Gyerek

Miért zavar másokat, ha nem akarok gyereket?

„Meg fogod bánni! Magányosan halsz majd meg, senki sem fog gondoskodni rólad, ráadásul így az egész életed értelmetlen” – ilyen és ehhez hasonló véleményeket kapnak azok, akik tudatosan döntenek úgy: nem vállalnak gyermeket. De vajon miért érezzük úgy, hogy bele kell szólnunk mások életébe?
2023. Június 13.
fiatal pár
Fotó: Getty

Elöljáróban: vannak gyerekeim. Az életem őáltaluk vált teljessé, a velük járó nehézségek ellenére nem tudnám és nem is akarom elképzelni a mindennapjaimat nélkülük, és sosem bántam meg a döntésemet, hogy vállaltam őket – írja Nemes-Mozer Mária a HáziPatika.com-on.

Nem mindenki van ezzel így, de ha egy nő tudatosan nem vállal gyermeket, sokszor megkapja, hogy önző, karrierista, aki csak saját érdekeit tartja szem előtt. Az igazság azonban az, hogy ha a maga és a környezete felé is felvállalja ezt a döntését, az az önismeret egy fontos állomása, és tény: nem mindenkinek az életébe illeszthető bele az anyaszerep. Amint azonban valaki ezt kimondja, sokfelől meg nem értettséggel találkozik, sőt negatív megjegyzéseket, vagy akár lenézést, megvetést kaphat. Amióta a közösségi média teret enged az arctalan, akár anonim kommentelésnek, sokan éreznek kényszert arra, hogy kéretlenül is tanácsokat osztogassanak, sőt nem ritka a verbális bántalmazás sem, főleg, ha valaki egy kicsit eltér a fő csapásiránytól. A tudatos gyermektelenek pedig ilyenek: kilógnak a sorból, csak mert nem a szülői létben találták meg az élet értelmét. Táboruk azonban egyre népesebb, döntésük mögött más és más történettel, ezért lenne fontos az ő szempontjaikat is megismerni. 

Bár egyre többen vállalják fel, hogy a társadalmi elvárások ellenére nem szeretnének gyereket, ez még mindig tabunak számít. Pedig a gyerektelen nők többsége kifejezetten korán, már a harmincas éveik előtt tisztában van a preferenciáival, és általában tartja is magát ehhez az elhatározáshoz. Mégis sokan érzik úgy, hogy tudatniuk kell az érintettel, ez mennyire nem helyes. Legutóbb Oroszlán Szonja mondta el Rónai Egon Húzós című podcastjében, hogy sokáig csak azért akart anya lenni, mert meg akart felelni a társadalom elvárásainak. „Őszintén szólva soha nem akartam gyereket, ezért nem is volt nehéz lemondani az anyaságról. Hiszen csapongó életet élek, mindig megyek valahova, és szűnhetetlen bennem a szorongató vágy, hogy megtartsam a szabadságomat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte ebbe az életformába nem fér bele a gyerek, és nem is neki való az anyaszerep. „Nagyon megnyugtató volt, amikor ezt bevallottam magamnak, onnantól kezdve többet nem is görcsöltem rajta. Könnyedén beszélek erről a témáról másoknak is, és mindig elmondom, hogy ez az én döntésem. Azért mert nő vagyok, nem kötelező anyává válnom” – emelte ki a színésznő.

A közösségi média kommentszekciója a bejelentésre felrobbant pro…

„Szerintem magánügy. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki vállal, és ki nem, és aki nem, az miért.”

„Teljesen rendben van. Mondom úgy, hogy három gyerekem van. És aki azt írja, hogy gyerek mellett se veszítesz a szabadságodból, az úgy ahogy van, hazugság. Ezentúl soha többet nem csinálhatod azt, amit csak akarsz, amikor csak akarod. Igenis lemondásokkal jár, és jobb esetben tudatosan vállaljuk ezt.”

„Nekem így normális és szép az életem. Azonban megértem, ha valaki ezt nem szeretné. Nem vagyunk egyformák, és ez így van rendben.”

„Aki nem akar gyereket, annak jobb is, ha nincs.”

„Én is így vagyok ezzel! És szánalmas a sok ősanya meg szaporodásmániás pasi megnyilvánulása a témában.”

„Én sem akartam soha, nem is fogom megbánni, a legjobb döntésem volt. Boldog vagyok, teljes életet élek.”

„Minden nőnek joga van eldönteni: szeretne gyereket, vagy sem.”

…és kontra:

„Lehet, hogy most – így kifelé menet a szülőképes korból – még így gondolja, de 70-80 évesen, amikor esetleg nem lesz senkije, akkor kesereg majd az elszalasztott lehetőségen.”

„Ha megöregszik, már késő bánat lesz. Ez az egyik legszebb dolog az életben, a szabadságot nem kell érte feladni, sajnálatraméltó ez a hozzáállás.”

„Hogy lehetsz ennyire önző?”

„Az élet rendje, hogy utódokat szüljenek a nők, ha egészségesek. Ha ő nem akar, lehet, hogy defektes.”

„Megöregszik, majd megbánja, teljesen egyedül fog maradni….”

„Ezek után egy semmirevaló vagy!” (Ezt egy férfi gondolta ide illőnek.)

Hogy valójában milyen körülmények közt döntenek így sokan, és ez miért zavarhat másokat, arról tovább olvashatsz, ha IDE KATTINTASZ a cikk folytatásáért.