A legjobb immunerősítő ételek a hidegben
A szervezet a betolakodó vírusokkal és baktériumokkal szemben többek között úgy tudja felvenni a küzdelmet, hogy ha olyan a táplálékokat fogyasztunk, amelyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek. Az immunrendszernek hasznosak az omega-3 zsírsavak is, amiket halakban (lazac, hering, szardínia, makréla) és pl. a lenmagban is megtalálunk.
Nézzük, milyen ételeket vessünk be a szervezet természetes védekezőképessége érdekében.
Fokhagyma
Szokás természetes antibiotikumként is emlegetni, a leghatékonyabb segítség a betegségek megelőzésében és leküzdésében. Nyers állapotában a legjobb, mézbe keverve kitűnő torokfájdalomra. Ezen kívül gombaölő, tisztítja a vért, javítja a koncentrációt.
Kivi
A kivi C-vitamin-tartalma vetekszik a citrusfélékével. Méregtelenítő hatása közismert. Ihatjuk turmix formában, tehetjük joghurtba, és persze magában is.
Csipkebogyó
Gyógyteakánt valószínűleg már mindenki találkozott vele, de lekvárként, szörpként is ismert. Rengeteg B-és C-vitamint tartalmaz. Oldja a stresszt, gyorsítja az anyagcserét, jót tesz az érrendszernek is.
Grapefruit
Kiváló immunerősítő, rengeteg C-vitamint tartalmaz. Akik azért nem szeretik, mert keserű, azok fogyasszák mézzel keverve.
Gyömbér
Fájdalom-és görcsoldó és hatékony a köhögés csillapításban. Leginkább nyersen érdemes fogyasztani, vagy tea formájában. Mézzel és fokhagymával keverve is nagyon hatékony.
Alma
Az almában található pektin bár emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára fontos: cserébe jó állapotban tartják az immunrendszert.
Brokkoli
Kiváló immunerősítő, megtalálható benne cink, szelén és béta-karotin. Néhány erős antioxidáns összetevője miatt felveszik a harcot a betegségekkel szemben.
További cikkeink immunerősítés témában: