Gyerek

Hét szabadtéri kézműves elfoglaltság a nyárra

Ha szerettek kézműveskedni, próbáljátok ki ezeket a művészeti projekteket, amiket a nyári időben szabadtéren is tudtok csinálni.
2024. Július 03.

Buborék festés

Ehhez a festős játékhoz szükségetek lesz egy nagyobb rajzlapra, vízre, folyékony mosogatószerre és némi folyékony ételfestékre – és persze a buborékfújó pálcára. Kisebb tálkákban keverjetek ki mosogatószeres vizet, amit buborékfújáshoz is használnátok, majd mindegyiket fessétek meg ételfestékkel. Ezután mehet is a buborékfújás, a papír felett, hogy a színes buborékok arra essenek le, és mintát hagyjanak maguk után. Ha készítenétek buborékfújót házilag, ahhoz mutattunk korábban egy ötletet itt és itt.

Árnyékrajzolás

Használjátok ki a nyári nap erejét, és tegyetek néhány játékot vagy különleges alakú tárgyat a rajzlap mellé úgy, hogy árnyékot vessen rá. Ceruzával, filctollal, zsírkrétával rajzoljátok meg az árnyékok körvonalát, majd fessétek, színezzétek ki a kész művet, vagy használjatok bármilyen más, kedvetekre való technikát.

 

Fröcsögtetős festés

Szintén érdemes ezt a festős kézműveskedést is kivinni a szabadba, mert nagyobb kosszal járhat. Tegyetek egy rajzlapot vagy vásznat festőállványra, vagy csak egyszerűen egy asztalra – előtte ez utóbbit érdemes leteríteni valamivel, hogy a felületet megvédjétek. Kisebb edényekbe mérj ki folyékony festékeket, és adj egy kupac faspatulát a gyerekeknek. A spatulákat a festékbe mártva lehet felvenni az anyagból, majd mehet is a fröcskölés a rajzlapra. Akár hagyhatjátok így is megszáradni az alkotást, vagy ecsettel dolgozhattok még rajt valamennyit, vagy száradás után is rajzolhattok, festhettek még hozzá.

Batikolás

A batikolás is egy olyan elfoglaltság, amit jobb kint csinálni, mint a lakásban. Készítsetek kendőt, pólót vagy akár vászontáskát nyári színekkel. Az alábbi képen találtok néhány mintát az anyagok kötözéséhez.

További inspirációnak itt mutatunk egy ötletet, hogy egy nagyobb méretű – batikolt – pólót hogyan alakíthattok át táskává egyszerűen. Ha pedig batikolás helyett mintás felsőt vagy táskát készítenétek, itt egy klassz ujjnyomdás változatot találtok.

Kavicsfestés

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Gyűjtsetek néhány nagyobb, simább felületű kavicsot, és készítsetek belőlük alkotásokat. Készülhetnek nyári minták, egy-egy emlékezetes dologról a szünidőből, festhettek állatokat rá, de akár Tic-tac-toe, ismertebb nevén OXO játékhoz vagy malomjátékot is festhettek meg köveket, amihez készítsetek egy kinti játéktáblát is a szabadtéri játékhoz. Ugyanígy készülhetnek figurák más nagyobb társasjátékhoz is, mint például Ki nevet a végén?-hez.

Kollázs préselt levelekből, virágokból

Ha leveleket, virágokat préseltek, abból készítsetek közösen egy szép nyári képet kollázs technikával. Egy szép keretbe téve remek dekoráció készülhet belőle a teraszra, erkélyre vagy a lakásba.

Tündérkert a cserépben

Nagyobb és kisebb terrakotta cserepekből nagyon különleges kertészkedős-kézműves projektbe foghattok a nagyobb gyerekekkel. Készítsetek tündérkertet, apró házikóval gallyakból, fából, kavicsokból, kerti úttal, kerítéssel és hasonlókkal, majd ültessetek mellé pozsgásokat, virágos növényeket. Alább néhány ötlet inpirációnak.

 

(via, via, via)