Kisgyerek

Apa bizony máshogy játszik

Az apák és az anyák játékstílusa sok esetben eltérő, de remekül kiegészítik egymást, ráadásul az apás játékok is erőteljesen fejlesztik a gyerekeket.
2018. Október 12.
Apa bizony máshogy játszik

Apából is sokféle van, ezzel együtt ki lehet mondani, hogy gyakran máshogyan játszanak gyerekeikkel, mint az anyák – ennek pedig másfajta pozitív hatásai lesznek aztán a gyerekek fejlődésére. A hatások pedig számottevők, hiszen még el sem kezdődött az igazi játék, az apák már azzal is tanítanak valamit gyermeküknek, ahogyan a kezükbe veszik őt: megfigyelések szerint ugyanis a férfiak gyakrabban emelik fel a gyerekeket úgy, hogy nem feléjük, hanem ugyanabba az irányba néznek, mint ők maguk (vagyis mintegy kifelé) – amivel azt kommunikálják a gyerekek felé, hogy itt van előttük egy egész világ, amelyet lendületesen felfedezhetnek, birtokba vehetnek.

Sebesebben, féktelenebbül

Ami aztán a nagy, tágas világban megvalósuló konkrét játékhelyzeteket illeti, az apákra inkább jellemző ezekben a testi aktivitás: előszeretettel birkóznak gyermekeikkel, szaladnak velük vagy utánuk sebesen, pörgetik meg vagy dobják fel őket a levegőbe. Ezek az aktív mozgásformák különböző agyi területeket stimulálnak, ennek révén pedig fejlődik a gyerekek tartása, egyensúlyérzéke, látása és koordinációja – sőt az apákkal folytatott energiadúsabb, harsányabb játékok a megfigyelések szerint jót tesznek a gyerekek társas képességeinek is (főleg kisiskoláskorban). Nem beszélve arról, hogy mint szinte mindenfajta testmozgás, természetesen az ilyen játék is jót tesz az érzelmi egyensúlynak, a csontoknak, az izmoknak, az immunrendszernek és úgy általában az egészségnek.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Amikor az apák akár kimondva, akár kimondatlanul arra biztatják gyermekeiket, hogy nyugodtan tegyenek meg valamit kicsit erősebben vagy gyorsabban, akkor önállóságukat és önbizalmukat erősítik, ez pedig éppoly lényeges a számukra, mint mindaz, amit például az együttműködésről és a világ biztonságos feltérképezéséről (többnyire) az anyáktól tanulnak el. Az apás játékok során ugyanakkor távolról sem csak a kötetlenséget tapasztalják meg a gyerekek. Közös játékaik során az apák fontos határokat is meghúznak, hiszen világosan jelezni szokták, hogy mi az, ami még – akár egy vadabb fajta – játéknál elfogadható, és mi az, ami már nem (például a harapás vagy a fejre ütés).

Apás viccek, vicces apák

A jellegzetes apás játékstílus persze nem korlátozódik kizárólag a mozgásra épülő játékfajtákra. Az apák jellegzetes (és a család egyéb tagjait gyakran kifárasztó) humora és játékossága is komoly hatást gyakorol ugyanis a gyerekekre. A szellemesen elferdített-kifordított mondókák, a különféle szóviccek nagyon erőteljesen fejlesztik a gyerekek nyelvérzékét és kreativitását, illetve segítenek nekik abban, hogy könnyebb szívvel tudjanak tekinteni még a számukra máskülönben oly frusztráló élethelyzetekre is, és hogy megtanulják kinevetni magukat és elfogadható mértékben megszegni a szabályokat.Amikor pedig az apák csak legyintenek a szép ruhára, és megengedik gyermeküknek, hogy a játszótéren belevesse magát a sárba, ahol aztán boldog malacként tevékenykedhet, akkor nemcsak a gyerek kedélyét javítják fel, hanem igen sokat tesznek finommotoros képességei és általában az érzékelése fejlesztéséért, finomításáért is – hiszen, lássuk be, mezítláb sárba cuppanni teljesen másféle, örömtelibb testi érzet, mint ugyanezt gumicsizmában megvalósítani.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: