Baba

Különleges lánynevek, amik sokkal nagyobb népszerűséget érdemelnének

Kevesen adják, pedig csodaszépek ezek a lánynevek!
2021. November 05.
Igazi kincsekre lehet bukkanni a ritka nevek között! (Fotó: Getty Images)

Az itt szereplő lányneveknek nemcsak az a különlegessége, hogy ritkán találkozhatunk velük, hanem az, hogy szépek is, így nagyobb népszerűséget érdemelnének. Persze sokan vannak azok, akik kifejezetten keresik a ritkának számító utóneveket, nekik különösen jól jöhet az alábbi lista.

Anni – az évek, sőt évtizedek óta rendkívül népszerűnek számító Anna név önállósult becézője, ami nagyon jól áll kislányoknak és felnőtteknek is. Könnyen érthető, garantáltan nem kell betűzni és külföldön is könnyen megértik, ha arra sodorja a viselőjét az élet. Az Anna-Annihoz hasonlóan a szintén dobogós toplistás névből, a Hannából is önállósult már a Hanni.

Dea – ez a latin eredetű név azt jelenti, istentől való, istennő, vagyis igazán pozitív jelentést hordoz. Rövid, egyszerű, mégis szép, ennek ellenére a rendkívül ritka nevek közé sorolható. Azok, akiknek tetszenek ezek a rövid nevek, több közül is válogathatnak: Bea, Lea, Klea, Mea, Nea, Rea, Tea sőt akár Zea is lehet a születendő kislány! Akár második névnek is szuperek!

Polla – görög-latin eredetű név, ami azt jelenti, Apolló istenséghez tartozó. A szintén ritkának számító Apollónia és Paula egyik alakváltozata, jóval modernebb kiadásban. Kedves hangzású, könnyen becézhető és nem mellesleg megjegyezhető név.

Mirtill – görög-francia eredetű, ritkán választott keresztnév, ami azt jelenti: mirtuszfa, áfonya. Sokféleképp becézhető, teljes formájában viszonylag komolynak hat, ami egyáltalán nem hátrány felnőtt korban, főleg akkor, ha a kisbaba a későbbiekben olyan pozícióban dolgozik majd, ahol nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha kicsinyítőképzőkkel ellátott néven lenne anyakönyvezve.

Rubina – ennek a latin eredetű, ritka névnek a jelentése nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen pont az, aminek látszik, azaz a drágakő. A leírása és a kiejtése sem kacifántos, könnyen érthető itthon és külföldön is és közepes hosszúsága miatt szinte minden vezetéknévhez passzol, hacsak a hangzás vagy furcsa jelentés nem állja ennek útját.

Teodóra – ismert, mégis kevésbé gyakori név, amire szintén igaz, hogy kislányoknak, de felnőtt nőknek is jól áll, ráadásul nagyon sokféleképp becézhető. A jelentése is nagyon szép, annyit tesz, isten ajándéka. Tényleg méltatlanul ritka női név!

Zetti – édes hangzású és kedves jelentésű név, a Zetti ugyanis annyit tesz, boldogság, szerencse. Kevesen tudják, de ez a rendkívül ritka név a Zetta önállósult becézője. Hasonlóképp alakult ki a Zelli a Zella névből, mindkettő azt jelenti: Mars istenének szentelt. 

Zsanna – ez a héber eredetű név azt jelenti liliom, a kialakulásán pedig nem kell hosszan törni a fejünket: a Zsuzsanna rövidült formája, ami tökéletes választás akkor, ha ezzel a régi klasszikussal vinnénk tovább például egy családi hagyományt, de mégis valamilyen modernebb változatra vágyunk.