Gyerek

Imádni fogod a fiver birthdayt: nem visz többé anyagi csődbe a szülinapozás!

Szülinapi bulit tartani drága mulatság, de meghívott vendégként sem ússza meg mindig olcsón az ember, főleg akkor, ha egy hónapra több ünneplés is esik. Ennek vet véget a "fiver birthday"!
2022. Május 03.
Hosszú távon elképesztően jó hatása lehet, ha itthon is elterjed a fiver birthday! (Fotó: Getty Images)

Sarah Schultz egy háromgyerekes kanadai blogger, aki 2 évvel ezelőtt kapott először meghívást egy fiver birthday partira. Legnagyobb fia tért haza elsőként az iskolából olyan születésnapi meghívóval, amiben arra kérték az ünnepelt szülei a többieket, hogy 5 dollárnyi készpénzt vigyenek magukkal ajándék helyett. 

“Azonnal beleszerettem” – mesélte lelkesen az anyuka, aki saját tapasztalatból tudja, milyen költséges mulatság szülinapi bulikon részt venni: “Minimum 20 dollárt illik ajándékra költeni, ha meghívnak egy ünneplésre, ami jelentősen behatárolja, hogy hány szülinapozásra tudunk igent mondani egy hónapban.”

Sünire gyűjtött az ünnepelt

Amikor legnagyobb fiára, Bradenre került a sor a szülinapok között, nem volt kérdés, hogy “fiver birthday” bulit fognak tartani. “Azzal, hogy egy kisebb összeget kértünk a vendégektől, az volt a célunk, hogy összedobjuk a szülinapos nagy vágyának az árát és megkaphassa a hőn áhított háziállatát, amire Braden már régebb óta spórolt.

“A fiam teljesen odáig volt a “fiver partijától”, hatalmas volt az öröme, hogy megvehette magának a sünit, amire vágyott. Amellett, hogy valóra vált az álma, nagyszerű leckét is kapott arról, milyen hasznos lehet többször kis részletben összegyűjteni a pénzt, ahelyett, hogy értelmetlen dolgokra szórnánk el” – részletezte Braden anyukája. 

Állati meglepetés

A floridai Rachel Horan is ilyen “összedobós” szülinapi bulit rendezett a kislányának idén: “Nálunk a gyerekek már évek óta élményajándékot kapnak haszontalan tárgyak helyett, az ünnepelt választása pedig idén egy állatkerti kirándulásra esett. Amikor a meghívottak megkérdezték, minek örülne az ünnepelt, elmondtuk, hogy mire gyűjtünk. Nem akartuk, hogy bárki kötelezőnek érezze a részvételt, azt szerettük volna, hogy csak az járuljon hozzá a cél megvalósításához, akinek adottak a lehetőségei” – magyarázta Rachel.

A szülinapi buli végül csodálatosan sikerült: “Összegyűlt a pénz, amire szükség volt az állatkerti kiránduláshoz, így a jelenlévők egy csapatként valósították meg a lányom kívánságát. Sokkal nagyobb élményeket gyűjtöttünk ezen a kiruccanáson, mintha kapott volna még pár divatos játékot az otthoniak mellé. Az osztálytársak szülei elmesélték, hogy korábban ők is kacérkodtak a “fiver parti” szervezésével, de el sem tudták képzelni, hogyan kezdjenek bele a megvalósításba, így végül a megszokott szülinapi zsúrnál maradtak.

Így fogj bele, ha kedvet kaptál:

A mostani gyerekek többségének elképesztően sok játéka van, ami miatt nem is becsülik meg annyira a tárgyaikat. Ha a szülinapjukon elárasztjuk őket sok-sok ajándékkal, elaprózódik a figyelmük és igazából egyikért sem tudnak kellően lelkesedni. Nagyon konstruktív viszont, ha azt látják, hogy a velük együtt ünneplők sok kicsiből teszik össze a nagy meglepetést, ráadásul a figyelmük sem kalandozik el, hiszen egyetlen valóra vált kíváncsiságra kell csak fókuszálniuk. 

A fiver partit szervező anyukák persze jól tudják, hogy nem mindig egyszerű szavakba önteni az egyre trendibb ünneplési forma lényegét, ezért közkinccsé tettek egy meghívó szöveget, amit te is felhasználhatsz, ha helyesnek tartod az ötletüket!

“Azt szeretnénk, hogy a szülinapos ráérezzen, mennyivel többet jelent a számára fontos emberekkel ünnepelni a születésnepját, mint tovább gyarapítani az amúgy is halmokban álló otthoni  játékok számát. Ezért arra kérünk, ne hozz ajándékot a buliba! Ha úgy érzed, hogy szeretnél részese lenni egy régebb óta dédelgetett álom valóra váltásának, X Ft-tal (saját belátás szerint kitöltendő!) hozzájárulhatsz ahhoz, hogy … (ide kell beírni a gyerek nevét és a kívánságot!) Köszönjük az együttműködésedet és azt, hogy velünk ünnepelsz a nagy nap alkalmából!”