Baba

Alvásproblémák: a szennyezett levegő is okozhatja

A légszennyezettség számos egyéb negatív hatása mellett az alvásminőséget is negatívan befolyásolja - állítja egy kutatás.
2017. Május 30.

Légszennyezés

“A légszennyezettség hatással van a szív egészségére, a tüdőfunkcióra és a légzésre, arról azonban eddig kevés tanulmány született, hogy mi a helyzet az alvással” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Martha Billings.

A szakember szerint minden okunk megvan azt feltételezni, hogy az összefüggés igen jelentős, mivel a légszennyezettség a felső légutakat mindenképpen irritálja, duzzanatot és viszketést okoz, azonkívül a központi idegrendszerre is hatással van, különösen azokon a területeken, amelyek a légzést és az alvást befolyásolják.

A kutatás során 1800 olyan embert vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 68 év körül alakult, és hat különböző amerikai városban élnek. Az érdekelte a tudósokat, hogy a két leggyakoribb szennyező anyag – a közlekedéssel összefüggésbe hozható NO2 gáz és a finomrészecskékből álló szennyezettség, közismert nevén szálló por – vajon hogyan hat az alvásra, legalábbis az ágyban töltött időre.

Azok a résztvevők, akik a NO2 legmagasabb dózisával találkoztak 5 éven keresztül, közel 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek álmatlansággal, mint a legalacsonyabb NO2-szennyezettségnek kitett társaik. Mindez azt mutatja, hogy a légszennyezettség jóval több területre kihat, mint gondolnánk, ezért fokozattan oda kell figyelnünk ezekre a veszélyekre.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Medipress