Kisgyerek

Ezért fontos, hogy apa is játsszon a gyerekkel!

Minden anyuka ismeri azt a furcsa, féltő érzést, amikor apa felkapja a gyereket és jól feldobja a magasba, vagy a pillanatot, amikor inkább kimegyünk a szobából, mert a birkózást már nézni is rossz.
2020. Szeptember 23.
Ezért fontos, hogy apa is játsszon a gyerekkel! (fotó: Getty Images)

De! Az apás játék – tűnjön néha bármennyire vadnak – igenis létfontosságú a kicsik megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez.

Míg mi anyukák előszeretettel szerepjátékozunk (főzőcskézünk, babázunk, garázsos-szerelőset vagy akciófigurás-bábozósat játszunk), kreatívkodunk, építünk és tanítgatunk, addig általánosságban kijelenthető, hogy amikor az apukák játszanak a kicsikkel az egy jóval “izgalmasabb”, fizikailag aktívabb, sok nagymozgással járó tevékenység. Elmondhatjuk tehát: míg az anyukák stabilitást és biztonságot kínálnak a gyerekeknek, addig az apukák új dolgok kipróbálására, felfedezésére és bizonyos szinten kockázat vállalásra is késztetik őket.

“A klasszikus értelemben vett “apás játék” gyakran vadabb, mint amiket az anyukák játszanak csemetéikkel, de ez így is van jól, hiszen a gyermekeknek erre is szükségük van. Az “apás játék” általában olyan fizikai tevékenység, melynek során kulcsszerepet kap a természetesség, a rögtönzés és a szórakozás. Jótékony hatást gyakorol az erőnlétre, oldja a feszültséget és jó érzéssel tölti el a résztvevőket. Az interaktív fizikai játék, mint minőségi idő, pozitív hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra, elmélyíti a kötődést, továbbá nagy szerep jut benne a fantáziának, valamint kreatív életerőt szabadít fel. Összességében tehát jótékony hatást gyakorol az értelmi és érzelmi intelligenciára, növeli az önbizalmat, mindemellett még örömet is okoz” – foglalja össze Gyüre-Lihovay Szandra tanácsadó szakpszichológus.

A gyerekeknek szükségük van az apás játékidőre

Mi anyukák fantasztikusan sokoldalúak vagyunk, és szükség esetén nagyon sok szerepben helyt tudunk állni, de az apás játékot valahogy mégsem tudjuk 100%-ban pótolni. A férfiak, az édesapák a közös játék során olyan agyi területeket tudnak aktiválni a gyerekekben, amelyek kifejezetten fontosak az önkontroll, a jó szociális készségek vagy a megfelelő önbizalom kialakulásához.Az apás játék ugyanis “vadsága” ellenére nagyon is kontrollált. Az apa -akár tudatosan akár tudatalatt – szabályokat állít fel, és ezek a szabályok, határok a kicsiket is megtanítják arra, hogy mit szabad, mit nem szabad, mi az, ami már nem fér bele a játékba (fájdalom okozása, harapás stb.). Ez különösen fontos a legkisebbeknél, akik kezdetben érzelmeik kifejezésére valamint problémáik megoldására is gyakran az agressziót, a “bántást” használják. Az apával töltött közös idő során viszont megtanulják hogyan kontrollálják indulataikat, mozdulataikat, és azt is, hogy hogyan vezethetik le a bennük felgyülemlett feszültséget másképpen is. A későbbiekben így sikerrel fel fogják tudni mérni, hogy mi a különbség a valódi erőszak és a játék között, így társaikhoz is megfelelően tudnak majd kapcsolódni, problémákat, konfliktusokat kezelni.A sok testi kontaktussal járó birkózás, az emelgetések, lengetések, a kergetőzés, testi aktivitás elősegíti azoknak az agyterületeknek az aktivizálását, amelyek a kicsik egyensúlyérzékének és szem-kéz koordinációjának fejlődéséért felelősek. Ráadásul a – sokszor szabad levegőn történő – fizikai aktivitások és a mozgás elengedhetetlen a kicsik izmainak, csontjainak egészséges fejlődéséhez. A közös apás játék levezeti a felgyülemlett energiákat, oldja a stresszt és garantáltan egy nagy és pihentető alváshoz vezet.

A humor is fontos elem

Az apákkal való játéknak nem csak a fizikai aspektusa jelentős. A férfiaknak-édesapáknak általában van egy sajátos kommunikációja is, mely sokszor lazább, viccesebb keretek közt zajlik, mint amit a kicsik édesanyjuktól megszokhattak. Amikor a kicsik apával játszanak, új, számukra friss szavakkal, szófordulatokkal ismerkedhetnek meg. Sőt, apa kimond olyan dolgokat is, amiket anyu nem feltétlenül tenne. Az apukák gyakran elvicceskedik a különböző mondókákat, dalokat, megváltoztatják a szöveget ezzel is kreativitásra ösztönözve a kicsiket. Az apás játék tehát a fizikai pozitívumokon túl a kicsik értelmi és nyelvi képességeinek fejlődése miatt is nagyon fontos.A nevetés ráadásul remek stresszoldó, mivel boldogsághormonokat szabadít fel, így a kicsik egy-egy nagy mókázás után sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Kutatások is alátámasztják az apák jelentőségét

Néhány éve a Cambridge-i Egyetem azt próbálta kideríteni, hogy valóban különbözik-e annak módja, ahogyan az anyukák és az apukák játszanak gyermekeikkel, és ha igen, akkor az apás játéknak milyen közvetlen hatásai vannak a gyerekek fejlődésére. Több mint 40 év korábbi kutatásainak eredményeit, és számos új adatot, felmérést vetettek egybe és arra jutottak, hogy az apás játék bizony nélkülözhetetlen a kicsik egészséges mentális és testi fejlődéséhez.A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik 0-3 éves korukban napi szinten játszottak édesapjukkal, később jelentősen kevesebb viselkedési problémát, érzelemkifejezéssel kapcsolatos nehézséget vagy hiperaktivitásra utaló tünetet mutattak. Azt is megfigyelték, hogy iskolás korban ezek a gyerekek sokkal jobban tudták kontrollálni magukat konfliktushelyzetekben, kevesebbszer fajult agresszióig egy-egy összetűzés.

Apa légy jelen!

Éppen ezért fontos, hogy ösztönözzük az édesapákat, támogassuk őket abban, hogy a munkanapok után is – lehetőség szerint naponta – játsszanak a kicsikkel. Ha csak 20 percet tudnak erre rászánni, akkor annyit, de azt tegyék osztatlan (és kütyümentes) figyelemmel és szívük minden szeretetével. A munka, a pénz, a meetingek rendkívül fontosak, de a babás, kisgyerekes éveket nem lehet később visszahozni! A kicsik pillanatok alatt felnőnek, saját elfoglaltságaik lesznek, barátaik…, sokkal kevesebb minőségi időt lesz lehetőségünk velük tölteni. Használjuk ki az első éveket!