A nagy hőségben jól jöhet egy hűsítő finomság, amit nem csak az üzletekben és a fagyizókban tudunk beszerezni, de otthon is készíthetünk házi jégkrémet, gyümölcsös fagyit.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) nemrégiben megjelent hírlevelében mutatott három könnyen elkészíthető fagyireceptet, köztük egyet az egyik slágerízben, egy különlegesebb ízesítésűt, és egy igazán frissítőt.
Alább mutatjuk a receptjeiket, amiket érdemes otthon kipróbálni!
Eperfagylalt
Hozzávalók (1 liter fagylalt elkészítéséhez):
- 650 g eper
- 250 ml tejszínhab
- 1 darab citrom leve
- 100 g porcukor
Elkészítés:
- Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba.
- Az epret megmossuk, meghámozzuk és pürésítjük turmixgépben.
- Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet és a porcukrot, az egészet simára turmixoljuk.
- Kivesszük a fagyasztóban hűtött edényt és belerakjuk a masszát, amit robotgéppel lassú fokozaton 15-20 percig keverünk fagylalttá.
- Ezt követően a fagylaltot áttesszük egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék fagylaltot. Ebben az edényben legalább még 4 órán át fagyasztjuk az elkészített fagylaltot.
Almás sorbet
Hozzávalók (1 liter sorbet elkészítéséhez):
- 1 kg alma
- 160 g porcukor
- 1 darab citrom leve
- 200 ml víz
- 1⁄2 teáskanál vaníliapor
Elkészítés:
- Előző nap az alma felét meghámozzuk, felkockázzuk, a másik felét kipréseljük almalének.
- A felkockázott almát és a préselt almalevet a cukorral, a citromlével, a vaníliaporral és a vízzel 20 percig főzzük. Ezt követően simára turmixoljuk, és miután kihűlt, egy éjszakát hűtőben tároljuk.
- Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Másnap a fagyasztóban hűtött edénybe rakjuk a masszát és keverőgéppel lassú fokozaton 15 percig keverjük, amíg lágy sorbet nem lesz belőle.
- Ezt követően a sorbetet átrakjuk egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradékot. Ebben az edényben fagyasszuk 4 órán át, vagy amíg megszilárdul.
Citromos granita
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 400 ml víz
- 200 g porcukor
- 200 ml citromlé
- 2 darab citrom héja
Elkészítés:
- Előző nap keverjük össze a vizet és a cukrot. Forraljuk fel és főzzük 5 percig.
- Levéve a tűzről adjuk hozzá citromlevet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt öntsük jégkockatartókba és fagyasszuk le éjszakára.
- Másnap vegyük ki a jégkockákat és jégvágó turmixszal aprítsuk fel. Pohárban tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.