Kamasz

Zseniális módszerrel motiválják a gyerekeket olvasásra ebben a könyvtárban

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá az olvasásra a gyerekét, ebben a könyvtárban ügyes húzással próbálnak "könyvmolyokat" nevelni.
2023. Június 18.
Harry Potter jelenet fotó

Az olaszországi Calice Ligurében azok a gyerekek, akik kikölcsönöznek a könyvtárból és elolvasnak három könyvet, egy fagyiutalvánnyal lesznek gazdagabbak.

Gombócban mérik az olvasási kedvet

A kezdeményezéshez a helyi általános iskola is csatlakozott, sőt az önkormányzat is támogatja ezt a jó ügyet. Mint a kiötlői mondják, sokat nyom a latban, hogy a gyerekeknek már kicsi koruktól kezdve olvassanak a szüleik, és maguk is jó példával járjanak elől, vannak azonban olyan esetek, amikor ez sem elég ahhoz, hogy a kisebbekkel megszerettessék az olvasást.

Az általános iskolások körében nem ritka, hogy mumussá válik az olvasás, főleg akkor, ha az nem megy elsőre úgy, mint a karikacsapás. A könyvtár egy Calice Ligurében található, nívós fagyizóval karöltve azt találta ki, hogy fagyival próbálják lelkesíteni a kisebbeket. Az ötletet megvalósítás követte, így indult útnak az „Olvass, álmodj és egyél egy fagyit nevet viselő projekt. 

Gyerekek olvasnak

A könyvtárba járást is népszerűsítik

„Abban bízunk, hogy a fagyiutalvánnyal segítünk a gyerekeknek abban, hogy rákapjanak az olvasás ízére, és nem titkolt szándékunk emellett az, hogy kedvet ébresszünk bennük a könyvtárlátogatáshoz is” – mondják a program életre hívói, akik mindössze néhány hét leforgása alatt hozták tető alá az olvasást népszerűsítő kezdeményezést. 

Az olvasásért járó fagyigombócoknak az általános iskola tanítói is nagyon örülnek, elmondásuk szerint ők is sokat tesznek azért, hogy játékos módszerekkel szerettessék meg az olvasást a diákokkal. Tudják jól, hogy az olvasás támogatása a szülőktől is igényel némi erőfeszítést és időráfordítást, szerintük azonban erre nem szabad sajnálni az energiát. „A zsúfolt hétköznapokba nem mindig könnyű belesűríteni a könyvtár felkeresését, az olvasást és a fagyikuponok beváltását, de szívből reméljük, hogy a nyári szünetben lesz erre alkalma a családoknak” – fejtették ki a pedagógusok.

Forrás: Via, Nyitókép: Warner Bros, Discovery Sajtóoldal