Baba

Melyik hónapban a legegészségesebb születni?

Vajon van összefüggés a születési hónap és az egészséges szervezet között?
2016. Szeptember 10.

Egyes tudósok úgy vélik, erős a kapcsolat a születési időpont és az esetlegesen kialakuló egészségügyi kockázatok között.

A Kolumbiai Egyetem munkatársai pont ezeket az összefüggéseket vizsgálták egy kutatásuk során. A vizsgálatok arra jutottak, hogy a legnagyobb egészségügyi kockázatnak az október-november környékén született babák vannak kitéve, míg a tavasz-nyár környékén született kisgyerekek jobban védve vannak. És mielőtt azt gondolnád, ez nem csillagjóslás vagy áltudomány, egyszerűen ilyen hatással van az, hogy mennyi természetes D-vitaminhoz jut a pici a természetes napsütésnek köszönhetően.

Allergia, asztma

Dániában a májusban és augusztusban születettek sokkal nagyon valószínűséggel lesznek asztmások. 1,7 milliónyi páciens leleteit átnézve New York városában a július és az október jelenti a legnagyobb veszélyt a babák állapotára. A magas hőmérséklet, a magas páratartalom is befolyással vannak a proatka allergiára. Így akik ezekben a hónapokban születnek, később nagyobb eséllyel lesznek allergiások.

Termékenységi problémák

Ha egy nő októberben vagy novemberben született, akkor megnő a kockázata annak, hogy később problémái lesznek akár a terhesség, akár a szülés során. Szakértők mindettől függetlenül javasolják, hogy a nő szedjen megfelelő vitaminokat, táplálkozzon egészségesen, mozogjon, hogy a babája minél egészségesebben jöjjön a világra.

Szív problémák

Hogy ne csak csupa rosszat mondjuk az októberről: akik ebben a hónapban születtek, ők vannak a legjobban védve a szív-és érrendszeri megbetegedésektől, őket követik szeptember és november hónap szülöttei. Egy elmélet szerint ez azért van, mert hogyha az édesanya a várandóssága alatt influenzás lesz, az kihatással lehet a pici szívműködésére. Értelemszerűen, akik az őszi hónapokban születnek, azok pont az influenza szezon után fogantak.

Figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség

Kutatók arra jutottak, hogy a briteknél az augusztusi születésűek sokkal ritkábban mennek főiskolára vagy egyetemre, mint azok, akik ősszel születtek meg. Bár igazából itt valószínűleg az oktatási rendszer is hibás, hiszen a nyári babák is ugyanakkor mennek iskolába, mint azok, akik mondjuk félévvel korábban születtek, tehát ők jelentősen fiatalabbak az osztálytársaiknál. Emiatt pedig hátrányba kerülhetnek, hiszen még nem tartanak ugyanazon az érettségi szinten. Hasonló a trend Amerikában is, náluk tehát az lenne ideális, hogyha a nyári gyerekek még egy évet várhatnának az iskolakezdéssel.

Rövidlátás

Ha hívtak már valaha pápaszemesnek, akkor vélhetőleg nyáron születtél – állítja dr. Yossi Mandel, az izraeli Bar-Ilan Egyetem professzora. Azt mondja, a nyári babáknál sokkal inkább kialakulhat a rövidlátás, annak “köszönhetően”, hogy ekkoriban hosszabbak a nappalok, több fényt kap a picik szeme.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: