Kamasz

Óriási vita a TikTokon: milyen gyakran kell pizsamát cserélni?

Ti milyen gyakran váltotok pizsamát? A szuperhigiénikus vagy a környezetvédő táborba tartoztok?
2023. Február 09.
pizsamamosás
Fotó: TikTok

Nagyot ment a TikTokon ez a hatalmas dilemma: mennyire gyakran kell kimosni a pizsamát?!? A kommentelők (és a világ) ebben a témában két nagy táborra szakad: vannak, akik egy éjszakánál többet nem hajlandóak ugyanabban a pizsiben aludni, és olyanok is, akik szerint teljesen rendben van több napon keresztül viselni a hálóruhát. Ti melyik tábort erősítitek?

Az Allison Delperdang nevű TikToker posztja indított el egy vad vitát a pizsihigiéniát illetően: „Jó lenne tudni, hogy mások is hordják-e a pizsamájukat több napon keresztül. Amikor kicsi voltam, a szüleim több éjszaka után cserélték csak a pizsamámat, mert szerintük nem volt piszkos. Azóta is így csinálom, ebben például, ami rajtam van, már harmadik alkalommal aludtam.”

Ahogy azt az internetes kommentelőktől várni lehet, a fiatal nő kapott hideget-meleget. Rengeteg embernek van véleménye a témában, és nem is restek ezt megosztani. És a téma elég megosztónak bizonyult, íme néhány a kommentek közül.

Nagyjából egy hétig hordom, haha, utálok mosni.

Szó sem lehet róla. A törülközőt sem használom kétszer. Lol.

Minden este újat veszek, a farmernadrágot sem viselem egynél többször (igen, tudom, van, aki a farmerjét is felveszi többször egymás után).

Hé, van, aki NEM veszi fel többször ugyanazt a pizsamát???

Addig hordom, amíg piszkosnak nem érzem, vagy amíg izzasztó éjszakám nem lesz

Én úgy egy hétig hordom ugyanazt. Nemár, zuhanyzás után veszem fel és tiszta ágyba bújok be

Ha nem izzadt vagy piszkos, mindig többször felveszem. Akkora pazarlás minden egyes nap lecserélni!

Új pizsama négynaponta, ágyneműcsere hetente, törülközőcsere 3 naponta

Kinek van igaza?

Mindenkinek és senkinek – ahogy az elég gyakran lenni szokott. Ebben a témában nincs abszolút igazság, nagyon sok múlik azon, ki mit szokott meg, miben érzi komfortosan magát. Persze azért van még néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni. „Az emberek hajlamosak túl sokat mosni és túl tiszta, túlságosan higiénikus környezetet teremteni maguk körül, mert – különösen Amerikában – rendelkezésükre áll az a luxus, hogy ezt bármikor megtehetik” – nyilatkozta a CNN-nek dr. Anthony Rossi, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia munkatársa. És valóban: sokak számára pazarlónak, környezetkárosítónak tűnhet a túl gyakori mosás, és ehhez kapcsolódóan a rengeteg tisztítószer és víz használata. Hogy a szokásokon túl hol az igazság? Dr. Rossi cikkben az alábbi alapelveket javasolja:

  • A fehérneműt, az alsóruházatot, a zoknit és a sportruhákat ajánlott minden használat után kimosni.
  • Amibe beleizzadtunk vagy ami piszkos lett, azt ki kell mosni.
  • Bármit, amit alsónemű nélkül viseltünk, ajánlott egy használat után kimosni.
  • A megszokott rutinban ha bármiről úgy érezzük, idő előtt mosást igényel, azt dobjuk a szennyesbe.
  • Akinek olyan bőrproblémái vannak, mint az ekcéma vagy a bőrkiütés, mossa minden alkalommal a ruháit.

A szokásaink mellett érdemes a józan eszünkre hallgatni. Hiába találunk ugyanis listát arról, mi az általánosan javasolt, ha mi úgy nem érezzük jól magunkat, nem fog működni. Akkor sem, ha túl ritkának, és akkor sem, ha túl gyakorinak érezzük a javasolt alkalmakat. (És akkor sem, ha más teljes erőbedobással akar meggyőzni róla, a TikTokon vagy IRL akár.)

És van még egy nagyon fontos „dolog”, amiről eddig nem esett szó: ha gyereked van, előb-utóbb minden szabály érvényét veszti. Gondolj csak a babákra – van, hogy egy éjjel alatt „elfogyasztanak” 2-3 pizsamát, de mosni akkor lehet mellettük, amikor az ember „odáig jut”, vagy amikor már nagyon muszáj. Szóval vannak a szabályok, meg van a valóság…

Forrás: Mother.ly