Baba

Készségfejlesztő játékok babáknak: így lesz érdekes a világ

A cél nem a sürgetés, hanem olyan feltételek biztosítása, amelyek feltétlenül szükségesek a baba fejlődéséhez. Lássuk, mit játsszunk a pár hónapos babával.
2023. Május 13.
Játszószőnyegen baba
Kép: Getty Images

Sokan elutasítják, hogy az egyébként tipikusan fejlődő babájukkal célirányosan, fejlesztő játékokat játsszanak. Pedig nem ördögtől való, ha a fejlődési folyamatot megtámogatjuk, természetesen nem sürgetjük, hiszen azt nem is lehet. De, ahogy egy óvodásnak is olyan meséket olvasunk, amelyek neki szólnak, a korának megfelelőek, úgy csecsemőkorban is érdemes olyan játékokat kínálni a babának, amelyek az éppen aktuális mérföldkő elérésében segítik őt. Lássuk, mit érdemes játszani a 3 hónapos babával!

Miért fontos a játék?

A játék, játszás szinte a kezdetektől jelen van a kisbabák életében, segítségükkel fedezi fel a világot, gyűjt tapasztalatokat. A játék egyaránt fejleszti a baba érzékeit és gondolkodását.

Az első hetekben

Az első hetekben játéknak nevezhetjük a kiságy fölé helyezhető forgót, a legcélszerűbb, ha színes, de nem zajos a tárgy. Szívesen nézegetnek mindent, ami színes, csillogó, kontrasztos, mintás, így például a pelenkázó környékére tehetünk valamilyen vidám falvédőt. Beszéljünk hozzá folyamatosan, meséljük el, mit láthatunk körülöttünk.

Játék az is, ha

  • követi az arcod mozgását jobbra-balra
  • sétáltok a lakásban és mesélsz neki arról, mi mindent láthat éppen, mit csináltál, amíg ő aludt
  • óvatosan levegőt fújsz a pocakjára, figyeld, hogyan reagál
  • nyugtató zenét hallgattok

1-3 hónapos korban

A baba napról napra érdeklődőbb, mozgékonyabb, mosolyog, mozgatja kezét, lábát. Minden érdekli, ami színes, zizeg, hangot ad. A játszószőnyeg lenyűgözi, a lelógó tárgyakat nézegeti, mozgás közben fejlődnek az izmai. Kemény talajra tedd mindig a babát, ez biztosítja a megfelelő mozgásfejlődést.

Szeretik ebben a korban a csörgőt is, színes, hangot ad, segítségével fejlődik a szem-kéz koordinációja, miközben a markolást is tanulja.

A legtöbb baba szereti, ha valamilyen finom anyaggal megsimogatják, ahogy azt is, ha a fürdetéshez ringatás is jár.

A mondókázás és mesemondás nagy időszaka is kezdetét veheti: mondókázás közben megérintheted, csiklandozhatod is óvatosan. Minden, ami hatással van az érzékszerveire, legyen az tapintás, hallás, látás, nagymértékben fejleszti babát. Aminek örül, ami tetszik neki, annak egyértelmű jelét is adja.