Család

Bosszantó muslincák: így szabadulj meg tőlük

A gyümölcsszezon sajnos azzal jár, hogy néha a finomságokkal együtt a muslincák is beköltöznek a lakásba, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Megkönnyítjük a dolgod.
2023. Június 23.
gyümölcsök kosárban a konyhapulton
Fotó: Getty Images

Ismerheted gyümölcslégyként, muslicaként, muslincaként, harmatlégyként, ecetmuslicaként vagy úgy is, hogy azok az idegesítő kis izék, amik a gyümölcsök körül repkednek. És valóban, elég zavaróak, és észrevétlenül beköltöznek a lakásba, és hiába takarítasz, nagyon nehéz őket kitessékelni. Rendkívül szaporák, rengeteg petét raknak, amelyekből egy nap alatt kibújnak a lárvák, majd 7 nap elég, hogy ivarérett állatokká fejlődjenek, és ők maguk is tovább szaporodjanak. Uhh.

Hogy kerülnek a lakásba?

Úgy tűnhet, mintha a semmiből bukkannának egyszer csak elő, valójában azonban a legtöbbször a gyümölcsökkel, zöldségekkel hozzuk be őket az otthonunkba. Lehet, hogy magát a kifejlett legyet hozod be, de az is, hogy pete vagy lárva alakjában kerül be, és szépen kifejlődik. A peték, lárvák a túlérett, rothadó gyümölcsök héján vagy alatta fejlődnek, de a nőstény rovarok a szemetesben, lefolyókban is rakhatnak petét. Szerencsére ártalmatlan rovarokról van szó, amelyek inkább zavaróak, főleg, mert úgy tűnik, sosem „fogynak el”.

Szelíd megoldások

Ha nem szeretnél vegyszert a lakásba, vagy a természetesebb megoldások híve vagy, akkor is ki tudod tessékelni az apró állatokat az otthonodból az alábbi trükkök segítségével.

1. Szelektálj

Az érett gyümölcsöket mielőbb fogyasszátok el, a túlérettektől szabadulj meg, a többit takard le vagy tartsd hűtőben – ha nincs étel-utánpótlás, könnyebb lesz megszabadulni tőlük.

2. Takarítsd ki a konyhát

A peték nem csak a gyümölcsön, hanem egyéb felületeken is megjelenhetnek, ezért töröld át jó alaposan a konyhapultot, polcokat, és fertőtlenítsd a szemetest, valamint a tárolóhelyét is.

3. Ügyelj rá, mit hozol be

Amelyik gyümölcsöt lehet, azt mosd meg, miután hazahoztad, és tárold letakarva, dobozban vagy a hűtőben.

4. Készíts csapdát ecetből

Önts egy befőttes üveg aljára kevés almaecetet és hagyd a konyhapulton. A muslincák odagyűlnek, és csak ki kell vinned őket a lakásból az üvegben. Kipróbálhatod, hogy fóliával leragasztod az üveg száját, és fúrsz bele néhány lyukat – úgy csak akkor tudnak majd kijönni az üvegből, amikor kint leveszed a fóliát. Ami még beválhat ugyanilyen típusú csapdánál: tehetsz az üveg aljára pár karika banánt, érett gyümölcsöt vagy akár cukros vizet is.

5. Egy kis bor segíthet

A borosüveg alján maradt kevéske bor is működhet csapdaként: a muslincák megérzik az illatot, bemennek az üvegbe, kifelé viszont már nem találják az utat…

A rovarirtó készítményekre, üzletben kapható csapdákra vagy akár professzionális rovarirtásra nagy számban megjelenő, kiirthatatlan rovarinvázió esetén lehet szükség. Reméljük azonban, hogy a fenti tippek alkalmazása elég lesz, hogy rovarmentessé tedd az otthonod.

Forrás: Hellomagazine.com