Gyerek

A gyerekek agya “felragyog” édesanyjuk hangjára

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe is aktiválódik.
2016. Május 24.

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe, köztük az érzelmek és a jutalom feldolgozásért, a szociális funkciókért, az arcfelismerésért és a személyesen releváns dolgok észleléséért felelős területek is aktiválódtak.

Ez a fokozott neurológiai reakció azonban kizárólag az édesanyára korlátozódott, más nők hangjára nem jelentkezett.

„Számos szociális, nyelvi és érzelmi folyamatunkat az édesanyánk hangjának hallgatásával sajátítjuk el” – magyarázta a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap május 16-i számában megjelent tanulmány szerzője, Daniel Abrams, a Stanford Egyetem pszichiátere. „Meglepő módon azonban csak keveset tudunk arról, hogyan szervezi magát az agy e fontos hangforrás köré. Eddig nem ismertük fel, hogy az édesanya hangja ilyen gyorsan elér ennyire sok különféle agyi rendszert.”

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyermekek előnyben részesítik édesanyjuk hangját, az ennek hátterében álló mechanizmust azonban nem ismertük pontosan.

Az új kutatás során 24 hét és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak, akiket biológiai anyjuk nevel. A gyermekek édesanyjai értelmetlen szavakat mondtak ki, és ezeket a kutatók felvették. Két olyan édesanya is kiejtette ezeket az értelmetlen szavakat, akiknek gyermeke nem vett részt a kutatásban, és erről is hangfelvételt készítettek. Miközben a gyerekek meghallgatták édesanyjuk és az idegen nő hangfelvételét, a kutatók MR-vizsgálattal figyelték meg az agyi aktivitásukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek 97 százalékos pontossággal azonosítani tudták édesanyjuk hangját, még az után is, hogy csupán alig 1 másodpercig hallották.

„A hang az egyik legfontosabb társas kommunikációs kapaszkodó” – mondták a kutatók. „Érdekes látni, milyen sokáig él tovább az édesanya hangjának visszhangja számos agyi rendszerben.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Szó, szimbólum, érzelem, kommunikáció
  • Beszédjük szeretet-párbeszéd
  • Milyen az újszülött baba?
  • Az éneklés nyugtatja meg a legjobban a babákat
  • Forrás: Medipress