Család

Nyaralásból nőgyógyászhoz? A kislányokra is vigyázni kell!

Felnőttként már jól tudjuk – többnyire saját tapasztalatból –, hogy a vízparton nem a leégés az egyetlen kellemetlenség, amire szert tehetünk.
2023. Június 14.
Kislányok medencében úsznak
Fotó: Getty Images

Igaz, hogy a kislányok csak ritkábban szednek össze intim fertőzéseket a menstruáció megkezdése előtt, mégis jobb, ha nem hagyjuk őket meztelenül játszani a parton.

Ez több más mellett azért is fontos, mert homok vagy egyéb idegen test kerülhet a hüvelyükbe, ami azután panaszokat (például a normálistól eltérő mennyiségű, netán kellemetlen szagú váladékozást, viszketést, kipirosodást vagy fájdalmat) okozhat. De ezen kívül rájuk is több nyári fertőzésveszély leselkedik: ahogy a kamaszok és a felnőttek, úgy ők is felfázhatnak, ami nekik is legalább olyan kellemetlen, mint a nagyoknak.

A legtöbben – tévesen – azt gondolják, hogy a felfázás az őszi-téli időszak betegsége, a helyzet azonban az, hogy a melegebb hónapokban sem „szabadságolja magát” a kellemetlen tünetekkel járó probléma. Sőt, sokak nagy bánatára gyakran épp a vakáció alatt üti fel a fejét, beárnyékolva azokat a napokat, amiknek épp a kikapcsolódásról, lazításról kellene szólnia.

A felfázás, amit hólyaggyulladásként vagy hólyaghurutként is nevezünk, életkortól függetlenül kialakulhat mindkét nem képviselőinél, bár a nők kétségkívül gyakrabban kénytelenek szembenézni vele. Várai Dóra életmód-tanácsadó segített abban, hogy kiderítsük, mit tehetünk a nyáron jelentkező felfázás esetén.

Felfázással küzdő nő

Fotó: Getty Images

Milyen tünetekből tudhatjuk, hogy felfázással van dolgunk?

Amikor valakit hólyaghurut kínoz, a hólyagban található nyálkahártya vérbővé válik és gyakrabban kell vécére mennie. Nem ritka a „téves riasztás”, amikor az érintett csak úgy érzi, mintha pisilnie kellene, ám mégsem jár sikerrel. Ilyenkor nehezebbé válhat a vizelet visszatartása és a hólyagban lévő kisebb vizeletmennyiség is sürgető ingert válthat ki.

A pisilés többnyire égő-csípő érzéssel jár együtt, de sokan beszámolnak arról is, hogy úgy érzik, hogy a hólyagjuk nem ürült ki teljesen. Az egyik legijesztőbb tünet a véres vizelet, amit mindenképpen komolyan kell venni, ez ugyanis olyan nyálkahártya-sérülést jelez, ami kedvez a baktériumok szaporodásának.

Megúszhatjuk orvos nélkül, ha a fentieket tapasztaljuk?

Bár vannak olyan házi praktikák, amikkel enyhíthetők a tünetek, a felfázást semmelyik életkorban sem szabad félvállról venni. A bőséges folyadékfogyasztás vagy a gyógyteák kortyolása elviselhetőbbé tehetik a panaszokat, mégis jobb, ha megmutatjuk magunkat szakembernek! Ha bakteriális gyulladás áll fenn, azt legtöbbször csak antibiotikummal lehet kezelni, ezt azonban kizárólag orvos írhatja fel. Optimális esetben a szakember tenyésztésre is elküldi a vizeletmintát, hogy a leghatásosabb gyógyszert írhassa fel, de a széles spektrumú készítményekkel is elérhető a kívánt hatás.

A célzott terápia többnyire rövid időn belül megszünteti a fájdalmat és a gyakori vizelési ingert, az antibiotikum szedését azonban addig kell folytatni, amíg azt az orvos javasolja. Ezt követően érdemes elvégeztetni egy újabb vizeletvizsgálatot, hogy kiderüljön, valóban sikerült-e megszabadulni a kórokozóktól.

Sok olyan fiatal és idősebb nővel találkoztam, aki a kínzó tünetek ellenére sem fordult orvoshoz, ilyenkor azonban fennáll a veszélye annak, hogy a baktériumok megtelepednek a hólyagban, ami miatt a probléma visszatérővé és igen makaccsá válhat. Vannak, akik azért nem keresik fel a szakembert, mert félnek az antibiotikumos kezeléstől, pedig megfelelően szedve ezek a gyógyszerek nagyban hozzájárulnak a kellemetlenségek megszüntetéséhez. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumkúra alatt – sőt még pár napig azután is! – rendszeresen juttassunk a szervezetünkbe probiotikumot.

A felfázás azért is igen csalóka, mert úgy tűnhet, hogy sikerült csillapítani a kialakult gyulladást, a kórokozók azonban tünetek produkálása nélkül is jelen lehetnek, és könnyen belobbanthatják a gyulladást minden olyan helyzetben, ami fokozza az alhasi vérbőséget.

Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a kellemetlenségek kialakulását magunknál és kisebb-nagyobb gyerekeinknél?

Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert egyes szakemberek szerint a felfázást nem igazán lehet megelőzni, odafigyeléssel azonban jelentősen csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a probléma kialakuljon, vagy a kellemetlen tünetek ismét jelentkezzenek. Az biztos, hogy a direkt hideghatást érdemes kerülni, még a nagy nyári forróságban se fürdőzzünk túlzottan hideg vízben. Ha langyos vízzel zuhanyozunk a meleg napokon, az is frissítően hat, nincs szükség arra, hogy jéghideg vizet engedjünk magunkra.

Hiába ígér „garantált felfrissülést” a magas fokozatra kapcsolt légkondicionáló, szerencsésebb, ha fokozatosan hűtjük ki a szobát és nem tesszük ki magunkat óriási hőingadozásnak (semmiképpen nem tesz jót a szervezetnek, ha 10-15 fokkal hűvösebb a levegő hőmérséklete a szobában, mint kint). Vigyázzunk a huzattal is, a jóleső légáramlás az arra érzékenyeknek sokat árthat, akárcsak a mezítlábazás. A hideg kövön nyáron is felfázhatunk!

Medencéző lányok

Fotó: Getty Images

Ne csak ősszel és télen figyeljünk oda arra, hogy a derekunk védve legyen a hidegtől, hiszen a felfázás évszaktól függetlenül felütheti a fejét. Úszás után alaposan törölközzünk meg, és ne töltsünk sok időt vizes fürdőruhában. Különösen nyáron lényeges, hogy előnyben részesítsük a pamut fehérneműt és kerüljük a műszálás, túlzottan szoros ruhadarabok viselését.

A felfázás azért kínozza gyakrabban a nőket, mert az ő húgycsövük rövidebb a férfiakénál, így a baktériumok könnyebben elérhetik az érzékeny területeket. A végbél közelsége sem könnyíti meg a nők helyzetét, ezért az intim higiéniára mindig gondosan kell ügyelni. Fontos tudni azonban, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás sem jó, ugyanis gyengítheti szervezetünk védővonalát, így a kórokozók könnyebben teret hódíthatnak. Ha pisilnünk kell, a lehető leghamarabb keressük fel a mellékhelyiséget, mert az sem tesz jót, ha hosszú ideig visszatartjuk a vizeletet.

A folyók és tavak vize természetüknél fogva meglehetősen sok kórokozót tartalmaznak, amiket a medencék rendszeresen fertőtlenített, klóros vizéből sem lehet teljes mértékben száműzni. A legjobb, ha a nagy melegben nem állunk meg a természetes vizek sekély részein, itt ugyanis különösen nagy lehet a kórokozók koncentrációja, főleg akkor, ha sokan fürdőznek velünk egy időben. A hőség és a nedves közeg – mint amilyen a nyirkos fürdőruha, az átvizesedett fürdőköpeny vagy törölköző – ideális körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához.

Tóba ugró lányok

Fotó: Getty Images

5 tipp a megelőzésért

  • A közös zuhanyzókban és illemhelyeken fokozottan ügyeljünk a higiéniára és ezt tanítsuk meg a gyerekeknek is! A vécé használata előtt és utána is mossunk kezet, így jelentősen csökkenthetjük az esélyét a kórokozók begyűjtésének.
  • Ha házon kívül használjuk a mellékhelyiséget, a biztonság kedvéért legyen nálunk nedves törlőkendő, saját vécépapír vagy drogériákban kapható papír ülőkevédő.
  • Fürdőzés után alaposan törölközzünk meg és töröljük meg a gyerekeket is, főleg akkor, ha a szél is fúj – ez ugyanis nagyban hozzájárulhat a felfázáshoz. Mielőtt hazaindulnánk a strandról, mindenképpen bújjunk tiszta, száraz fehérneműbe!
  • Érdemes nagy gondot fordítanunk az immunerősítésre: a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök (mint amilyen például az áfonya) segíthetnek a megelőzésben és a kialakult tünetek enyhítésében is.
  • Szaunában, gőzfürdőben mindig terítsünk magunk alá szaunalepedőt vagy törölközőt, soha ne üljünk fürdőruhában – vagy anélkül – a szaunapadra!

Nyitókép: Getty Images