezeket a mentális szűréseket, és biztosítsák a terhes nők számára a segítségnyújtás lehetőségét a stressz szint csökkentése érdekében. – Ezután azt fogjuk vizsgálni, hogy lehet hatékonyan csökkenteni a terhes nők pszichés szorongását és ezzel javítani a csecsemők agyfejlődését – tette hozzá.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: