Kisgyerek

Hány fokban érzi jól magát a gyerek?

Milyen az ideális alvási hőmérséklet a babának és a kisgyereknek?
2022. Szeptember 15.
alvó kisgyerek

Nincs egy általános és pontos szabály arra vonatkozóan, hogy egy család számára mennyi az ideális otthoni hőmérséklet, hiszen a hőérzetet egyrészt számos tényező befolyásolja, másrészt mindenki más-más hőfokban érzi jól magát.

Azonban, ha babákról vagy kisgyerekekről van szó, arra vonatkozóan vannak ajánlások, hogy az ő hálószobájukat milyen hőmérsékleten érdemes tartani.

A babáknál a biztonságos alvási környezethez nagyon fontos, hogy a szoba ne legyen túl meleg – jobb inkább hűvösebben, de kellemes hőfokon tartani. Ehhez nagyjából 20-22 °C hőmérséklet a javasolt. Ez csökkenti a túlmelegedés kockázatát, amit a bölcsőhalál (SIDS) kockázatához is kapcsolnak. A megfelelő hőmérséklet mellett arra is ügyelni kell, hogy ne öltöztessük túl melegen sem a kicsit.

Annak ellenőrzésére, hogy nincs-e a babának túl melege, érintsd meg a tarkóját, és ellenőrizd, hogy izzad-e. A tarkóján, nyakán lévő izzadtság jelzi, hogy melege van.

A kisgyerekek esetében a babákéhoz hasonló a megfelelő alvási hőmérséklet, és számukra 18-22 °C közötti szobahőmérsékletet szoktak javasolni alváshoz, egy réteg hosszú ujjú és szárú pizsamával.

Egy korábbi cikkünkben a nappalira vonatkozóan általános szabályként azt írtuk, hogy érdemes maximum 21 °C hőmérsékletre állítani a szabályozót, míg a gyerekszobában egy nagyon picit lehet melegebb, 1-2 fokkal.

Az esti fürdetésnél a fürdőszoba hőmérsékletét pedig érdemes 22-23 °C körül tartani, hogy ne fázzon meg a gyermek.

Felhasznált források: healthline.com, webmd.com, babycenter.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu