Az agy gyors növekedése a gyerekek életének első néhány évében következik be. Valójában a gyerekek agya eléri a felnőttkori súlyának 80 százalékát, amire betöltik a kétéves kort, írja a Healthline.
Az agyfejlődés később is folytatódik, serdülőkorban különösen a prefrontális kéregben, ami a „személyiségközpontként” is ismert agyterület – ez kapcsolódik a tervezéshez, a döntéshozatalhoz, és más végrehajtó funkciókhoz.
Ahogy a portál is írja, minden tápanyag fontos a megfelelő agyműködéshez. Azonban tanulmányok bizonyos tápanyagokról és élelmiszerekről kimutatták, hogy támogatják az agy fejlődését és jótékony hatással vannak a kognitív funkciókra gyermek- és serdülőkorban.
Alább mutatunk néhány élelmiszert, amik támogathatják az agyfejlődést.
Tojás
A tojásban több olyan tápanyag is megtalálható, amelyek nagyon fontosak az agy fejlődéséhez és a kognitív funkciókhoz – ilyen a kolin, a B12-vitamin, a fehérje és a szelén. Nagyjából két tojás biztosítja 8 éves korig a teljes napi ajánlott kolinszükségletet, és 9-13 éves kor között ennek a háromnegyedét.
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta vagy a saláta olyan agyvédő vegyületeket tartalmaznak, mint a folát, flavonoidok, karotinoidok, valamint E- és K1-vitamin.
Kakaó
A kakaó az egyik olyan élelmiszer, amiben a legkoncentráltabb formában vannak flavonoid antioxidánsok, köztük a katechin és az epikatechin. Ezek a vegyületek gyulladásgátló és agyvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, és jótékony hatással lehetnek az agy egészségére. A kakaó fogyasztása javíthatja a fiatalok kognitív teljesítményt.
Narancs
Flavonidokban gazdag étel a narancs is. A portál szerint tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonidban gazdag ételek és italok fogyasztása fokozza az idegek aktivitását és az agy véráramlását, ami fokozhatja a kognitív funkciókat. A narancs emellett C-vitaminban is gazdag gyümölcs.
Joghurt
A natúr joghurt jó jódforrás lehet, amire szintén szükség van az agy fejlődéséhez és a kognitív funkciókhoz. Emellett a joghurt más, az agy fejlődéséhez és működéséhez fontos tápanyagot is tartalmaz, köztük fehérjét, cinket, B12-vitamint és szelént.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsökben antocianinoknak nevezett növényi vegyületek találhatók, amikről a kutatók azt találták, hogy több módon is jótékony hatással lehetnek az agy egészségére. A Healthline szerint növelhetik az agy vérellátását, gyulladáscsökkentő hatást fejthetnek ki, és elősegíthetik az új idegsejtek termelődését és bizonyos fehérjék működését.
Több tanulmány eredményei szerint a bogyós gyümölcsök fogyasztása pozitív hatással lehet a gyerekek kognitív funkcióira. Például egy 14, 7-10 éves korú gyerek bevonásával készült vizsgálat azt találta, hogy azok, akik 200 gramm flavonoidban gazdag áfonyaitalt fogyasztottak, szignifikánsan jobban teljesítettek a szófelidézési felmérésen, mint a kontrollcsoportba tartozók.
Olajos magvak és diófélék
A magvakban és diófélékben számos olyan tápanyag van, amelyek a jobb kognitív funkciókhoz kapcsolódnak. Ezek közé tartozik az E-vitamin, a cink, a folsav, a vas és a fehérje. Tanulmányok például összefüggésbe hozták a diófogyasztást a kognitív teljesítmény bizonyos aspektusainak javulásával az egyetemistáknál.
Halak
A halak és a tenger gyümölcsei olyan, az agy számára fontos tápanyagok forrásai, mint például az omega-3 zsírsavak, a jód és a cink. Például a szervezetnek cinkre van szüksége az idegsejtek termeléséhez és fejlődéséhez, míg az omega-3 zsírok szükségesek a normál agyműködéshez. A szervezetnek jódra van szüksége a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, amelyek fontos szerepet játszanak az agy fejlődésében. A halak közül érdemes olyanokat választani, amelyeknek alacsony a higanytartalma.
(Forrás: healthline.com)