Gyerek

Miért kell a szülőknek odafigyelniük arra, hogy mit esznek a gyerekek?

Ételszínezék és hiperaktivitás, alvászavar és szénsavas üdítők, mentális problémák és gyorséttermi ételek - egyre több ismeretünk van arról, hogy milyen hatást gyakorol a mentális egészségünkre az, hogy mit eszünk.
2022. Január 31.
Miért kell a szülőknek odafigyelniük arra, hogy mit esznek a gyerekek? (fotó: Getty Images)

Bár az üzletekben kapható élelmiszerek bevizsgáltak és nem jelentenek veszélyt az életünkre, az messze nem mondható el, hogy minden élelmiszer egészséges vagy, hogy korlátlanul fogyaszthatunk bármit, a gyerekekről nem is beszélve.

Kutatások azt mutatják, hogy ha a gyermekek bizonyos típusú ételszínezékeket fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel viselkednek hiperaktívan. Arról is vannak kutatások, hogy azoknál a serdülőknél, akik sok szénsavas italt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szorongással járó alvászavarok. Azok a kamaszok, aki pedig gyorséttermi ételeken élnek, gyakoribbak a mentális problémák. Egyes kutatók szerint az élelmiszer-adalékanyagok bizonyos genetikai folyamatokat aktiválnak; a szülőknek ezért (is) oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek a gyerekeik.

Élelmiszer-színezékek és gyermekkori hiperaktivitás

Az élelmiszer-színezékeket és adalékanyagokat gyakran adják a feldolgozott ételekhez, gyorsételekhez, süteményekhez, desszertekhez, jégkrémekhez és üdítőitalokhoz, hogy hosszabb élettartamot, kellemesebb színt vagy textúrát adjanak nekik, amely a gyártók szerint segíti a termék eladását. Bár sok közülük biztonságos az emberi fogyasztás szempontjából, a kutatások szerint egyes élelmiszer-adalékok növelik bizonyos fizikai- vagy mentális egészségügyi tünetek kockázatát.A kutatások azt mutatják, hogy a gyermekek hajlamosak hiperaktívan viselkedni, miután egyes mesterséges ételszínezékeket tartalmazó ételeket fogyasztottak, és hogy a hiperaktivitás csökken, miután ezeket az élelmiszer-adalékanyagokat eltávolították a gyermekek étrendjéből.A kutatók elmélete szerint egyes élelmiszer-adalékanyagok azért vannak káros hatással a gyermekkori viselkedésre, mert bizonyos genetikai folyamatokat aktiválnak, ami arra utal, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek genetikai hajlamuk lehet bizonyos viselkedési zavarokra, érdemes lenne megfontolni a mesterséges élelmiszer-adalékanyagok fogyasztásának korlátozását.A brit Élelmiszer-szabványügyi Hatóság a következő összetevőkről valószínűsíti, hogy a gyermekek hiperaktívabbak lesznek általuk: E102, E129 , E124, E122, E110 és E104. A szülőknek érdemes megfontolniuk, hogy ne etessenek gyermekeket és serdülőket olyan élelmiszerekkel, amelyek ezeket az adalékanyagokat tartalmazzák.

Gyorsételek és a serdülők mentális egészsége

Számos bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amelyek általában tartalmaznak élelmiszer-adalékanyagokat az állaguk, ízük vagy élettartamuk javítása érdekében, összefügg a depresszióval. Egy tanulmány szerint minél többet ettek a fiatalok gyorséttermi ételeket, sütiket, édességeket és rágcsálnivalókat, annál depressziósabbnak érezték magukat – bár az is lehet, hogy a depressziós emberek hajlamosak az ilyen ételekhez fordulni, talán vigaszként, hogy jobban érezzék magukat.Egy másik tanulmány 105 061, 12 és 15 év közötti, 32 országból származó serdülő adatait vizsgálta. A tanulmány megállapította, hogy a serdülők több mint fele gyorséttermi ételeket fogyasztott, és hogy azoknál a serdülőknél, akik ezt tették, valamivel nagyobb volt az öngyilkossági kísérlet kockázata, mint azoknál a serdülőknél, akik nem ettek gyorséttermi ételeket.Egy másik, 2742 12 és 15 év közötti serdülővel végzett vizsgálat megállapította, hogy azok, akik naponta háromszor vagy többször fogyasztottak szénsavas üdítőitalokat, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szorongással járó alvászavaroktól, mint azok a serdülők, akik naponta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztottak üdítőket. Hasonlóképpen, a vizsgálat megállapította, hogy azok a serdülők, akik hetente háromszor vagy többször fogyasztottak gyorséttermi ételeket, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szorongással összefüggő alvászavaroktól, mint azok a serdülők, akik az előző héten nem ettek gyorséttermi ételeket.A feldolgozott élelmiszerek valószínűleg kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben számos alapvető tápanyag hasznos a mentális egészség szempontjából. Az is előfordulhat, hogy a feldolgozott élelmiszerekben több az élelmiszer-adalékanyag, és ezek összefüggésbe hozhatók a rosszabb mentális egészséggel.

Tippek szülőknek

A szülőknek nehézséget okozhat annak megállapítása, hogy mely élelmiszer-adalékanyagok lehetnek károsak és melyek nem. Amit mindannyian megtehetünk, hogy figyelmesen elolvassuk az élelmiszerek címkéit, az összetevők listáját. Bár csábító feldolgozott élelmiszert vásárolni vagy készételt pár perc alatt elkészíteni, de hosszú távon nem járunk jobban ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásával.(Cikk forrása: psychologytoday.com)