Gyerek

Anya sztereotípiák, amiktől rosszul vagyok

Ugye te is hallottál már olyan sztereotípiákat, amikkel az édesanyákat szokták illetni azok, akiknek nincs gyerekük? Bekategorizálnak minket, nem tudni, miért.
2016. December 21.
A legrémesebb anyai sztereotípiák

Ha anyává válsz, egyben egy új közösség része is leszel. Egy olyan közösségé, ahol az édesanyák, mint a testvérek összetartanak, kiállnak egymás mellett, együttéreznek egymással. Olyan közösség ez, amit a gyermektelenek nem érthetnek. Számos anya sztereotípia létezik, amit ránk aggatnak, pedig valójában nem is vagyunk ilyenek. Én legalábbis nem – vallja egy édesanya a babycenter.com blog oldalán.

Milyen idegesítő dolgokat mondanak az édesanyákra?

1. Semmi másról nem lehet beszélgetni az anyákkal, csak a gyerekről

Lehet, vannak időszakok, amikor jól esik a gyerekkel kapcsolatos dolgokat megosztani mással, ezt gyakran letudjuk a párunkkal, vagy a szülőkkel. Igenis nekünk is vannak információink a világról és az életről. Bármiről lehet beszélgetni egy anyával is. Ráadásul jól esik nekünk is időnként nem a gyerekről beszélgetni.

2. Saját kézzel készítünk mindent

Én személy szerint nem szoktam barkácsolgatni. Az otthonomban egy szem csillámpor sincs. És nem is lesz soha. Épp elég az a 234.884 darab saját készítésű tárgy, amit a fiam az iskolából hazahoz. A színezés épp elég saját készítésű dolog nekem. Talán egy könyvjelzőt tudnék csinálni, ha olyan kedvemben lennék. Bocsi, gyerekek.

3. Imádunk borozni

Ahogy a gyerekek elaludtak, anya kibont egy üveg bort, mert nehéz napja volt – miért hiszik, hogy minden édesanya ezt csinálja? Nos, én egyáltalán nem szeretem az alkoholt. Akkor már inkább egy finom jégkrémet bontok ki és abba fojtom bánatom.

4. Élvezzük, hogy a semmiből főzhetünk a családunk számára

Nem szeretek főzni, nagyon nem. Nincs is hozzá érzékem. Összedobok egy tésztát valamilyen szósszal, vagy megsütöm a csirkehúst némi zöldséggel – ezek szerepelnek az én menümön. A lényeg, hogy ne legyen több, mint három összetevője egy ételnek.

5. Nem tisztálkodunk rendszeresen

Nem ítélkezek más szülők felett, de én mindennap zuhanyzok. Lehet, hogy a gyerekeimmel együtt este, de az is lehet, hogy csak éjszaka, amikor már mindenki rég nyugovóra tért és végre utolértem magam a munkámmal. Ráadásul naponta edzek is, milyen szagom lenne, ha nem zuhanyoznék naponta? A zuhany fel is tölt. Zuhany közben a stresszt is “leöblítem” magamról, megtisztítja a lelkemet. Zuhanyzás=élet.

6. A Pinterest-en élünk

Hát én nagyon nem. Biztos azért nem, mert nem vagyok barkácsolgatós alkat (lásd 2. pont) és nem szeretek főzni (lásd 4. pont), így nincs is mit mutogatnom.

7. Kétségbeesetten keressük a társaságot más anyákkal, hogy megoszthassuk gyermekeink mérföldköveit

Néha kétségkívül nehéz a gyereknevelés, és örülök, hogy ép ésszel és sérülések nélkül megúszunk egy napot. De nincs szükségem arra, hogy hetente kétszer más anyukákkal lógjak és havonta egyszer csajos kimenőt tartsunk. Épp elég barátom van már, azok, akik mindig mellettem álltak. És mindegy, hogy nekik van-e gyerekük vagy sem, ők számítanak nekem.

Most pedig megyek és elviszem a fiam a fociedzésére, közben pedig megpróbálom meginni a kávémat is.

Kapcsolódó cikkeink: