Baba

Az igazi és a látszólagos hasfájás

Sír a baba, ez kétségtelen! De elmondani nem tudja, mi is bántja pontosan. A felnőtt pedig találgat, hogy vajon mi lehet a baj. Hogy, hogy nem, a hasfájás a leggyakoribb magyarázat, amit találunk, de hogy miért, az inkább érthetetlen, mint logikus.
2013. Szeptember 21.

Annak ellenére, hogy a kitartó, kétségbeesett, vörös fejjel, felhúzott lábakkal elkövetett csecsemősírás szinte egyöntetű megfejtése a hasfájás szokott lenni, valójában nagyon kevés kézzelfogható tény támasztja alá ezt a feltételezést. Vajon milyen rettenetes hasfájás lehet az, amelyik például az esetek túlnyomó többségében azonnal megszűnik akkor, ha a baba mellre kerül, vagy ha kézbe veszik, ringatják, fel-alá sétálnak vele?

Vagy például tipikusan csak a délutáni, esti órákban jelentkezik? És körülbelül három hónapos korra lényegében magától is megszűnik? Azért, ismerjük el, ezek a tények nem jellegzetesen hasfájásra utalnak, bár az is kétségtelen, hogy a jelenséget az orvosi szakirodalomban is csecsemőkori kólikának nevezik, ám inkább megszokásból, mint bizonyítékok alapján.

Az esetek túlnyomó többségében csak az elvárásokkal van baj. Például azzal, hogy a világszerte több millió példányban eladott Suttogó nyomán sokan azt hiszik, egy kisbabát ugyanúgy be lehet szabályozni, mint a lakás hőmérsékletét. Számos leendő szülő fejében a mosolygós, csak evő és alvó baba képe él, ezért amikor nem ezzel találkoznak a valóságban, azt gondolják, ennek csak valami BAJ, BETEGSÉG lehet az oka.

A kisbabák temperamentuma, egyéni tűrésküszöbe, kommunikációs képessége különböző, vagyis nem egyformán reagálnak a külvilág kihívásaira és saját belső működésükből adódó nehézségekre. Mi több, a szülők sem egyformák: van, aki nyugalmat, magabiztosságot áraszt, van, aki saját kételyeit, bizonytalanságát, félelmeit vetíti ki a babára, aki rendszerint hűen tükrözi azokat az érzelmeket, amelyeket édesanyján érez.

Mindezeket végiggondolva és néhány egyszerű tesztet elvégezve elég gyorsan kideríthető, hogy fáj-e a baba hasa vagy bármilyen más testrésze, vagy ennél egyszerűbb, esetleg megfoghatatlanabb dologról van-e szó.

1. Ha sír a baba, szoptasd meg! Vagy legalábbis kínáld meg, hogy láthasd, szeret-e szopni! Vedd figyelembe, hogy a sírás többnyire úgynevezett késői éhségjel az élet első néhány hónapjában. Jobb, ha már az első jelekre mellre teszed a babát, például ha forgatja a fejét, tátog, szopja az öklét.

MAGYARÁZAT: Az anyatejet gyorsan megemészti a baba, és néha csak kicsi mennyiséget szopik. Valószínűleg sokkal hamarabb szopni szeretne, mint hogy leteljen a három óra. A szoptatás ráadásul nemcsak táplálékforrás, hanem vigasztalás, megnyugvás is a ki tudja, miért épp sírós kedvű babának.

2. Ha elutasítja a szopást, próbálkozz azzal, hogy kézben tartod, hordozgatod, a legjobb megoldás egy szorosan felkötött hordozókendőbe rakni, amely hasonló körülöleltséget biztosít, mint az anyaméh. A legtöbb kisbabát megnyugtatja a hordozás, ha tele van a pocak.

MAGYARÁZAT: Az ember a főemlősök közé tartozik, amelyre jellemző a testközeli utódgondozás és folyamatos hordozás. Számos kisbaba kényelmetlenül, kiszolgáltatva érzi magát, ha leteszik, egyedül hagyják. A felnőtt egyenletes légzése, testmelege, hangja, szívdobogása megnyugtató a kisbabának.

A hasfájásban is lehet valami

A jelenség egyik lehetséges magyarázata az idegrendszer és az emésztőrendszer éretlenségéből fakad. Amikor sok lesz az ingerekből, a kisbaba egyszerűen kikapcsol, sírva fakad, elalszik. Másrészt a hasa még arányaiban nagyon nagy egyéb testrészeihez képest, és a bélmozgások, az ürítés előtti görcsök akár kellemetlenek, ijesztő intenzitásúak lehetnek számára. Ez azonban ennek ellenére normális folyamat, amit idővel megtanul elviselni.

A sokat sírni hagyott baba hasa tele lehet levegővel, ami feszítő érzéssel járhat. Tehát a közkeletű tévhittel ellentétben nem feltétlenül szopás közben nyel levegőt (a mellben eleve nincs levegő), hanem sírás közben, vagy akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tökéletes a szopástechnikája, nem tudja megfelelően összehangolni a szívást és a nyelést.

Mindebből következik, hogy mivel nem kóros jelenségről van szó ezekben az esetekben, a hasfájás elleni szerektől sem remélhetünk gyógyulást.

Amikor tényleg fájhat

Ha az újszülött vagy fiatal csecsemő antibiotikumot kapott, elképzelhető, hogy bélflórája is károsodott. Ez fokozott puffadáshoz, a szokásosnál gyorsabb bélmozgásokhoz vezethet, ami valóban fájdalmat okozhat. A kizárólagos szoptatás segíti a normális bélflóra újratelepülését és térnyerését a bélrendszerben.Előfordulhat, hogy az anya által fogyasztott tejtermék okoz panaszokat a babánál. Segíthet a gyanú megerősítésében, ha két hétre minden tejterméket, tejet tartalmazó ételt kihagysz az étrendedből, és megfigyeled, nyugodtabbá vált-e a kisbabád, kevesebbet sír-e.

Különösen két-három hónapos kor körül fordulhat elő egy ritka, de súlyos betegség, az úgynevezett bélelzáródás vagy invagináció. Ilyenkor jellemzően szakaszos és nagyon keserves a baba sírása, székletében málnazselészerű nyálka látható. Ha csak a gyanúja felmerül, hogy ez a probléma, azonnal orvoshoz kell vinni a babát.

Idősebb gyermekeknél a hasfájás egyre inkább lelki problémákra, például szorongásra utaló jelzéssé válik.

Kapcsolódó cikkek:

Sokat fáj a kisbabám hasa – mi segíthet?

Hasfájás, a babák és a mamák réme

Hasfájós baba-hogyan segíthetsz?