Kamasz

Három szuper házi fagyirecept

Otthon is készíthetünk hűsítő finomságot — mutatunk hozzá három receptet.
2024. Augusztus 17.

A nagy hőségben jól jöhet egy hűsítő finomság, amit nem csak az üzletekben és a fagyizókban tudunk beszerezni, de otthon is készíthetünk házi jégkrémet, gyümölcsös fagyit.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) nemrégiben megjelent hírlevelében mutatott három könnyen elkészíthető fagyireceptet, köztük egyet az egyik slágerízben, egy különlegesebb ízesítésűt, és egy igazán frissítőt.

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Alább mutatjuk a receptjeiket, amiket érdemes otthon kipróbálni!

Eperfagylalt

Hozzávalók (1 liter fagylalt elkészítéséhez):

  • 650 g eper
  • 250 ml tejszínhab
  • 1 darab citrom leve
  • 100 g porcukor

 

Elkészítés:

  1. Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba.
  2. Az epret megmossuk, meghámozzuk és pürésítjük turmixgépben.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet és a porcukrot, az egészet simára turmixoljuk.
  4. Kivesszük a fagyasztóban hűtött edényt és belerakjuk a masszát, amit robotgéppel lassú fokozaton 15-20 percig keverünk fagylalttá.
  5. Ezt követően a fagylaltot áttesszük egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék fagylaltot. Ebben az edényben legalább még 4 órán át fagyasztjuk az elkészített fagylaltot.

 

 

Almás sorbet

Hozzávalók (1 liter sorbet elkészítéséhez):

  • 1 kg alma
  • 160 g porcukor
  • 1 darab citrom leve
  • 200 ml víz
  • 1⁄2 teáskanál vaníliapor

 

Elkészítés:

  1. Előző nap az alma felét meghámozzuk, felkockázzuk, a másik felét kipréseljük almalének.
  2. A felkockázott almát és a préselt almalevet a cukorral, a citromlével, a vaníliaporral és a vízzel 20 percig főzzük. Ezt követően simára turmixoljuk, és miután kihűlt, egy éjszakát hűtőben tároljuk.
  3. Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Másnap a fagyasztóban hűtött edénybe rakjuk a masszát és keverőgéppel lassú fokozaton 15 percig keverjük, amíg lágy sorbet nem lesz belőle.
  4. Ezt követően a sorbetet átrakjuk egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradékot. Ebben az edényben fagyasszuk 4 órán át, vagy amíg megszilárdul.

 

Citromos granita

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 400 ml víz
  • 200 g porcukor
  • 200 ml citromlé
  • 2 darab citrom héja

 

Elkészítés:

  1. Előző nap keverjük össze a vizet és a cukrot. Forraljuk fel és főzzük 5 percig.
  2. Levéve a tűzről adjuk hozzá citromlevet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt öntsük jégkockatartókba és fagyasszuk le éjszakára.
  3. Másnap vegyük ki a jégkockákat és jégvágó turmixszal aprítsuk fel. Pohárban tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.