Baba

Segítség az első hetekben

Végre! Megszületett, itt nyöszörög mellettünk, érezzük az illatát, figyeljük minden rezdülését. Legszívesebben semmi mással nem foglalkoznánk, csak vele. A gyermekágyas hetekben azonban sok minden alakul bennünk és körülöttünk, amivel törődnünk kell.
2007. Szeptember 06.

A nagy család – szülés után

Érdemes kicsit leülni ilyenkor, és végiggondolni, mire is van valójában szükségünk. Szívesen töltenénk az első napokat a párunkkal és a gyerekkel, hogy egymásra hangolódjunk, összeszokjunk? A rokonok és az ismerősök biztosan megértik, ha pár hét haladékot kérünk tőlük.

Vagy mégis jobb lenne, ha a látogatók adnák egymásnak a kilincset? Jó ötlet, ha most nem vendégségbe jönnek, hanem segíteni. A bevásárlást például nyugodtan másra bízhatjuk, a takarítás pedig, ha éppen nincs, aki megcsinálja helyettünk, várhat egy ideig.

Ha nem főztünk előre a terhesség idején magunk, megkérhetünk rá valakit, és a kész ételt adagokra osztva lefagyaszthatjuk. Kényelmes megoldás, csak melegíteni kell. Azt is megszervezhetjük, hogy a barátnők, rokonok hozzanak rendszeresen “komatálat”.

Jó tanács:Nagyon fontos, hogy a segítők valóban segítséget nyújtsanak. Egy gyermekágyas lakásban semmi szükség olyan rokonokra, barátnőkre, akik nem a kismama igényeit elégítik ki, hanem a saját nagyszerűségük bizonyítására használják fel ezt a pompás alkalmat: átveszik az irányítást, kikezdik az anya önbizalmát vagy tapintatlan pletykákkal, rémtörténetekkel terhelik az amúgy is bizonytalan szülőket. Nem kis munka az ilyen vendégeket kordában tartani – ez a feladat többnyire az apára hárul.

Egész nap a babával

A kisbaba ellátása egész napos elfoglaltságot ad. Ha figyelembe vesszük a baba kívánságait, könnyebben boldogulunk együtt. A csecsemőnek sajátos belső rendje van, amiben eleinte csak az evés és az alvás kap helyet. Minden mást a szülei tesznek vele: pelenkázzák, fürdetik, büfiztetik, sétálni viszik. A kicsi figyel, és azonnal “szól”, mégpedig jó hangosan, ha valami nem tetszik neki. Nem érdemes mereven ragaszkodni korábbi elképzeléseinkhez, jobb, ha a kicsire hallgatunk. Ha nem várjuk ki, hogy üvöltsön az éhségtől, pelenkázhatjuk szoptatás előtt. Van, aki előbb mellre teszi, utána vált pelust. Ez a bukós, vagy a szoptatásba szívesen belealvó gyerekeknél ritkán válik be.

Ha azon múlik a családi béke, nyugodtan pelenkázhatjuk a babát a szoptatásoktól függetlenül is – mondjuk egyszerűen a pelenka tartalmát figyelembe véve. A fürdés ideje is igazodhat a kicsi igényeihez, sőt, ha nagyon tiltakozik, az első időkben akár el is maradhat a teljes mosdatás. Elegendő a hajlatait áttörölgetni, és azt sem az esti, legnyűgösebb időszakban.

A pelenkázás és fürdetés nem feltétlenül a kismama dolga, ha az anya még gyenge, fáradt a szülés után, vagy esetleg beteg. A babagondozást ilyenkor átvállalhatja az apa, vagy egy gyakorlottabb barátnő – a pici nem fog megsértődni. Egyedül a szoptatás, amihez mindenképp a mamát kell igénybe venni. A legtöbb baba éjszaka is szeret enni. A legegyszerűbb, ha magunk mellé vesszük az ágyba, így ő sem ébred fel nagyon, mi sem, és a szoptatás is sokkal egyszerűbb lesz. Másnap pedig mennyivel jobb pihentebben ébredni!

Jó tanács: Ne féljünk attól, hogy a számunkra rendszertelen napirend a baba rovására megy. A kisbabák és szokásaik ilyenkor még nagyon gyorsan változnak. Hónapról hónapra alakul az étkezések száma, az alvások gyakorisága és hossza, és a baba mozgásfejlődése is új és újabb helyzeteket teremt. Eközben mi, szülők is magabiztosabbak, gyakorlottabbak leszünk – és együtt megtaláljuk azt a sajátos, a családra jellemzős rendszert, ami számunkra a leginkább megfelelő.

Szülés után eltűnő pocak

A legelső és legszembetűnőbb változások szülés után a testünkben történnek. Hatalmasan domborodó pocakunk helyén csak nagy ürességet érzünk. Türelem kell ahhoz, hogy a régi rend helyre álljon, hiszen hosszú ideig tartott, míg a baba növekedésével együtt átalakult szervezetünk is. Nem kívánhatjuk, hogy most egyszeriben olyanok legyünk, mint kilenc hónappal ezelőtt. Testünk tudja a dolgát, bízzunk benne!

A visszarendeződés jól érezhető része az utófájás. A méhösszehúzódásokat kísérő fájdalom az első szülésnél alig érezhető, később azonban erősebben jelentkezik, főleg szoptatás közben. A gyermekágyi folyás is kifejezettebb többedszer szülő nőknél. A kezdetben élénkpiros hüvelyi folyás a szülés után négy-öt nappal barnás rózsaszín lesz, és a mennyisége is jelentősen csökken. Néhány kismamánál már a második hét végére megszűnik, de általában három hétig tart.

Jó tanács: Kérjünk a látogatóktól gyógyszertárakban kapható, egyszer használatos bugyit. Szellőzik, és elfér benne az ilyenkor szükséges nagyméretű betét. A hagyományos betétek helyett válasszunk inkontinenciabetétet, az első napok erős folyásakor szükségünk lesz rá.A bába tippje:A has visszahúzódását nem jó sürgetni! Nem tanácsos túl korán hasizomgyakorlatokba kezdeni. Ezek megterhelik a szülés során már amúgy is igénybe vett gátizmokat. Aki tudja a gátizmait erősíteni, az kezdje ezzel, aki nem, az tanulja meg! Minden életkorban hasznunkra válik az intimtorna. Alakunk visszanyerésének legjobb módja a szorgalmas szoptatás, amely rendkívül energiaigényes munka a szervezet számára. Jól van ez kitalálva!

Gátmetszés után

A gát és környéke is duzzadt az első napokban, ha gátmetszés történt, esetleg fájdalmat is érezhetünk. Vegyük elő a zsebtükröt, és nézzünk szembe a valósággal – nem lesz olyan rettenetes, mint gondolnánk!

Jó tanács:

A jeges borogatás azonnal enyhíti a fájdalmat. Az érintett terület tisztán tartása rendkívül fontos, a legjobb a langyos zuhanyozás, lehetőleg savas kémhatású tisztálkodószerrel. Törölköző helyett pedig használjon hajszárítót.

A bába tippje:

A fájdalmas gátseb annyi figyelmet és kíméletet kapjon, amennyit követel. Nem kell ráülni, ha ez kényelmetlen, üljünk inkább gyűrű alakú párnára vagy úszógumira. De legjobb a fekvés. Ez elősegíti a méhszalagok visszarendeződését, tehermentesíti a gátat, a gerincet. Nagyon kellemes a levendula illóolajos ülőfürdő, amely gyógyít és fertőtlenít. Használhatjuk a gátsebre azokat a háziszereket, amelyek más sérüléseknél már beváltak: körömvirágkrémet, orbáncfűolajat.

Lelki libikóka

Hazaérünk babánkkal a kórházból, körülnézünk az előre kicsinosított gyerekszobában, és hirtelen valahogy ugyanúgy érezzük magunkat, mint kicsi babánk a kinti világban: minden olyan új és idegen, meg kell barátkoznunk az előttünk álló közös élet gondolatával. Megszületett a gyerekünk és megszületett a családunk. Együtt kell megtanulnunk élni benne. Van, akit ez fellelkesít, és úgy érzi, hegyeket bírna a vállán elhordani, míg mások megrémülnek a feladatoktól és a felelősség terhétől, és bizony nem tudják elképzelni, hogyan tovább.

A terhesség alatti érzelemingadozás most, a szülés után még szélsőségesebbé válhat. A külső, környezeti és testi változások mellett a hormonok is alaposan felborítják az újdonsült anyák lelki egyensúlyát: a szülés alatt kiválasztódó fájdalomcsökkentő és örömkeltő anyagok szép lassan kiürülnek a szervezetből. A bánatos-sírós hangulat azonban néhány nap alatt elmúlik.

Ám ha hosszú ideig lehangolt valaki, szülés utáni depresszió is állhat a szűnni nem akaró rosszkedv hátterében. A szorongással, örömtelenséggel és önbizalomhiánnyal sújtó betegség képtelenné teszi az anyát arra, hogy megfelelően élje és irányítsa az életét. Ez már olyan állapot, amiből segítség nélkül nem tud kijutni.

Jó tanács:

Szükség van a család és a barátok szerető támogatására, és szakember együttműködésére is. Fontos, hogy az anya környezetében élők tudják: ez nem hiszti, és nem akaraterő kérdése felülkerekedni a kínzó állapoton. Még egy kismamát sem hozott rendbe, ha arra biztatták: “Szedd már össze magad!” Bizonyos esetekben szükség lehet szorongáscsökkentő vagy depresszió-ellenes gyógyszerre. Ezek legtöbbje mellett nem kell abbahagyni a szoptatást.

A tippeket Király Ági bába adta.

Forrás: Kismama magazin