Baba

Hízás szülés után: a stressz a bűnös!

Ennyire nehéz volna az élet kisbabával? Bár az elterjedt sablonokról büszke anyukák és boldog babák mosolyognak, a valóság azért sokkal nyugtalanítóbb. Ezért nyúlnak sokan pótszerként az evéshez - derül ki egy új kutatásból.
2011. Március 02.

Dr. Deborah Young Hyman, a Georgia Egészségtudományi Egyetem kutatója kimutatta, hogy a terhesség utáni súlyfelesleget nagy valószínűséggel az új szülői szerep miatt kialakult stresszes helyzet okozza. A hatvan első gyermekes édesanya bevonásával készített kutatás során a kutatók a terhesség utáni magas BMI-index, illetve a terhesség előtti súlyfelesleg, a terhesség alatti jelentős súlygyarapodás, a szülőség okozta stressz, valamint a mozgásszegény életmód közötti összefüggéseket keresték.

A Women and Health című lapban megjelent tanulmány során a résztvevőknek érzéseikkel és életmódjukkal kapcsolatban kellett válaszolniuk különféle kérdésekre. Dr. Young az alábbi tapasztalatokról számolt be: „A mozgásszegény életmódot vagy az alacsony fizikai aktivitást az anyák beszámolói alapján leginkább a stressz okozta. Minél nagyobb feszültséget éltek meg az anyák, különösen ha a depresszió is utolérte őket, annál kevésbé voltak aktívak, és annál magasabb volt szülés után a testtömeg-indexük.”

Érdekes módon az is kimutatható volt, hogy a társas kapcsolatok nagy száma –ami általában a jó közérzet egyik fontos kritériuma – szintén a magasabb testtömeg-indexszel rendelkezőkre volt jellemző. A tanulmány szerzője ezt így magyarázta: „A nők szülés után is tartják a kapcsolatot barátaikkal, de főleg telefonon, vagy összejárnak ugyan, de a tv-t nézik együtt, ahelyett, hogy közösen sétálnának egy nagyot a gyerekeikkel. Azt eddig is tudtuk, hogy a fizikai aktivitás javít a kedélyállapoton és segít a súlyvesztésben is. De azt eddig senki sem vizsgálta, milyen összefüggés van a szülővé válás okozta stressz és az anyák terhesség utáni életmódja között.”

A kutatók most azt tűzték ki célul, hogy az első gyermekes anyák számára egészségprogramot dolgoznak ki, amely segít nekik megőrizni saját maguk és gyermekük egészségét is.

A cikk alapjául szolgáló írást itt olvashatod el.

Babaszoba:

Ha úgy érzed, Te is hasonló cipőben jársz, itt az ideje, hogy kimozdulj otthonról egy kicsit! Menj el a La Leche Liga baba-mama csoportjaira, vagy keress a közeletekben baba-mama tornát.

Ha nem talász, még mindig megteheted, hogy a barátnőiddel együtt szervezel ilyet saját otthonotokban. Felvátva hol egyikőtöknél, hol a másiknál tornázhattok akár dévédére is.Az interneten is találhattok gyöngyszemeket!

Forrás: Medipress