Baba

Bölcsőhinta: mire jó?

A hinta, a hintázó mozgás nagyon jó hatással van a baba idegrendszerének, egyensúlyérzékének fejlődésére, és segíthet a babát megnyugtatni. A hintáknak több típusa ismert, ezek közül az egyik a bölcsőhinta.
2021. Június 02.
Bölcsőhinta: mire jó? (Kép forrása: adamohammock.com)

Szülői szemmel nézve a babahinták egyik legnagyobb előnye, hogy a rengeteg ringatásban egy kis pihenőt tud adni fáradt karjainknak. De ennél azért jóval többet tudnak a babahinták. Egyrészt segíthetnek megnyugodni a babának, biztonságosan bele tudjuk ültetni a kicsit, amíg a nagyobb testvérével foglalkozunk, főzünk vagy valamilyen háztartási feladatot végzünk.

Az újszülötteknek a hintázó mozgás segíthet a méhen kívüli élethez való alkalmazkodásban, hiszen ott is hasonlóan ringatóznak, emlékezteti őket arra, mit éreztek, amikor az édesanyjuk sétált. A mozgás nagyon fontos inger a baba számára, ami hozzájárul az egészséges fejlődéséhez és, az idegrendszere éréséhez.

A hinta a kólika tüneteinek enyhítésében is használható, a lengő mozgás által segíthet megnyugtatni a baba gyomrát. Továbbá egy másik nézőpontot jelent a babának, így új dolgokat láthat, újfajta ingerek érhetik a kicsit, és a térben való tájékozódást is fejleszti a hinta. A ringatozó mozgás – amely során kibillen a pici az egyensúlyi helyzetből, majd újra visszakerül – az egyensúly– és mozgásfejlődésére is jótékonyan hat.

A puha, textilből és más természetes anyagokból készült, egy pontos felfüggeszthető bölcsőhinták általában már újszülött kortól használhatók, és a legtöbb típusban nap közben el is aludhat a baba. A puha anyagnak köszönhetően a baba gerince olyan pozícióba kerülhet, mint az anyaméhben, kissé begömbölyödve – ez egyrészt támogatja a hát megfelelő fejlődését, másrészt biztonságérzetet ad a babának, így könnyebben meg tud nyugodni.

A bölcsőhinták használati idejét általában súlyhoz és életkorhoz kötik az általunk talált modelleknél ez maximum 15 kg, és van, amelyiket 9 hónapos, illetve olyan is, amit 3 éves korig lehet használni. Az egy ponton való rögzítésnek köszönhetően a hinta mindig másképp mozog, ezzel is segítve az egyensúly fejlődését.

Az ilyen típusú hintákat koraszülött babáknak is szokták javasolni, mert segíthet felgyorsítani a súlygyarapodásukat, és támogatja a megfelelő fejlődést.

Néhány bölcsőhinta:

Bölcsőhinta: mire jó?

Adamo hinta 

Bölcsőhinta: mire jó?

Hojdavak hinta

Bölcsőhinta: mire jó?

Berry Baby Magic Swing hinta

Fontos, hogy bármilyen hintát is választunk, mindig tartsuk be a leírásban található gyártói utasításokat a baba biztonsága érdekében.

Források: verywellfamily.com

babygaga.com

adamohammock.com/hu

ecobaby.hu

berrybaby.hu