Baba

A köldökcsonk ápolása

Lehet, hogy a saját köldököddel is furcsa a viszonyod, most pedig újszülött gyerkőcödét kellene ellátnod szakavatott mozdulatokkal? Azt sem tudod, eszik-e vagy isszák a köldökcsonk-ápolást? Erre kell figyelned!
2017. Szeptember 12.

A köldökcsonk ápolása

Ha a kórházban meg is mutatják és fel is fogod, mit kell tenned, sok-sok pelusozást kell magad mögött hagynod, hogy tényleg azokkal a bátor mozdulatokkal lásd el és tisztogasd meg babádat, amiket a csecsemős modellezett odabent. Egy biztos: megúszni nem lehet, esetleg olykor delegálni a feladatot apának…

Miért fontos ez?

A köldökcsonk nem más, mint egy nyílt seb, vagyis nyitott kapu a különféle kórokozók számára, emiatt kell a teljes leszáradásáig gondját viselned, óvnod. A kórházban még egy egyszer használatos köldökcsat nehezíti a teljes ápolási műveletet, de amint ez lekerül, egyszerűsödik a feladat. Fontos, hogy a köldökcsonk nem ázhat fel, nem érheti víz, fürdéskor így minimális mennyiségben lubickoljon a kicsi, de azzal sem ártasz, ha csupán nedves pamutkendővel törölgeted le.

Eszközigény: semmi!

A köldök ápolásához korábban az alkoholt és a hintőport ajánlották, mert úgy gondolták, hogy megakadályozzák a köldökfertőzést, de mára a legújabb a WHO, az Uptodate.com és a NICE (National Institute for Health and Care Excellence) ajánlásai alapján nincs szükség egyikre sem. Nem hogy használnak, hanem inkább ártanak.

Az alkohol bekerülhet a baba vérkeringésébe, mivel a bőre még nem olyan, mint a felnőtteké. Ez pedig egyáltalán nem tesz jót a baba idegrendszerének. Ugyanígy problémát jelent az alkoholos kezelésnél, hogy a baba érzékeny, vékony bőrét irritálja, kiszáríthatja, a bőr megéghet, elhalhat. Ráadásul, ha alkohollal kenegetjük a köldökcsonkot, akkor jóval később esik le, mivel az alkohol gátolja a természetes folyamatot. És minél később esik le a köldökcsonk, annál nagyobb a fertőzés esélye.

A hintőport alatt könnyebben megtelepszenek a baktériumok. Belélegezve pedig komoly hosszútávú negatív hatást vált ki a tüdőben.

Jódtartalmú ecsetelő sem javasolt a babáknál, mert a baba bőrén át felszívódva megemelheti a vér jódszintjét, ez pedig pajzsmirigy-alulműködést okozhat.

Csak tartsd szárazon és tisztán!

Nincs más dolgod, mint tisztán és szárazon tartani a köldökcsonkot. Az újszülötteket elég hetente egyszer fürdetni, de a legjobb, ha ilyenkor sem kerül víz alá a köldökcsonk. Ha mégis megtörténik, akkor sem kell pánikolni, törölgesd szárazra.

Figyelj oda arra is, hogy mindig tiszta kézzel nyúlj a babához, hogy elkerüld a fertőzés kialakulását, pelenkacserekor pedig ügyelj arra is, hogy a pelenka széle ne irritálja a baba hasát, és a csonk mindig szabadon lehessen! Ha szükséges, hajtsd be a pelenka szélét, hogy a köldökcsonk alatt végződjön. A köldökcsonkot ne ragaszd le semmivel!

Alapesetben nincs szükség a köldökcsonknál fertőtlenítésre. Ha vizelet vagy széklet kerül a köldökcsonkra, akkor tisztítsd meg vízzel, majd ezután javasolt fertőtlenítő szer használata.

Amennyiben a csonkból némi váladék, esetleg pici vér ürül, ne kapj pánikrohamot, ez teljesen normális. Ha a köldöknél szövetdarabkákat, kevés váladékot tapasztalsz, akkor felforralt és lehűtött vízzel, steril gézlappal töröld át. Ha a sebből rothadt káposztára emlékeztető szagot, erős vérzést tapasztalsz, pirosságot, duzzanatot észlelsz, vagy ha a baba lázas lesz, akkor azonnal irány az orvos! Megeshet az is, hogy nehezen szárad, netán begyullad: jelezd a problémát gyermekorvosotoknak, védőnőtöknek!

Amikor a csonk leesik (ez babádnak nem fáj), akkor is lesz egy kisebb seb még a pocakon, de ez sem igényel különösebb ápolást. A leesett köldökcsonkot egyébiránt nagy valószínűséggel pelenkacserekor vagy fürdetés során fogod valahol megtalálni.

Mikor esik le?

A születést követően a köldökzsinór maradványa kb. 5-10 napon belül szárad ki és esik le, amikor a csonk külön válik a kis pocaktól (egyre vékonyodik, vékonyodik a kis “szál”, ami tartja), akkor nevezhetjük gyógyultnak a baba köldökét.  A születést követő napokban, ahogy a csonk elkezd száradni és zsugorodni, a színe is sötétebb lesz: szürke, lila vagy akár fekete színűvé is válhat. A köldökcsonkot nem szabad húzni, piszkálni, még akkor sem, ha úgy tűnik, hamarosan leesik – ezt hagyni kell magától megtörténni!

Ami még segít

A megfelelő gyógyulását segíti, ha újszülötted minél kevesebbet erőlködik, vagyis nem hagyod sírni, azonnal reagálsz jelzéseire, amint rázendít. Ilyenkor az ideális körülmények kedveznek az erős hegszövet kialakulásának.