Gyerek

7 évesen 9 nyelven beszélt az autista kisfiú

Már önmagában is nagyszerű teljesítményre vall, hogy 7 éves korára 9 nyelvet tanult meg ez a kisfiú, ám tudnunk kell azt is, hogy 2,5 éves koráig egyetlen szót sem szólt!
2021. Május 17.

Ezt a különleges, Brazíliában élő kisfiút Rafael Mayernek hívják – 7 éves korában már 9 nyelven beszélt folyékonyan. Mivel 2,5 éves koráig egyáltalán nem szólalt meg, a szülei gyermekneurológushoz fordultak, ekkor diagnosztizálták nála az autizmust. Anyukája, Juli Lanser Mayer rendszeresen posztol a család mindennapjairól Instagram oldalán, ahol mesél arról is, hogy Rafaelnél nem csak a szótlansága adott okot ijedtségre: nem reagált a külvilágból érkező ingerekre, nem kereste a szemkontaktust és – bár egy hallásvizsgálat megerősítette, hogy minden rendben van a kisfiú fülével – sokszor úgy tűnt, hogy siket.

Visualizza questo post su InstagramUn post condiviso da Juli Lanser Mayer – Escritora (@julilansermayer)

Fordulat akkor következett be, amikor a kisfiú fejlesztésén dolgozó szakemberek azt tanácsolták az anyukának, hogy adjanak Rafael kezébe egy tabletet, hátha az új világot nyit meg előtte és kommunikatívabbá válik a használatától. Bár először vonakodtak, mégis úgy döntöttek, hogy megszívlelik a szakértők tanácsát és beszereztek Rafaelnek egy táblagépet. 

A kisfiú rengeteg külföldi videót kezdett nézni, amiből észrevétlenül tanult. 4 éves kora körül az egyik logopédiai foglalkozáson tökéletes angollal válaszolgatott a kérdésekre, miközben portugálul – az anyanyelvén – soha nem szólalt meg korábban annak ellenére sem, hogy mindent értett. A hozzáértők elmagyarázták a szülőknek, hogy ez a hihetetlenül gyors és elképesztően mélyreható tanulás az autizmussal élők sajátossága: azért, ami felkelti az érdeklődésüket, szenvedélyesen rajonganak és elképesztő energiákat mozgósítanak, hogy minél komolyabb tudást szerezzenek az adott területhez kapcsolódóan.

Visualizza questo post su InstagramUn post condiviso da Juli Lanser Mayer – Escritora (@julilansermayer)

A jelek szerint Rafaelnek az idegen nyelvek tanulása keltette fel az érdeklődését: az angol mellett megtanult eszperantóul és elsajátította a brazil jelnyelvet, 7 éves korára pedig spanyolul, oroszul, németül, japánul és olaszul is megtanult, az arab nyelvvel pedig egyre szorosabb barátságot ápol. Rafael anyukája könyvet is írt arról, hogy milyen az élet egy ilyen különleges kisgyerekkel. Abban bízik, hogy akik elolvassák a könyvét és megismerik a történetüket, végre nem betegségként tekintenek majd az autizmusra, hanem egy sajátos világnézetként definiálják.