Baba

A gyerekek magasság- és súlyváltozása az első három évben

Milyen növekedési ütem jellemzi a babákat, kisgyerekeket? Az első három évben mikor a legintenzívebb a növekedés, - s ami nagyon fontos - mikor kell szakemberhez fordulni?
2018. November 08.
A gyerekek magasság- és súlyváltozása az első három évben

Az új élet első 1000 napjának kiemelt fontosságát mindannyian ismerjük – talán emiatt is figyelik a szülők ilyenkor a legéberebben gyermekeik növekedését. Elbizonytalanodásukhoz elég annyi is, ha elviszik a gyermeket egy babás foglalkozásra, s ott szemben találják magukat egy, az ő gyermeküknél 5 hónappal idősebb, ámde 12 centivel alacsonyabb és 2 kilóval kisebb babával.

Egy objektív külső szemlélő, például gyermekorvos vagy védőnő – utóbbi egyébként is meghatározott időközönként mindenképpen látja a gyereket Magyarországon – a legtöbb esetben ránézésre (a gyermekre és a szülőkre egyaránt) magabiztossággal tudja kijelenteni, rendben fejlődik-e egy baba, kisded vagy kisgyermek. Kezdő (első gyermekes) szülők természetesen még nagyon sűrűn mérik maguk is a gyermeküket – számukra jelenthetnek kapaszkodót a különféle kalkulátorok. Ezek segítségével a szülő eldöntheti, van-e (pusztán a testméretek alapján) oka azt feltételezni, a gyermeke nem megfelelően fejlődik.

A percentilis görbék

A gyermekek fejlődését viszonylag objektív számszerű kategóriákba osztó görbék az úgynevezett percentilis görbék. Több tízezer teljesen eltérő hátterű, különböző kontinensen felnövő gyermek adatai alapján alkotta meg a WHO (Nemzetközi Egészségügyi Szervezet) ezeket a görbéket, amelyek megmutatják, hogy az adott nemű kortársaihoz képest a gyermek súlya, testhossza, egyéb paraméterei nagyobbak, vagy kisebbek.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A percentilis görbék százalékos értéke megmutatja, hogy 100 gyermek között hol helyezkedik el a mi gyermekünk. Amennyiben ez az érték 3% alatti vagy meghaladja a 97%-ot, érdemes konzultálni a gyermek orvosával. “Természetesen önmagában az a tény, hogy valaki a skála elején vagy végén helyezkedik el, csupán annyit jelent, hogy ő statisztikailag extrém kicsi vagy extrém nagy – mindkettőbe beleeshet kórállapot nélkül is” – mondja dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, gyermekgyógyász szakorvos.

Mitől függ? – A növekedést befolyásoló tényezők

A növekedést belső és külső hatások egyaránt befolyásolják. Belső hatások közt gondoljunk a genetikai állományra (öröklődés), a nemre (kisfiú vagy kislány baba), az adott rassz jellemzőire, a gyermek alkatának adottságaira, hormonális jellemzőire. Külső hatások jellemzően a gyermek környezetét leíró tényezők: milyen a társadalom, amelyben él, az ország gazdasági helyzete, fejlettsége, milyen maga a család, amely neveli.Még szűkebben nézve a gyermek szociális körülményei igen erős befolyásoló tényezők: hogyan élnek a szülők, mivel foglalkoznak, mennyire képzettek, stb. Amikor tehát bizonyos, centiméterben és kilogrammban mért adatokat beírunk egy táblázatba és kapunk egy eredményt, akkor annak értékelésekor ezeket a tényezőket is mindig figyelembe kell venni. “Amikor mindezek mellett sem magyarázható az extrém percentilisérték, az orvos célzott kérdéseket követően kivizsgálást javasol a szülőnek” – magyarázza Kovács doktor.”Leggyakrabban, főleg koraszülött kisbabák esetén, az első életévben vaspótlás válhat szükségessé. A vashiány következtében kialakuló vérszegénység tünete ugyanis a gyarapodás visszaesése is lehet.”

Változó ritmus

A növekedés mértéke életszakaszonként változik. Születést követően az első életévben igen intenzív a babák növekedése: testhosszuk havonta átlagosan 2 cm-rel nő, fejkörfogatuk egy év alatt 12 cm-t bővül. Az első életévhez képest a második még intenzívebb növekedést hoz, míg a 3. évben a kisdedek lassabb ütemben növekednek. Várhatóan 3-4 éves korban érik el a gyermekek a születéskori testhosszuk kétszeresét.A fizikális növekedés mérföldkövei

/Forrás: Oláh Éva: Gyermekgyógyászat I. Medicina Kiadó, 2008 – 2.18. táblázat/

Életkor Fejkörfogat Testhossz Testsúly
Újszülött 34,0-35,0 cm 50-52 cm 3,0-3,5 ttkg

két hét: szül. súly

0-3 hónap +2 cm/hónap + 2,5 cm/hónap
4-6 hónap +1 cm/hónap + 2 cm/hónap 5-6 hónap: a születési súly kétszerese
7-12 hónap + 0,5 cm/hónap
7-9 hónap +1,5 cm/hónap (átlag: 1 cm/hónap)
10-12 hónap 1 cm/hónap (átlag: 2 cm/hó)
1 év 46-47 cm 75-76 cm 10,0 ttkg, születési súly háromszorosa
2 év 49,0 cm 89-90 cm 12,0-12,5 ttkg

születési súly négyszerese

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: