Az egyserpenyős, egyedényes receptekkel nagyszerűen lehet időt spórolni a főzésen, sőt, sokszor maradékmentésre is ezek a legjobbak! Három gyors receptet hoztunk most a családi ebédhez vagy vacsorához, hogy több szabadidőtök maradjon.
Egyedényes csirke curry rizzsel
(kb. 4 adag)
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 2 nagy hagyma, apróra vágva
- 4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér, meghámozva, apróra vágva
- 4 púpozott evőkanál curry paszta
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet fahéj
- 4 csirkemell filé, felkockázva
- 250 g basmati rizs, megmosva
- 600 ml alaplé vagy víz
- 200 ml kókusztek
- 75 g fagyasztott zöldborsó
- 150 g fagyasztott zöldbab
- fél karfiol, rózsáira szedve (vagy 225 g fagyasztott karfiol)
- 50 g mazsola
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd közepes lángon pirítsd le a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Keverd hozzá a curry pasztát, a kurkumát, a kardamomot és a fahéjat, és kevergetve főzd néhány percig. Add hozzá a csirkét is, és főzd pár percig, kevergetve.
- Add a serpenyő tartalmához a rizst, keverd jól össze, majd öntsd hozzá az alaplevet/vizet, a kókusztejet, fűszerezd tovább ízlés szerint sóval, borssal, add hozzá a zöldségeket és a mazsolát. Miután felforrt, takarékon főzd fedő alatt, nagyjából 25-30 percig, amíg a víz felszívódik, a csirke és a rizs megfő, és a zöldségek megfőnek.
Eredeti recept: bbcgoodfood.com
Sült paradicsomos-fetás tészta
(kb. 4 adag)
Hozzávalók:
- 500 gramm koktélparadicsom
- ¼ csésze (kb. 60 ml) olívaolaj
- 1 evőkanál kakukkfű vagy oregánó, de lehet vegyesen is
- ¼ teáskanál pirospaprika
- ¼ teáskanál só
- 1 csomag feta sajt (kb. 140 gramm)
- kb. 250 g penne tészta (ez fél csomag tészta, de növeld az adagot, ha szükséges)
- 2 csésze (kb. 470 ml) forrásban lévő víz
- 2 nagy evőkanál paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A paradicsomot keverd össze az olajjal, a kakukkfűvel/oregánóval, a paprikával és a sóval egy tepsiben. Tedd a feta sajtot a közepére. Süsd addig, amíg a paradicsom össze nem esik – ez nagyjából 30 perc, de gyakran nézz rá, és keverd meg, ha szükséges, hogy le ne égjen.
- Tedd a tésztát egy tepsibe. Keverd össze a forrásban lévő vizet, a paradicsompürét és a fokhagymát, majd öntsd a tésztára. Keverd össze az egészet, fedd le alufóliával, és süsd addig, amíg a tészta megpuhul – ez nagyjából 18 perc. Vedd ki a sütőből, keverd össze a sült paradicsommal és fetával. Tálalás előtt letakarva hagyd állni 5 percig.
Eredeti recept: eatingwell.com
Egyedényes gombás-spenótos csirke
(kb. 4 adag)
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olíva olaj
- 4 csirkemell filé
- só és bors ízlés szerint
- 1 póréhagyma világosabb része, vékonyra szelve
- 200 g szeletelt gomba
- 1 teáskanál fokhagymagranulátum
- 1 evőkanál liszt
- 300 ml light főzőtejszín
- 60 g bébispenót
- 1 evőkanál metélőhagyma
- + köretként ízlés szerint lehet tészta, rizs, bulgur, tepsiben sütött burgonya, stb.
Elkészítés:
- Hevítsd fel az olaj felét egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Éles késsel vagdosd be 3 helyen a csirkemellek tetejét, sózd és borsozd ízlés szerint. Mindkét oldalát süsd 4 percig, vagy amíg meg nem puhul, majd tedd egy tányérra, és fedd le.
- Hevítsd fel a maradék olajat a serpenyőben, közepes lángon, majd pirítsd le a póréhagymát, a fokhagymát és a gombát, amíg meg nem puhulnak. Add hozzá a lisztet, és kevergetve főzd 1 percig, illetve addig, amíg a zöldségeket bevonja.
- Tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, majd add hozzá a tejszínt, sózd és borsozd ízlés szerint. Főzd lefedve 3 percig, illetve amíg a szósz kissé besűrűsödik. Add hozzá a spenótot és a metélőhagymát, majd tálald.
Eredeti recept: taste.com.au
Nyitókép forrása: Getty Images
Forrás: Gyerekszoba.hu