Gyerek

Csavart talált a menzán ebédelő kisfiú az ételben

Többen is attól tartanak, hogy nem véletlen balesetről van szó.
2023. Január 10.
5 centis fémcsavar a menzás ebédben

Egy Rómához közeli általános iskola menzáján talált egy 5 cm hosszú csavart az ebédre felszolgált lasagnaban egy 8 éves kisfiú tavaly decemberben. Az önmagában is szörnyű eset még ijesztőbb annak ismeretében, hogy nem először fordult elő a környéken: 2021 áprilisában és májusában négy alkalommal került között csavar, szög és egyéb veszélyes fémtárgy az óvodás és iskolás gyerekeknek, valamint a pedagógusoknak szállított ebédbe.

A történések után a helyi önkormányzat azonnal szerződést bontott az ebédet készítő céggel, és egy másik konyháról rendelte az oktatási intézményekbe szállított fogásokat. Egy rövid időre úgy tűnt, sikerült elhárítani a veszélyt és a menzás gyerekek szüleinek nem kell tovább félniük, tavaly év végén azonban megint csavar került az ebédbe.

A polgármester ezúttal sem tétlenkedett, azonnal megszakította az együttműködést az ételkihordó konyhával, és egyenesen bűnténynek nevezte azt, amivel ismét szembe kell néznie az 1700 óvodás és iskolás gyereknek, szüleiknek és a velük foglalkozó, szintén a menzán étkező pedagógusoknak.

Csavar került egy iskolai menzán felszolgált ebédbe

Nyomozás indult az üggyel kapcsolatban

A tésztaételbe sütött csavar fotója először a szülők közötti chatoldalakon kelt szárnyra, majd többen, beleértve az iskola vezetőségét, a hatóságokat is értesítették. A vizsgálat gyorsan kiderítette, hogy a menzakosztban talált csavar sehol sem lelhető fel a konyhában és az elkészült ennivalót szállító kisbuszokban sem, így erős a gyanú, hogy valaki szándékosan dobált életet veszélyeztető tárgyakat a gyerekeknek szánt ebédbe.

Az egyszerre felháborodott és a gyerekeiket féltő anyukák abban egyetértenek, hogy a méretéből adódóan valószínűleg képtelenség lett volna észrevétlenül lenyelni a csavart, ettől függetlenül komoly sérülést okozhatott volna, ha a kisfiú szájába került volna. Az egyik, tévében is nyilatkozó apuka szerint sem véletlen baleset történt, a többi szülő pedig azt szorgalmazza, hogy keményen vonják felelősségre azokat, akiknek az élelmiszerbiztonságra kellene ügyelniük.

Volt, aki ördögi tettnek definiálta az esetet, mások pedig egy őrült bosszújának tartják a történteket. Amíg nem sikerül fényt deríteni a csavar(ok) eredetére, a gyerekek otthonról hordják az ebédet az iskolába – ennél biztonságosabb megoldást jelenleg nem tudnak elképzelni a városvezetés dolgozói.

Fotó: YouTube pillanatkép és Getty Images